STRATEŠKA TAČKA Kurdske snage drže 90 odsto Kobanea

Izvor: Blic, 27.Jan.2015, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STRATEŠKA TAČKA Kurdske snage drže 90 odsto Kobanea

Kurdske snage potisnule su pripadnike Islamske države i sada kontrolišu 90 odsto teritorije ključnog sirijskog grada Kobanea, saopštila je u ponedeljak američka Centralna komanda, potvrdivši ranije izjave kurdske milicije.

Ekstremistička Islamska država, koja je zauzela velike teritorije u Siriji i Iraku, okupila je ljudstvo i naoružanje u ofanzivi na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kobane, u blizini granice s Turskom.

- Centralna komanda SAD potvrđuje da snage suprotstavljene Islamskoj državi sada kontrolišu oko 90 odsto" teritorije Kobanea -  navodi se u saopštenju.

Centralna komanda, koja nadzire američke snage na Bliskom istoku i vazdušne napade protiv ID, saopštila je i da čestita kurdskim borcima koji su se "borili srčano i hrabro", preneo je AFP.

- Iako je borba protiv ID daleko od svog kraja, ona je zbog neuspeha u Kobaneu ostala bez jednog od svojih strateških ciljeva - navela je Centralna komanda u saopštenju.

SAD i njihova koalicija, izvršile su 705 vazdušnih napada oko KObanea od 23. septembra, navode bezbednosni zvaničnici.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kurdi protjeruju ISIL

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jan.2015

BEJRUT - Kurdske snage u Siriji, koje su istjerale grupu Islamska država (ISIL) iz grada Kobane, započeli su u utorak bitku za "oslobađanje" okolnih sela koja su i dalje pod kontrolom džihadističke organizacije...U ponedjeljak, nakon više od četiri mjeseca borbi i uz pomoć vazdušnih udara međunarodne...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.