Sve više migranata u Preševu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2015, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više migranata u Preševu

Broj migranata koji traže azil u Srbiji i dalje se ne smanjuje. U Preševo svakodnevno pristiže 400 do 600 osoba, medju kojima ima najviše mladih ljudi. Svima je pružena medicinska pomoć i hrana, a u toku je priprema prolaznog prihvatnog centra u kome će moći da obave sve administrativne procedure.

U Prerševu se trenutno nalazi oko 3.500 migranata iz Avganistana, Sirije, Sudana i drugih zemalja u kojima se vode oružani sukobi.

Od početka juna kroz Preševo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je prema podacima Crvenog krsta prošlo oko 10.000 ljudi koji su zatražili azil. Za sve njih je oberzbeđena hrana i medicinska pomoć.

Serkretar Crvenog krsta u Preševu Amet Haljimi kaže da većih zdravstvenih ili epidemioloških problema za sdada nije bilo, iako migranti dolaze iz zemalja u kojima ima opasnih i zaraznih bolesti.

Migranta ima po čitavom gradu, ali mesto kroz koje svi moraju da prođu je stanica policije u kojih dobijaju azilantske papire.

Migranti kažu da četri dana čekaju u redu za papire. Tvrde da nemaju ni kuće ni novca i da su krenuli ka Evropi.

Komesarijat za izbeglice u saradnji sa Vojskom i Žandarmerijom, Crvenim krstom i lekarima bez granica ubrzano radi na opremanju prolaznog prihvatnog centra u kojima će migranti imati humanije uslove za čekanje.

U hali nekadašnje Duvanske industrije dobiće hranu, lekarsku pomoć, moći će da se okupaju. Za žene i decu obezbeđeno je i 30 kreveta za odmor.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Migranti: Ulazak u Srbiju? Bez problema

Izvor: B92, 30.Jun.2015

Prema podacima Crvenog krsta u Preševu, u poslednje dve nedelje kroz to mesto prošlo je oko 10.000 migranata...Iako je pogranična policija povećala broj pripadnika i vozila s termovizijskim kamerama, migranti i dalje pronalaze puteve za ulazak u našu zemlju...Migranti i dalje dolaze u Preševo....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.