Štajnamajer: Učesnici G7 spremni da razgovaraju sa Rusijom o njenom povratku u G8

Izvor: Vostok.rs, 31.Avg.2016, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štajnamajer: Učesnici G7 spremni da razgovaraju sa Rusijom o njenom povratku u G8

Učesnici „Velike sedmorke“ spremni su da razgovaraju sa Rusijom o njenom povratku u G8 u slučaju napretka u Donbasu i Siriji, rekao je nemački ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer u intervjuu za novinsku mrežu „Redakcions necverk Dojčland“

„Sukobi u Siriji i Ukrajini pokazuju da u našim interesima nije isključivanje Rusije iz uskog pregovaračkog formata najvećih svetskih ekonomija. Ukoliko se konačno pojavi značajan napredak u istočnoj Ukrajini i na pregovorima o primirju u Siriji, partneri G7 spremni su da o tome razgovaraju sa Moskvom“, istakao je Štajnmajer.

„Ključ za povratak u G8 nalazi se u rukama Moskve“, dodao je on. Forum ekonomski razvijenih sila od 1998. godine je predstavljao „osmorku“, ali su 2014. godine zbog događaja na Krimu članovi kluba odlučili da ne idu na naredni samit u Sočiju, već su se okupili bez Rusije u Briselu.

Trenutno „Grupu sedam“ čine Nemačka, SAD, Kanada, Japan, Francuska, Velika Britanija i Italija.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva neće preduzimati nikakve korake da se vrati u G8. On je dodao da zapadni partneri „već sebe ubeđuju da Rusiju treba vratiti u ’osmorku‘“. Krim je ponovo postao ruski region nakon referenduma sprovedenog nakon državnog prevrata u Ukrajini. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je više od 95 odsto stanovnika poluostrva.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.