Slom terorista širom Sirije

Izvor: Vesti-online.com, 06.Feb.2016, 07:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slom terorista širom Sirije

Talas poraza terorista u severnom delu provincije Alepo postepeno se pretvara u neorganizovano povlačenje i slom celog njihovog sistema odbrane iako pružaju fanatičan otpor. Sirijska vojska dubokim klinovima uspeva da iseče njihove položaje i natera ih u povlačenje iz naseljenih mesta, a istovremeno je počela bežanija na sasvim drugom delu Sirije, na jugu - uz granicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << s Jordanom.

Pošto je posle tri godine deblokirala enklavu oko gradova Nubla i Zahra, ujedno i Kurdsku oblast oko Afrina, Sirijska vojska je skrenula severno i južno i raširila uspostavljeni koridor na osam kilometara.

Ka severu je vojska prodrla u gradić Kafr Naja, dok su Kurdi prodrli sa istoka, preko autoputa. To je još tokom noći nateralo većinu terorista da pobegnu iz grada Majer u koji je vojska ušla u petak ujutro.

Dvadesetak kilometara severnije, Kurdi su tokom noći krenuli ka Azazu, ekonomskom i saobraćajnom središtu oblasti kod turske granice kroz koji se odvija šverc nafte u zamenu za oružje i najamnike.

Na pravcu ka jugu, u dva sata ujutro izveden je konačni juriš na Ritijan kojeg su teroristi uporno branili u nameri da odatle ponovo preseku koridor. Njihove nade razvejalo je 3.000 projektila ispaljenih na Ritijan uoči ulaska sirijske armije. Vojska je potom zauzela fabriku sapuna na putu ka svom starom uporištu Baškoj i povezala liniju sa koje je nastavila napad na gradić Hajan.

Sirijska armija time pokazuje da ne namerava da direktno napada Bajanun koji se nalazi na brdu, nego da ga obuhvati sa tri strane. Izvori s terena ukazuju da je borbeni duh terorista sve slabiji i smatraju da oni neće propustiti šansu da odu iz Bajanuna bez borbe, slično kao iz Majera.

Daleko na jugu, vojska je iz podeljenog grada Dera zauzela prigradsko naselje Atman. Teroristi tzv. umerene opozicije koju podržava zapad i Džebhat an nusre (sirijske filijale Al kaide) nisu sačekali sirijsku vojsku. Razbežali su se pre juriša, a vojska je napredovala kroz Atman i dalje putem ka severu, čime se pokazala sva vrednost prošlomesečnog oslobođenja Šejh Miskina, glavne raskrsnice u provinciji.

* Poslednji juriš 150 heroja

* Suze i pesma za oslobodioce

* Rusi i Sirijci "haraju", džihadisti ne znaju šta ih snašlo

* VIDEO: Ekskluzivni snimci borbe za Alepo!

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.