Saudijci oružjem snabdevaju sirijske pobunjenike

Izvor: Vostok.rs, 09.Okt.2015, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijci oružjem snabdevaju sirijske pobunjenike

09.10.2015. -

Saudijska Arabija povećava snabdevanje oružjem tri grupe pobunjenika u Siriji, kao odgovor na udare ruske avijacije na njihove položaje, pišu britanski mediji, citirajući zvaničnika Vlade u Rijadu.

Saudijski zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti, rekao je Bi–Bi–Siju da će snabdevanje pobunjeničkih grupa, koje se bore protiv snaga sirijskog predsednika Bašara el Asada, biti pojačano >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << slanjem modernog oružja velike razorne moći, uključujući i antitenkovsko naoružanje.

On nije isključio mogućnost da pobunjenici u Siriji budu snabdeveni i raketama zemlja–vazduh, što je potez koji mnogi na Zapadu izbegavaju iz straha da bi to oružje moglo pasti u ruke Islamske države i da bi ono moglo biti iskorišćeno za obaranje aviona koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države, ili čak za obaranje putničkih aviona.

Saudijski zvaničnik je rekao da se među grupama koje će biti snabdevene oružjem ne nalaze terorističke organizacije Islamska država i Nusra front.

On je naveo da će oružje dobiti tri grupe pobunjenika — „Slobodna sirijska vojska“, „Osvajačka armija“ i „Južni front“.

Amerika i njeni saveznici — Britanija, Francuska, Nemačka, Turska, Katar i Saudijska Arabija — zatražili su 2. oktobra od Rusije da prekine sa vazdušnim udarima svojih snaga na položaje takozvane „umerene opozicije“ u Siriji, upozoravajući da bi to moglo dalje da produbi konflikt i da dovede do novog talasa ekstremizma i radikalizma na ratom podeljenoj teritoriji.

Rusija insistira na tome da su ciljevi napada njenih Vojno–vazduhoplovnih snaga u Siriji isključivo položaji terorista Islamske države.

Rusija je 30. septembra, na molbu sirijskog predsednika Bašara el Asada, počela da izvodi vazdušne udare na položaje ID u Siriji vojnim avionima „suhoj“ Su–25 i bombarderima „suhoj“ Su–24 i Su–35.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

S.Arabija šalje naoružanje sirijskoj opoziciji

Izvor: B92, 09.Okt.2015

Saudijska Arabija je odlučila da uputi nove pošiljke naoružanja sirijskim pobunjenicima, nakon uključivanja Rusije u rat u Siriji...Neimenovani zvaničnik saudijske Vlade je rekao za BBC da će protivnici snaga lojalnih predsedniku Bašaru el Asadu dobiti novo, moderno naoružanje...Prema njegovim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.