SVADBA MEĐU RUŠEVINAMA Mladenci iz Sirije venčali se u bombardovanoj crkvi

Izvor: Blic, 02.Avg.2015, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVADBA MEĐU RUŠEVINAMA Mladenci iz Sirije venčali se u bombardovanoj crkvi

Venčanje u bombama razrušenoj crkvi u sirijskom gradu Homsu postalo je simbol nade za stanovnike ove ratom napaćene zemlje. Fadi i Rana pobegli su iz rodnog grada, koji je godinama bio meta teških projektila pobunjeničkih snaga i zvanične vojske, da bi se opet u njega vratili.

Ovo dvoje 28-godišnjaka rešilo je da se venča u kvartu Homsa u kojem su odrasli. Vratili su se čim su pobunjenici napustili grad, zajedno sa još 2.000 lokalaca koji su u proteklih godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dana izbegli odatle.

Fadi i Rama zatekli su zgrade porušene u borbama, a među njima i crkvu u kojoj su odlučili da se venčaju.

Pravoslavna crkva Svetog Đorđa u Hamidiji, hrišćanskom delu Starog grada, obiljno je razrušena tokom dve godine borbi. Krova više nema, a unutrašnji zidovi su skoro potpuno ogoljeni.

I pored toga ovaj par je rešio da baš tu održi venčanje, postavljajući potom fotografije sa verske ceremonije na internet, gde su pozdravljane kao simbol nade za tu oblast.

Slike mlade u beloj haljini i mladoženje u finom odelu, kako se obevezuju na bračne dužnosti jedno drugom, ispred gostiju u bombardovanoj crkvi, postale su hit i šerovane su hiljade puta širom sveta.

Bračni par i sirijski narod primili su poruke podrške od ljudi iz Velike Britanije Francuske pa sve do Egipta i Jordana.

- Život se nastavlja uprkos razaranju i smrti - napisao je jedan od korisnika Fejsbuka.

- Možete da uništite njihovu crkvu, ali ne možete da uništite njihov duh. Prvo venčanje u crkvi Svetog Đorđa u Hamidiji u Homsu - napisao je izvesni Basem na Tviteru.

Pre nego što je bio prinuđen da ode iz Homsa, Fadi je prvo sa završenim fakultetom radio u farmaceutskoj firmi u tom gradu, ali je kasnije dobio posao nastavnika u agenciji UN za izbeglice. Tu je i upoznao Ranu.

- Nakon oko godinu i po dana, borbe su stigle i do moje kuće u Starom gradu i morao sam da spasavam goli život ostavljajući sve za sobom - kazao Fadi.

Po povratku on je uspeo da opet dobije posao u farmaceutskoj firmi, a Rana je pokrenula sopstveni biznis.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.