Sirija: Žestoke borbe na periferiji Alepa

Izvor: Blic, 04.Maj.2016, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija: Žestoke borbe na periferiji Alepa

Žestoke borbe nastavile su se noćas između pobunjeničkih grupa i snaga sirijske vlade na periferiji sirijskog grada Alepa i sukobi traju i pored diplomatskih napora da se ponovo uspostavi prekid vatre u Siriji, o čemu će i danas govoriti zvaničnici u Berlinu, a Savet bezbednosti UN u Njujorku.

U Berlinu če o Siriji danas razgovarati nemački >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i francuski ministri spoljnih poslova Frank-Vater Štajnmajer, i Žan-Mark Ero, izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura i koordinator sirijske opozicije Riad Hidžab.

Alep je više nedelja glavno poprište borbi u Siriji. Jedna koalicija pobunjeničkih grupa nazvana ; Fatah Halab (osvajanje Aepa) krenula je juče u ofanzivu na zapadne kvartove grada pod kontrolom vlasti.

Ovo su najžešći sukobi u Alepu u proteklih godinu dana, rekao je direktor sirijske Opservatorije za ljudska prava Rami Abde Rahman.

Borbe su se nastavile tokom noći sa razmenom artiljerijske vatre i vazdušnim udarima, naveo je dopisnik agencije Frans pres.

Okršaji su se malo smirili jutros ali stanovnici ne računaju na dug predah.

Jedan 26-godišnji borac Mahmud Sendeh smatra da se vazdušni udari neće zaustaviti jer odluka o tome nije u rukama predsednika Bašara al Asada već zavisi od njegovih ruskih saveznika.

"Do sada izgleda da Rusija ne želi da se vrati mir u Alep", rekao je on.

Moskva je saopštila juče da se očekuje da će se uspostaviti prekid vatre u Alepu u narednim satima. U sukobima u tom gradu poginulo je više od 270 civila u za dve nedelje.

Prema navodima zvanične novinske agencije Sane tri civila ubijena su jutros kada je raketa pala na kvart pod kontrolom vlade.

Alep, drugi po veličini grad u Siriji, je od 2012 podeljen između delova pod kontrolom vlade i onih pod kontrolom pobunjenika. Na periferiji grada pobunjeničke grupe drže veliki deo zona na zapadu dok su snage režma takoreći opkolile pobunjeničke kvartove na istoku.

Šef američke diplomatije Džon Keri zapretio je juče predsedniku Asadu da će biti posledica ako Damask ne bude poštovao novi prekid vatre o kome pregovaraju Vašington i Moskva a odnosi se na Alep.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.