Sirijska armija oslobodila 9 gradova u provinciji Hama (VIDEO)

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Okt.2015, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska armija oslobodila 9 gradova u provinciji Hama (VIDEO)

DAMASK- Sirijska armija oslobodila je, tokom prvih dan i po ofanzive u provinciji Hama, devet gradova i većih naselja, saopštili su u četvrtak vojni izvori u Damask.

Snage lojalne šefu države Bašaru Asadu preuzele su kontrolu nad Latmejnom. Markabom, Aštanom, Al-Huvejrom, Kafr-Nabudom, Al-Magirom, Tel-al-Sahrom i Tel-Usmanom.

Načelnik sirijskog Generalštaba Ali Abdulah Ajub istakao je da je pokrenuta >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << „široka ofanziva” i dodao da su ruski avio-udari umanjili vojnu moć „međunarodne terorističke grupacije koja je sebe proglasila za Islamsku državu”.

Izvještač moskovske televizije Rossiя 24 Jevgenij Podubnij javio je u četvrtak kasno popodne da se Sirijske trupe kreću na sever, prema Idlibu.

Ratni izvještač moskovskog dnevnog lista „KP” iz Sirije Aleksandar Koc, javio je da obe strane koriste i sovjetske višecjevne raketne bacače „Grad”.

On je u četvrtak veče javio da je sirijski Četvrti jurišni korpus zauzeo grad Murik koji je Džebhat (Front) an-Nusra, koji se smatra ogrankom Al Kaide, bio poglasio za svoju prestonicu.

Koc piše i da je na graničnoj liniji između provincija Hama i Idlib video dva diviziona bacača „Grad” i dvadesetak haubica D-30.

Artiljerci su dolazak ruskih novinara dočekali uzvicima „Rusija, Rusija“ i „Putin, Putin”. Potom su im rekli da im ruski avioni mnogo pomažu jer se pojavljuju, u proseku, na 15 minuta i „tuku li tuku”.

Na video snimku, koji su napravili pripadnici Islamske države, vide se ruski helikopteri Mi-35 koji nisko nadleću selo Musasana nedaleko od grada Hama. Vidi se kako helikopteri manevrišu i povremeno ispaljuju „toplotne mamce” da ne bi bili pogođeni sa zemlje.

Glasovi koji se čuju su glasovi pripadnika ID koji između sebe govore da se sprema „napad Asadove tehnike” i da su ti helikopteri „u izvidnici”, čuju se i pitanja „imaju li rakete” i „šta li će baciti na zemlju”...

Zamjenik šefa sirijske diplomatije Fejsal Mikdad rekao je ruskim novinarima da je avijacija Rusije nanjela veću štetu Islamskoj državi za osam dana nego Amerikanci i njihova koalicija za proteklu godinu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Sirijska armija kontroliše „prestonicu” filijale Al Kaide Džebhat an-Nusra

Izvor: Vostok.rs, 09.Okt.2015

09.10.2015. -..Sirijska armija oslobodila je, tokom prvih dan i po ofanzive u provinciji Hama, devet gradova i većih naselja...Vojni izvori u Damasku saopštili su da sirijske snage preuzele kontrolu nad Latmejnom. Markabom, Aštanom, Al-Huvejrom, Kafr-Nabudom, Al-Magirom, Tel-al-Sahrom i Tel-Usmanom...Načelnik...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.