Šef sirijske Al Kaide: Ne planiramo napade na Zapadu

Izvor: Blic, 28.Maj.2015, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef sirijske Al Kaide: Ne planiramo napade na Zapadu

Ogranak Al Kaide u Siriji ne planira nikave napade na Zapadu, ali upozorava da bi to stanovište moglo da bude promenjeno, ako koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama nastavi da ih bombarduje, izjavio je lider te grupe.

Sirijac, koji predvodi Nusra Front i poznat je pod imenom Abu Muhamed el Golani, izjavio je da je cilj njegove grupe da maršira sirijskom prestonicom, Damaskom; i da sruši vladu predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Bašara el Asada.

El Golani je demantovao da takozvana Korasan grupa uopšte postoji.

Od septembra, kada je koalicija počela napade na Islamsku državu u Siriji, avijacija SAD ciljala je i formacije, koje su navodno povezane sa Korasan grupom. Vašington tvrdi da je ova grupa posebna ćelija unutar Nusra Fronta, koja sprema napade protiv zapadnih interesa.

El Golani je rekao u intervjuu za Al Džaziru da "ne postoji nikava Korasan grupa". "To smo čuli samo od Amerikanaca", dodao je.

Ako se napadi nastave "onda su sve opcije otvorene, a pravo je svakog čoveka da se brani", rekao je El Golani i naveo da je naređenje šefa Al Kaide Ajmana el Zavahrija da se Sirija "ne koristi za napade protiv Zapada i Evrope".

- Nusra Front ima cilj da sruši režim u Siriji i njegove saveznike - Hezbolah - naveo je Golani.

Nusra Front je jedna od najjačih sirijskih grupa, koja predvodi takozvanu Fatah vojsku i sastoji se od sedam frakcija.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.