Izvor: Blic, 25.Sep.2016, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica SB UN o Siriji završena bez konkretnog dogovora

Hitna sednica Saveta bezbednosti UN o Siriji završena je večeras bez konkretnog dogovora pošto je Rusija otvoreno kritikovala zvaničnike iz SAD, Francuske i Velike Britanije, koje su sazvale sastanak.

Sve tri zemlje su danas okrivile Moskvu da podržava ofanzivu saveznika, sirijskog predsednika Bašara el Asafa, koji je pokrenuo vojnu operaciju da preuzme kontrolu nad pobunjeničkim četvrtima Alepa.

Kada je sirijski ambasador pri UN Bašar Džafari pozvan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se obrati skupu, ambasadori SAD, Velike Britanije i Francuske su napustili sednicu u znak protesta.

Pročitajte još:

Ruski ambasador Vitalij Čurkin optužio je sirijske pobunjenike da sabotiraju primirje dogovoreno 9. septembra, a zapadnu koaliciju za neuspeh što nije razdvojila pobunjenike od džihadista i drugih terorističkih grupacija na terenu.

- Sada je gotovo nemoguć zadatak postići mir - rekao je Čurkin i dodao da se Rusija i dalje zalaže za prekid vatre i oživljavanje mirovnih pregovora zaraćenih strana.

Francuski ambasador Fransoa Delatr izjavio je da je neophodno odmah primeniti prekid vatre dogovoren uz posredovanje SAD i Rusije, ocenjujući da je to "jedina nada" za mir u Siriji.

Američka ambadorka Samanta Pauel izjavila je pre napuštanja sednice da Rusija "stalno govori jedno a radi drugo".

Pročitajte još:

Prema njenim rečima, SAD veruju da je neophodno učiniti sve da se pronađe način za prekid nasilja.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je danas velike sile da ulože dodatne napore da se "okonča košmar" u Siriji.

- Koliko će još dugo oni koji imaju uticaja (na konflikt) dozvoliti da se nastavi takva okrutnost", rekao je Ban novinarima uoči hitnog sastanka Saveta bezbednosti UN o situaciji u sirijskom gradu Alepu.

U Alepu su danas nastavljene borbe, a od isteka primirja pre nedelju dana u tom gradu i okolini je stradalo više od 200 civila.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.