Šta znači osvajanje Alepa?

Izvor: Vesti-online.com, 11.Feb.2016, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta znači osvajanje Alepa?

Uz pomoć ruskih vazdušnih napada, Asadov režim uskoro bi mogao sasvim da opkoli grad Alepo. Osvajanje najvećeg sirijskog grada bilo bi veoma značajno za rat u toj zemlji, ukazuje ekspert za Bliski istok Andre Bank.

- Zauzimanje Alepa od strane Asadovih trupa predstavljalo bi veoma jak rez. Bilo bi to prvi put od 2012. godine da Asadove trupe kontrolišu oblast od prestonice Damaska, preko Homsa u centralnoj Siriji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pa sve do Alepa na severu. Time bi režim ponovo kontrolisao vrlo veliko i gusto naseljeno područje u Siriji. Ali, to ne bi značilo i kraj građanskog rata - smatra ovaj stručnjak, a prenose nemački mediji.

- Sirijska opozicija se nada vojnoj pomoći iz zemalja kao što su Saudijska Arabija ili Ujedinjeni Arapski Emirati. Saudijska Arabija će moći da deluje samo kao deo alijanse koju predvode SAD. Međutim, prema mom mišljenju, skoro je nikakva verovatnoća da će doći američke kopnene snage u saradnji sa evropskim kopnenim snagama. U poslednjoj godini svog mandata, američki predsednik Obama sigurno neće da zagovara takvu vojnu intervenciju - ubeđen je Bank.

- Sadašnja ofanziva, pogotovo bitka za Alepo, za pregovore u Ženevi nešto su kao poslednji ekser na sanduku. Diplomatija SAD-a je propala - da se bez preduslova ide u treću rundu razgovora u Ženevi, što ide prilog Rusima i Asadu. Da bi sirijska opozicija imala više poverenja u pregovarački proces, trebalo je značajno da se ograniči vazdušni napadi Asada i Rusije - tvrdi ovaj nemački ekspert.

- Uticaj bitke za Alepo na izbegličku krizu je ogroman. Mora da se ima u vidu da je Alepo nekada bio najveći grad u Siriji sa 4 miliona stanovnika. Tamo još uvek žive stotine hiljada ljudi. Mnogi od njih su sada krenuli put granice sa Turskom. Bilo bi neodgovorno da se granica ne otvori, kako bi ljudi imali neku zaštitu, bar u Turskoj - zaključuje Andre Bank.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.