Sirija, reptori u akciji

Izvor: RTS, 23.Sep.2014, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija, reptori u akciji

Američke snage, zajedno sa arapskim saveznicima bombardovale su noćas uporišta ekstremističke organizacije Islamska država u Siriji. U udaru korišćene rakete "tomahavk" i nečujni avion F-22 reptor. Poginulo je najmanje 50 džihadista. Islamska država najavljuju odgovor.

Pentagon je potvrdio da su američke snage izvele udare na položaje ekstremista u mestu El Raka, nedaleko od drugog najvećeg grada u Siriji – Alepa.

Nemačka vlada želi da u narednim sedmicama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na međunarodnom nivou radi na sprečavanju "dila" sa "sirijskim diktatorom Bašarom el Asadom" u borbi protiv Islamske države, saznaje nemački politički magazin u krugovima vlade u Berlinu.

U jednom strogo poverljivom dokumentu nemačkog ministarstva inostranih poslova kaže se jasno da suština nemačkog zahteva mora ostati "da Asad ne može biti partner u borbi protiv IS" i Berlin želi da bude tema međunarodnih sastanaka i susreta, prenosi Beta.

Ovaj dokument ministarstva inostranih poslova, sačinjen krajem avgusta, trebalo bi da služi kao koncept na susretima kako u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, tako i pri ostalim sastancima kada se govorilo o daljim postupcima protiv IS.

Sirijski predsednik Bašar el Asad rekao je da njegova zemlja podržava sve "međunarodne napore" u borbi protiv terorizma, posle vazdušnih udara koalicija koju predvode SAD.

Mete su bile skladište oružja i zgrade u kojima su militanti iz Islamske države, javlja Rojters. Navodno, u akciji su učestvovali i brodovi i bespilotne letelice.

U udaru na ekstremiste korišćene su rakete "tomahavk" i nečujni avion F-22 reptor.

SAD su u Siriji "eliminisale" članove grupe Horasan, koju čine bivši borci Al Kaide, saopštio je Pentagon.

"Verujemo da su osobe koje su planirale napade eliminisane", rekao je portparol Pentagona Džozen Kirbi za kanal Ej-Bi-Si.

Američki predsednik Barak Obama obećao je da će Sjedinjene Države nastaviti borbu protiv džihadista Islamske države i dodao da će nastojati da izgradi što je moguće širu međunarodnu podršku za tu borbu.

"Svakom ko namerava da naudi Americi ili Amerikancima mora da bude jasno da nećemo tolerisati utočište za teroriste koji prete našem narodu", rekao je Obama u Beloj kući uoči polaska za Njujork.

On je dodao da snaga koalicije sa više od 40 zemalja, uključujući pet arapskih zemalja koje učestvuju u današnjim vazdušnim udarima, pokazuje da borba protiv takvih ekstremista nije samo američka.

Kako prenosi sirijska državna televizija, Vašington je unapred obavestio predstavnika Sirije pri Ujedinjenim nacijama gde će napad biti izveden.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je za Rojters da u akciji učestvuju Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan, Bahrein, Saudijska Arabija i Katar.

Jedan od boraca Islamske države rekao je u izjavi Rojtersu da će ta grupa odgovoriti na vazdušne udare, optuživši Saudijsku Arabiju da je dozvolila da kampanja počne.

"Na ove napade ćemo odgovoriti. Sinove Salula krivimo za to. To se zbog njih dogodilo", rekao je pripadnik grupe, upotrebivši pogrdan naziv za pripadnike saudijske kraljevske porodice.

U saopštenju Opservatorije za zaštitu ljudskih prava navodi se da je "međunarodna koalicija izvela 20 vazdušnih udara na uporišta baze Islamske države u gradu Raki i u blizini mesta Tabka, Ain Iša i Tal Abjad. Poginulo je najmanje 50 džihadista", prenosi Beta.

Uoči početka vazdušnih napada, predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Kimunom.

Kako prenosi Itartas, njih dvojica su razmenili mišljenja o jačanju napora međunarodne zajednice u vezi sa borbom protiv Islamske države. Međutim, Putin je rekao da vazdušni udari na položaje pripadnika Islamske države u Siriji ne treba da se izvode bez pristanka sirijske vlade.

Nekoliko sati pre početka vazdušnih udara na Siriju, Vojnici kalifata – grupa povezana sa Islamskom državom – preuzela je odgovornost za kidnapovanje francuskog državljanina u Alžiru i zapretila da će ga ubiti ako Francuska za 24 časa ne okonča vazdušne udare na Irak.

Premijer Francuske Manuel Vals rekao je da neće biti pregovora sa ekstremistima, a šef diplomatije Loran Fabijus istakao je da otmica državljanina Francuske neće uticati na savez te zemlje sa SAD u borbi protiv ekstremističke Islamske države.

"Učinićemo sve što možemo da oslobodimo taoce, ali teroristička grupa neće promeniti stav Francuske", rekao je Fabijus novinarima u Njujorku.

SAD i Francuska počeli su pre nekoliko dana vazdušne udare na uporišta pripadnika Islamske države u Iraku. Očekivalo se da će se ta operacija proširiti i na Siriju, pošto su džihadisti iz Islamske države i u toj zemlji zauzeli nekoliko područja.

Oglasili su se i predstavnci Velike Britanije, čije vlasti su saopštile da nije doneta "konačna odluka da se pridruži vazdušnim napadima".

Kancelarija premijera Dejvida Kamerona saopštila je da Britanija "trenutno nije deo akcija" usmerenih protiv ekstremista Islamske države. Portparolka ministarstva odbrane je, pak, naglasila da razgovori o tome još traju.

Novi snimak britanskog novinara

U međuvremenu, džihadisti Islamske države objavili su, u razmaku manjem od nedelju dana, drugi po redu snimak britanskog taoca, novinara Džona Kantlija.

Tokom šestominutnog snimka, Kantli kaže da je Islamska država "uhvatila na spavanju" zapadne vlade i da, iako su preduzete sada akcije, one potcenjuju "jačinu i borbenu spremnost protivnika", preneo je Bi-Bi-Si.

"Još od Vijetnama nismo bili svedoci ovakvog potencijalnog haosa u nastajanju", rekao je Kantli, kojeg su ekstremisti oteli 2012. godine u Siriji.

U prvom snimku Kantli u narandžastom kombinezonu je rekao da ga je britanska vlada napustila i da planira da otkrije istinu o džihadistima koji su zauzeli velike delove teritorije Iraka i Sirije.

Džihadisti Islamske države su ubili trojicu talaca, dvojicu Amerikanaca i Britanca, a snimke odrubljivanja glava su postavli na internet.

U poslednjem snimku džihadisti su zapretili da će sledeća njihova žrtva biti Britanac Alan Hening.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sirija, "reptori" u akciji

Izvor: RTS, 23.Sep.2014

Američke snage, zajedno sa arapskim saveznicima bombardovale su noćas uporišta ekstremističke organizacije Islamska država u Siriji. U udaru korišćene rakete "tomahavk" i nečujni avion "F-22 reptor". Poginulo je najmanje 50 džihadista. Islamska država najavljuju odgovor...Pentagon je potvrdio...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.