Sirijska opozicija odbila UN, neće vladu sa Asadom

Izvor: B92, 17.Apr.2016, 00:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska opozicija odbila UN, neće vladu sa Asadom

Ženeva -- Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura predložio je formiranje koalicione vlade opozicije i Bašara el Asada, što su predstavnici opozicije odbili.

To je izjavio je u Ženevi za agenciju Frans pres neimenovani član opozicionog pregovaračkog tima.

"Stafan de Mistura predložio je da Asad potvrdi imenovanje tri potpredsednika koje bi izabrala opozicija, da im prenese svoja vojna i politička ovlašćenja i zadrži samo protokolarnu poziciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što smo mi kategorično odbili", rekao je jedan zvaničnik opozicionog Visokog pregovaračkog komiteta koji je želeo da ostane anoniman.

On je dodao da je Mistura tokom sinoćnjeg sastanka sa predstavnicima opozicije potvrdio da predlog nije on sastavio, ali nije precizirao ko su zapravo njegovi autori.

Novi sastanak sa Misturom najavljen je za ponedeljak.

Visoki pregovarački komitet zalaže se za uspostavljanje prelazne vlade bez učešća Asada, kao i njegovu momentalnu ostavku.

Portparol Komiteta Salem el Meslet rekao je u petak uveče da opozicija ne može prihvatiti formiranje vlade sa onima koji su izvršili zločine protiv sirijskog naroda, ali da je spremna da sarađuje sa nezavisnim političkim predstavnicima režima u Damasku.

Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 2254 predviđeno je formiranje prelazne vlade u Siriji, donošenje novog ustav i održavanje predsedničkih i parlamentarnih izbora 2017. godine.

Režim u Damasku spreman je da uđe u koaliciju sa opozicijom, ali uz uslov da Asad ostane na čelu države.

Nova runda pregovora o okončanju petogodišnjeg rata u Siriji, u kojem je poginulo više od 270.000 ljudi, počela je u sredu u evropskom sedištu UN u Ženevi, pošto je prva runda završena prošlog meseca bez uspeha.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.