Turska: Još vojske na granici sa Sirijom

Izvor: B92, 03.Jul.2015, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska: Još vojske na granici sa Sirijom

Turska je rasporedila dodatnu vojsku i opremu na delovima granice sa Sirijom u trenutku intenziviranih borbi oko grada Alepa, javio je Rojters.

Britanska agencija, pozivajući se na bezbednosne izvore, dodaje da je, istovremeno, premijer Turske Ahmet Davutoglu rekao da nema trenutnih planova za upad.

Bezbednosni izvori i zvaničnici u Ankari navode da je turska vojska pojačala bezbednost šaljući i specijalne snage zbog oštrih borbi.

"Tačno je da smo preduzeli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mere predostrožnosti da zaštitimo našu granicu. Ako se budu pojavile okolnosti uz granicu koje prete bezbednosti Turske, biće izdate naredbe za postupanje (...) ali niko ne treba da očekuje da će Turska ući u Siriju sutra ili u bliskoj budućnosti", rekao je Davutoglu za TV Kanal 7.

Rojters podseća da su neki mediji spekulisali da je isplanirana skora operacija na granici.

"Ako se desi išta što će pretiti bezbednosti Turske, nećemo čekati sutrašnji dan", rekao je Davutoglu, dodajući da Ankara ne bi preduzimala unilateralnu intervenciju u ovom trenutku ako nema takvog rizika.

Američki ambasador u Turskoj Džon Bas je, govoreći o mogućnosti uspostavljanja turske "bezbednosne zone" u Siriji, rekao da su i Turska i SAD zabrinute zbog prisustva tvrdokornih ekstremista "Islamske države" na severu Sirije.

Rojters podseća da je Stejt department rekao da nema "solidnih dokaza" da Turska razmatra uvođenje "tampon-zone" u Siriji.

Britanska agencija prenosi tvrdnje da su "sirijski pobunjenici predvođeni islamističkim grupama" počeli veliku ofanzivu za uspostavljanje pune kontrole nad podeljenim gradom Alepom na severu Sirije i da bi to "mogao biti glavni udarac za (sirijskog) predsednika Bašara el-Asada".

Takođe, očevici tvrde da su se sinoć mogle čuti intenzivne borbe i eksplozije iz turskog pograničnog grada Kilisa, približno 50 kilometara severno od sirijskog grada Azaza.

U Turskoj je trenutno više od 1,8 miliona sirijskih izbeglica, navodi Rojters.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turska jača vojsku duž granice sa Sirijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2015

Turska je rasporedila dodatnu vojsku i opremu na delovima granice sa Sirijom u trenutku intenziviranih borbi oko grada Alepa, javio je Rojters pozivajući se na bezbednosne izvore...Britanska agencija dodaje da je, istovremeno, premijer Turske Ahmet Davutoglu rekao da nema trenutnih planova za upad...Bezbednosni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.