Srpske izbjeglice nude sirijskim migrantima svoje kuće u Hrvatskoj

Izvor: SEEbiz.eu, 03.Sep.2015, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpske izbjeglice nude sirijskim migrantima svoje kuće u Hrvatskoj

VINKOVCI - Srbi izbjegli iz Hrvatske pred Olujom, iznijeli su zanimljivu, ali teško ostvarivu ideju – da se imigranti iz Sirije koji u velikom broju svakodnevno pristižu iz Grčke i Makedonije u Srbiju na putu prema Mađarskoj i dalje prema odredištu većine njih, Njemačkoj, Švedskoj ili nekoj od drugih zemalja EU – nasele u njihove kuće i imanja u Hrvatskoj u koja se Srbi ne vraćaju.

Tako >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je izvjesni Milan Budimlija Sirijcima ponudio svoju četverokatnicu i zemlju u Plaškom u Lici pa je čak napisao i pismo srpskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću u kojem umu je obrazločio  ideju. Nikolić, na Budimlijinovu žalost nije ni odgovorio na pismo jer je, možda shvatio, kako Budimliji nije interes pokazati humanost već uvući imigrante u rješavanje svoga problema.

- Zamolio sam predsjednika neka javno podupre ideju da se tim nesretnim ljudima iz Sirije daju naša imanja u Hrvatskoj na trajno ili privremeno

korištenje, besplatno ili uz neku nadoknadu. Ne želimo samo pomoći tim nesretnim ljudima, već i da skrenemo pažnju svjetskih medija na Srbe izbjegle iz Hrvatske koji se već 20 godina ne mogu vratiti na svoja ognjišta - rekao je Budimlija.

Vladimir Dmitrović kaže da bi ustupio svoje dvije kuće i dva hektra zemlje u Glini besplatno, ali na pet godina jer toliko mu treba do mirovine kada će se vratiti u Glinu. Time je ujedno demantirao srpske izbjeglice koje tvrde kako "nema uvjeta za povratak u Hrvatsku" jer, ako je iskreno govorio, povratak priječi to što je zaposlen u Srbiji i čeka umirovljenje kada će se vratiti.

Za Savu Štrpca, direktora Veritasa, kolone sirijskih imigranata su slične onima izbjeglih Srba 1995. i Srbi dobro razumiju njihovu nevolju.

- Kolovoza 1995. policija nam nije dozvolila da uđemo u Beograd, već su nas tjerali na Kosovo. Nitko bolje od nas ne razumije patnju ljudi iz Sirije

zbog čega im želimo mnogo više sreće nego što smo je mi imali. Ima u ovoj ideji ironične poruke vlastima Hrvatske da ako im Srbi nisu dobri pa nas

već 20 godina spriječavaju da se vratimo, neka probaju sa Sirijcima - kaže Savo Štrbac, inače "sekretar" propale vlade propale krajinske paradržave.

No, Milorad Linta, vođa izbjeglih Srba kaže kako nije siguran da je naseljavanje Sirijaca u domove izbjeglih Srba u Hrvatskoj, najbolji način

za rješavanje pitanja izbjeglih iz Hrvatske.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.