Sirijska armija nadire kod Deir-ez-Zora i Palmire

Izvor: Vostok.rs, 23.Jan.2017, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska armija nadire kod Deir-ez-Zora i Palmire

Sirijska armija sa saveznicima, a uz podršku ruske avijacije, uspešno potiskuje odrede terorista oko Deir-ez-Zora, Karijatejna i Palmire.

Teroristi su oko Deir-ez-Zora izgubili sve što su bili osvojili u proteklih deset dana. A braniocima tog velikog grada usred pustinje stigla je u pomoć 104-ta padobranska brigada koja je do njega prebačena transportnim helikopterima.

Kod Palmire je tokom poslednjih 20 sati došlo do preloma u ratnim zbivanjima. Sirijske snage su preuzele inicijativu i preuzele kontrolu nad važnom manjom planinom Džabal Tijas. To im je otvorilo put za napad na naftna polja Al-Mahr, Džira i Džazal.

Na drugom udarnom pravcu je očistila veliki prostor oko Karijatejna i isterala teroriste sa gasnog polja Al-Bair al-Mare.

 
Međutim, još je značajnije što sirijska armija otvara i treći, a narednih dana verovatno i četvrti front.

Počela je prodiranje prema Al-Babu koji truska armija bezuspešno opseda već nedeljama. Već je zauzela važno naselje Suran i naterala teroriste da beže prema Al-Babu. Istovremeno napada još dva naselja koja joj „stoje na putu“ – Serdžu i Maran.

Vojni vrh u Damasku želi da njegove snage povrate kontrolu nad Al-Babom, jer su sirijski komandosi i Hezbolah još juče popodne stigli u ravninu Hanaser i započeli pripreme za upad u provinciju Raka čiji administrativni centar (istog imena) "Islamska država" smatra svojom „drugom prestonicom“

Na ovom frontu će glavnu ulogu imati jedinice koje su oslobađale istočni Alep.

Prva meta napada biće plato Maskana koji se smatra vratima za prodiranje prema Raki.

Fakti

Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.