Izvor: Danas, 06.Okt.2015, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više izbeglica se vraća u Siriju

Damask - Sve veći broj sirijskih izbeglica u Jordanu se vraća u svoju ratom razorenu zemlju jer ne mogu da prežive u izgnanstvu nakon smanjenja humanitarne pomoći, ne mogu da plate krijumčarima da ih prebace u Evropu ili su jednostavno nostalgični. Ovakva odluka izbeglica, kao i sve veći talas migranata u Evropi, ukazuje da su uslovi za život u državama-domaćinima u regionu sve nepodnošljiviji, piše AP, pozivajući se izbeglice i zvaničnike.

"Više ne dobijamo nikakvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << pomoć", rekao je Adnan (47), koji je čekao u izbegličkom kampu Zaatari, koji vode Ujedinjene nacije u severnom Jordanu, da prijavi svoju porodicu za povratak autobusom na sirijsku granicu. U strahu da bi mogao da snosi posledice od sirijskih vlasti, nije hteo da kaže svoje puno ime i prezime.

Agencije UN su izrazile zabrinutost zbog povratka izbeglica u Siriju. "Takav izbor je opasan", rekao je Endrju Harper, šef izbegličke agencije UN u Jordanu. Prema njegovim rečima, povratak izbeglica, pretežno žena i dece, u ratom razorenu Siriju "ukazuje na neuspeh međunarodnog režima za zaštitu."

Više od četiri miliona civila je pobeglo iz Sirije zbog građanskog rata, koji tamo besni već petu godinu. Većina je prebegla u Tursku, Liban i Jordan i veći deo njih živi u gradskim područjima. Pošto nemaju dozvolu za rad, zavise od humanitarne pomoći i usputnih poslova. Nedavno smanjenje humanitarne pomoći agencija koje nemaju dovoljno finansijskih sredstava, naročito Svetskog programa za hranu, ima teške posledice. U Jordanu je najteže pogođeno pola miliona izbeglica u gradskom području, dok 100.000 koje žive u kampovima ne osećaju toliko posledice najnovijih restrikcija. NJihov povratak u Siriju je put u jednom pravcu, pošto države-domaćini ne dozvoljavaju prelazak svojih granica više puta.

Adnan je pre više od tri godine s porodicom pobegao iz svog sela u provinciji Dara na granici s Jordanom, gde je 2011. pokrenuta revolucija protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada. Naselili se su u Ramti, gradiću u Jordanu, na samo nekoliko kilometara od provincijske prestonice Dare. Dvanaestočlana porodica živi od vaučera za hranu, dok su dvojica najstarijih sinova prodavali povrće da bi zaradili za kiriju od 250 dolara. Pre dva meseca su presušile sve finansije. Dvojica najstarijih sinova, njihov 14-godišnji brat i sestra uputili su se u Evropu. Dvoje ih je sada u Švedskoj, a dvoje su još u Turskoj, dok je ostatak porodice ostao bez pomoći u hrani. "Nema novca", rekao je Adnan, koji planira da krene za svojom decom u Evropu što je moguće pre.

Međutim, put košta više hiljada dolara, uključujući 400 dolara za novi sirijski pasoš, kojim bi mogao da leti u Tursku bez vize, kao i avionsku kartu i novac za krijumčare. Adnan je rekao da ne može da plati put za preostale članove porodice - njegovu majku, suprugu, šestogodišnjeg sina, dve snaje i dve unuke. U četvrtak je čekao ispred kancelarije UN u Zaatariju da bi prijavio žene i decu za povratak u Siriju. Plan je da se oni vrate u svoje selo Sil i na kraju kopnenim putem dođu do Turske. Upitan da li je svestan koliko je opasno putovanje u Siriju, samo je slegnuo ramenima i odgovorio da nema izbora.

Službenici u agenciji UN upozoravaju povratnike na opasnosti putovanja. "Put u Evropu je veoma težak", rekao je Kisaji Tanaš, službenik UN koji radi na registraciji, Adnanovoj supruzi i upozorio je da je bezbednije da porodica ostane u Jordanu dok ne bude mogla da se legalno pridruži ostalima u Evropi. Ona je, međutim, odgovorila da bi ostala u Jordanu da ima novca.

Dvadesetjednogodišnji Kaled, još jedan povratnik, rekao je da će ostati u Siriji. "Nedostaje mi majka, nedostaje mi porodica. Kada bi moja majka mogla da uđe (u Jordan), razmislio bih da li da se vraćam u Siriju", rekao je, objasnivši da jordanske vlasti ne dozvoljavaju njegovoj majci ulazak u zemlju.

Više povratnika nego pridošlica

U poslednjih nekoliko meseci broj povratnika je nadmašio broj pridošlica, i taj trend se intenzivira, piše AP. U Jordan dnevno uđe između 30 i 75 izbeglica, kaže direktor kampa Zaatari Hovig Etjemezian. Procedura za ulazak u zemlju je prilično komplikovana, te je nekoliko njih koji su u Jordan došli u skorije vreme reklo da su tri meseca čekali na granici, kao i hiljade drugih, dok nisu dobili dozvolu za ulazak. Jordan tvrdi da je za proveru na granici potrebno vreme, ali negira da ima dužih zadržavanja. Poređenja radi, u avgustu se u Siriju vratilo 3.853 izbeglica, a u julu 1.934, tvrde UN. Harper je rekao da je u avgustu bilo najviše povratnika u proteklih 18 meseci, što je period kada je prelazak granica praktično bio nemoguć. Kako je naglasio, broj povratnika je varirao u prvoj polovini 2015, ali nije dao precizne podatke. On je, međutim, rekao da je broj ljudi koji se u septembru vratio u Siriju bio manji nego u avgustu. Zbog muslimanskih praznika, u septembru nisu saobraćali autobusi preko granice.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.