Selo Ovše meka za regrutaciju džihadista

Izvor: RTS, 28.Maj.2015, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selo Ovše meka za regrutaciju džihadista

Najmanje sedmoro meštana naselja Ovše nadomak Maglaja trenutno je u Siriji i Iraku, a regrutacija novih boraca konstantno traje.
Pre dolaska u Siriju u Ošvama je živio i Emrah Fojnica, koji je, uz Mevlida Jašarevića, optužen za teroristički napad na američku ambasadu u Sarajevu. Na putu džihada iz tog sela, uz Fojnicu, poginuli >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su i Azmir Ališić, Elvis Hajrić i Atif Nuhanović. Ekipa RTV Republike Srpske posetila je Ošve.

Vehabija Hamat je prvi došao u Ošve i to iz Austrije, a poreklom je iz Zvornika. Vehabija je, ali nije u dobrim odnosima sa grupom koju predvodi Izet Hadžić, predratni gitarista rokenrol bendova.
Hamat kaže da se u selu spremaju za rat i da će vrlo brzo i tu imati problema svi koji drugačije tumače veru. On ih je imao.
"Znao je za svakog ko je otišao u Siriju. I ne samo to, svaki onaj koji bi se vratio, dobio je njegovu pomoć", naveo je Hamat.
Ošve se nalaze na samo sedam kilometara od centra Maglaja. Put je loš, makadam, a mesto idealno za izolaciju. Signal mobilne telefonije je ili slab, ili ga nema. Selo je pre rata bilo srpsko, sa 350 kuća. Danas u njemu žive samo četiri srpske porodice.
"Sa svima imam kontakt, pozdravljamo se normalno", kaže Nebojša Vidović i navodi da nije bilo problema.
U Ošve dolaze i kupuju zemlju i kuće vehabije iz cele Federacije. Samo su dvojica domaći. Srpska imanja se prodaju za veliki novac - i po 150.000 maraka. Petnaest kuća je već napravljeno, grade se još četiri.
Blagoja Vidović živi sam i kaže da se ne plaši jer je navikao, a, kaže, nije mu neugodno ni kada prođu vehabije.
Zemlju u selu je kupio i Harun Mehičević, zvani Abu Talha, koga australijska policija tereti za terorizam, podršku Islamskoj državi vrbovanje boraca za džihad. Niko iz te zajednice nije želeo da daje komentar.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.