Sukob u Siriji može da reši samo Rusija

Izvor: Vesti-online.com, 14.Feb.2016, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sukob u Siriji može da reši samo Rusija"

"Sudbina Sirije zavisi od toga da li je Rusija spremna da iskoristi svoj uticaj da se sirijski predsednik Bašar al Asad udalji sa vlasti", izjavio je ministar inostranih poslova Velike Britanije Filip Hemond za televizijski kanal Bi-Bi-Si.

Prema Hemondovim rečima, Moskva to može da učini "bukvalno jednim telefonskim pozivom".

- Na svetu postoji samo jedan čovek koji može da okonča građanski rat u Siriji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bukvalno jednim telefonskim pozivom. Taj čovek je gospodin Putin - rekao je šef britanske diplomatije.

Hemond je naveo da opoziciju u Siriji on "ne bi nazivao demokratama" i priznao je da "Rusija koristi samo vazdušne snage". Šef britanske diplomatije izjavio je da postoji oko 150.000 boraca opozicije u Siriji, koji su pogođeni ruskim bombardovanjem.

- Rusi su pokrenuli nemilosrdne vazdušne napade, ubrzano povećavajući njihov intenzitet u proteklih nekoliko nedelja i to je primoralo njih (sirijske opozicione snage) da napuste neke od položaja koje kontrolišu - naveo je Hemond, a prenose britanski mediji.

- Važna stvar, međutim, jeste da sirijski režim nema borce, nema snagu i organizaciju da preuzme kontrolu nad tim područjima. Tako da je to pomalo pat pozicija -  istakao je on.

Hemond je pozvao Rusiju da prestane sa vazdušnim udarima u Siriji koji se sastoje od "taktike upotrebe tepih bombi" i "proizvoljnog bombardovanja civilnih područja".

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

"Nećemo zauvek ostati u Siriji"

Izvor: Vesti-online.com, 15.Feb.2016, 10:23

"Rusija odbacuje mogućnost stalnog vojnog prisustva u Siriji, a o razmeri vojnog angažmana odlučuje predsednik Vladimir Putin, a ne sirijski lider Bašar al Asad" izjavio je premijer Dmitrij Medvedev...- Ponavljam, Rusija ne namjerava da ostane u Siriji zauvek - rekao je Medvedev magazinu "Tajm"...Rusija...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.