Izvor: Blic, 02.Okt.2016, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijci odbijaju premeštanje s jordanske granice

Sirijci u logoru na granici s Jordanom protestovali su danas jer ne žele da se premeste u novi centar za distribuciju pomoći koji bi trebalo uskoro da bude otvoren, udaljen šest kilometara ka zapadu.

#Syrians stranded on border with #Jordan refusing to move 5 km west to a soon-to-be opened aid distribution center https://t.co/yGi5zmYqte

"Ako se pomerimo s jordanske granice, neće biti bezbednosti. Sirijski i ruski avioni će doći i bombardovaće nas", izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je 40-godišnji Ahmad u jednom od video snimaka koji su danas poslati agenciji AP.

Na nekim od transparenata na protestu na arapskom jeziku je bilo napisano "Gde možemo da idemo?" i "Gladovanje i siromaštvo ispred nas, bombe i ubistvo iza".

U izbegličkom logoru El Rukban živi oko 75.000 ljudi.

Neimenovani humanitarni zvaničnici izjavili su da se novi centar za distribuciju gradi kako bi pomerio izbeglice dalje od jordanske vojne baze koja se nalazi u blizini izbegličkog logora.

Prema njihovim rečima, UN i Jordan će se sledeće sedmice dogovoriti o početku isporuke hrane, vode i osnovnih medicinskih potrepština iz servisnog centra nedavno izgradjenog u Jordanu.

To bi moglo da podstakne izbeglice da se dobrovoljno presele u novi distributivni centar ili da ih natera da transportuju robu odatle nazad u El Rukban.

Uslovi u logoru su se pogoršali od kada je Jordan zatvorio granicu pre 10 nedelja, pošto je sedam vojnika poginulo u napadu automobilom-bombom za koji je Islamska država preuzela odgovornost.

Jordan je od tada dozvolio jednu isporuku hrane, ali je dve sedmice posle napada nastavio svakodnevne isporuke vode.

Organizacija Amnesti intenešenel je upozorila da bi prisilno preseljenje izbeglica iz El Rukbana predstavljalo "sramno kršenje medjunarodnog prava".
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.