SIRIJA U RATNOM VRTLOGU Opšta ofanziva na ISIS: Asadova vojska sa zemlje, Rusi i Francuzi iz vazduha, uskoro i KINEZI?

Izvor: Blic, 09.Okt.2015, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SIRIJA U RATNOM VRTLOGU Opšta ofanziva na ISIS: Asadova vojska sa zemlje, Rusi i Francuzi iz vazduha, uskoro i KINEZI?

Sirijska vojska i milicije potpomognute novim talasom ruskih vazdušnih napada i raketiranja s bojnih brodova napali su pobunjeničke snage u četvrtak u sklopu proširene ofanzive s ciljem ponovnog zauzimanja teritorije na zapadu zemlje, prenosi Reuters. Osim toga, jedan broj britanskih i ruskih medija tvrdi da je se akciji pridružiti i Kinezi.

Napad se fokusirao na zapadni deo zemlje gde su pobunjenički napadi već ranije ove godine počeli da ugrožavaju obalno područje koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je od ključne važnosti za predsednika Bašara al Asada.

Rusko ministarstvo odbrane izjavilo je da je ispalilo rakete s brodova u Kaspijskom moru drugi dan za redom i da su pogodili fabrike oružja, skladišta oružja,  komandne centre i centre za obuku.

Američki su zvaničnici izjavili da veruju da su se četiri lansirane rakete namenjene za Siriju putem srušile u Iranu. Rusko ministarstvo odbrane insistira da su rakete stigle do Sirije i da su pogodile predodređene mete.

Bela je kuća odbila da komentariše navode, a portparol Državnog sekretarijata Džon Kirbi rekao je da ne može da otvrdi da su se rakete zaista srušile i dodao je da izveštaj sugeriše da je potrebno ustanoviti procedure kako se rusko raketiranje ne bi sukobljavalo s američkim raketiranjem militanata Islamske države iz vazduha.

Rusija tvrdi da su sve mete koje se do sada pogodili u napadima koji su počeli prošle nedelje pripadaju Islamskoj državi, premda se većina napada odvila na teritorijama koje kontrolišu druge pobunjeničke grupe i gde IS nije prisutan ili je prisutan u jako malom obimu.

Moskva kaže da je u četvrtak pogodila 27 meta Islamske države u pokrajinama Homs, Hama i Raka, međutim portpariol Keri kaže da je državni sekretar Džon Keri ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu izrazio zabrinutost zbog napada budući da većina meta koje su pogođene ne pripadaju IS-u.

Osim toga, francuski borbeni avioni noćas su bombardovali položaje Islamske države u Siriji, saopštio je danas ministar odbrane Žan Iv Le-Drijan.

General Revolucionarne garde Irana Husein Hamedani poginuo je u blizini Alepa, gde je boravio kao savetnik sirijske armije u borbi protiv boraca Islamske države, saopštila je danas Garda.

Vojne snage lojalne sirijskoj vladi napali su raketama zemlja-zemlja pobunjenike u regiji Gab na zapadu države, a ti napadi su poduprti ruskim bombardovanjem iz vazduha, prenose sirijski posmatrači britianske organizacije za zaštitu ljudskih prava 'Observatory for Human Rights' i pobunjenik iz regije.

'Observatory' tvrdi da su pobunjenici u provinciji Hama srušili helikopter, ali da se ne može utvrditi radi li se o sirijskom ili ruskom.

Voditelj osoblja sirijske vojske, general pukovnik Ali Abdulah Ajub tvrdi da se vojska bori protiv terorističkih grupa i da radi na oslobađanju delova zemlje pod kontrolom terorista.

Ajub je dodao da je s tim ciljem na umu aktivirana i 'Četvrta borbena grupa'. Izvori iz regije kažu da je Iran u Siriju poslao stotine vojnika koji će svoje aktivnosti koordinirati s ruskim vazdušnim napadima.

Iran pomaže putem obaveštajnoh podataka i šaljući svoje specijalce, a novi problem za "islamsku državu" mogla bi da bude kineska armija - navodi list "Ekspres".

Prema izvorima iz sirijske vojske, Kina bi se Rusiji trebala pridružiti u nekoliko narednih sedmica.

Službeni Peking već neko vreme zagovara "koordinisani odgovor" na sve veću terorističku prijetnju.

"Svet ne može mirno gledati ono što se događa u Siriji. Moramo ujedinjeno delovati protiv nasilnih ekstremističkih ideologija", izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji pred Savetom bezbednosti UN.

Kineski ratni brodovi, navodno, već se nalaze na obalama Sirije, a spreman je i nosač aviona sa kojeg svakoga trenutka mogu poleteti avioni "J-15".

Neki ruski mediji javljaju da prema Siriji putuje još jedan broj kineskih ratnih brodova, kao i da su kineski vojni savetnici već u regiji.

Islamska država je u iznenadnom napadu u provinciji Alep na severu Sirije preuzela kontrolu nad najmanje šest sela čime je ostvarila najveći napredak u poslednjih nekoliko meseci, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Ta organizacija je takođe dodala da se napad odigrao u periodu kada su Rusija i Sirija pokrenule vazdušne odnosno kopnene operacije, prenosi agencija AP.

Kako navodi Opservatorija, među osvojenim selima u oblasti Alep su Tal Kurah, Kfar Kares, i još najmanje četiri manjih sela, što su potvrdili i izvori bliski Islamskoj državi na društvenim mrežama.

Nemačka i Španija pozvale su danas Vašington i Moskvu da rade zajedno na pronalaženju političkog rešenja za rat u Siriji, nakon što su ruski vazdušni napadi u toj zemlji pojačali napetost, javio je AFP.

"Trenutni prioritet je da se usaglase SAD i Rusija", rekao je ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Sstajnmajer u Madridu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim španskim kolegom Hoseom Manuelom Garsijom-Margaljom.

"Nećemo moći da započnemo politički proces (u Siriji) kada se dve super sile razilaze u stavovima", rekao je on.

"Uprkos sadašnjoj vojnoj akciji u Siriji, meni se čini da SAD i Rusija još imaju zajedničke interese i ja ih molim da počnu da razgovaraju", rekao je Štajnmajer.

Prema njegovim rečima, cilj pregovora o okončanju sirijskog rata treba da bude očuvanje teritorijalnog integriteta, stvaranje sekularne države i poštovanje verskih manjina, kao i stvaranje prelazne vlade uz ostatke sadašnjih institucija zemlje.

"Važno je da Turska i Saudijska Arabija s jedne strane i Iran s druge, sarađuju, a važno je i da se pronađu načini da Rusija i SAD sarađuju u borbi protiv neprijatelja", rekao je šef španske diplomatije Garsija-Margaljo i dodao da svi akteri sirijskog konflikta treba da rade zajedno.

"Nemačka i španska vlada su saglasni da Asad (predsednik Sirije Bašar) ne može da bude deo konačnog rešenja, s obzirom na njegove zločinačke radnje", rekao je Margaljo.

U sirijskom građanskom ratu, poginulo je više od 240.000 ljudi od 2011. godine a nekoliko miliona je raseljeno, naveo je AFP.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.