Stejt department: SAD nisu obavestile Damask da slede napadi

Izvor: Blic, 23.Sep.2014, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stejt department: SAD nisu obavestile Damask da slede napadi

Sjedinjene Američke Države nisu unapred obavestile sirijski režim da će jutros biti izvedeni vazdušni napadi na islamske militantne aktiviste, saopštio je danas Stejt department, demantujući navode Damaska da mu je američki državni sekretar Džon Keri u pismu dostavio takvo obaveštenje.

"Sekretar Keri nije poslao pismo sirijskom režimu. Mi nismo tražili dozvolu (sirijskog) režima i nismo koordinisali naše akcije sa sirijskom vladom", navodi se u saopštenju portparolke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Stejt departmenta Džen Psaki, prenosi AFP.

Ona je dodala da Vašington nije o napadima unapred obavestio Sirijce ni na vojnom nivou, niti je dao bilo kakvu vremensku naznaku kada bi odredjene mete mogle da budu napadnute.

Damask je ranije danas saopštio da je Keri obavestio sirijske vlasti da SAD i njihovi saveznici nameravaju da napadnu Islamsku državu u Siriji, u pismu koje im je dostavljeno posredstvom Bagdada nekoliko sati pre nego što su počeli vazdušni napadi.

U međuvremenu, ambasador Sirije u UN Bašar Džafari izjavio je danas da ga je, nekoliko sati pred jutrošnje napade, američka ambasadorka Samata Pauer "lično obavetila" da slede američki i arapski vazdušni napadi na mete Islamske države na sirijskoj teritoriji, prenosi Rojters.

Džafari je precizirao da mu je Pauer juče ujutru rekla da će vojna akcija biti izvedena i dodao: "Mi smo u tesnoj koordinaciji sa Irakom".

Sirijske vlasti, koje su ranije upozorile da je za bilo kakve vazdušne napade na Siriju potrebno odobrenje Damaska, nisu osudile napade koje su SAD rano jutros izvele zajedno sa nekoliko zalivskih država i Jordana protiv Islamske države i militantnih aktivista iz ogranka al-Kaide.

Nakon što je američki predsednik Barak Obama ranije ovog meseca održao govor u kojem je izneo plan o napadima na militantne aktiviste Islamske države i u Iraku i u Siriji, Vašington je obavestio sirijskog izaslanika u UN da će džihadisti biti uzeti na nišan, podseća AFP.

SAD su sa nekoliko arapskih saveznika izvele rano jutros prve vazdušne napade na teritoriji Sirije, usmrtivši veći broj boraca Islamske države i pripadnika odvojene grupe povezane s al-Kaidom i otvorivši novi front protiv militantnih aktivista pridruživanjem trogodišnjem gradjanskom ratu u Siriji.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

IRANSKI ZVANIČNIK: Amerikanci obećali da neće napadati Asadovu vojsku

Izvor: Kurir, 24.Sep.2014, 00:42

Mi smo Iranu preneli svoje namere, ali ne i tačno vreme i ciljeve napada. Kao što smo rekli, mi nećemo usklađivati vojne akcije s Iranom. I, naravno, nećemo s Iranom deliti svoje poverljive informacije", rekao je zvaničnik Stejt departmenta..NJUJORK - Sjedinjene Američke Države unapred su obavestile...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.