SAD razmatraju isporuku oružja militantima u Siriji

Izvor: Vostok.rs, 30.Sep.2016, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD razmatraju isporuku oružja militantima u Siriji

U Beloj kući razmatraju mogućnost dodatnih isporuka oružja sirijskoj opoziciji, da bi zaustavili „ofanzivu režimskih snaga u Alepu“, navodi list „Volstrit džurnal“ pozivajući se na izvore zvaničnika američke administracije.

U članku se navodi da je centralna tema debate oko američkog „plana B“ u Siriji uloga CIA i njenih regionalnih partnera. Raspravlja se ima li svrhe da se pobunjeničkim grupama odobri granatiranje artiljerijskih položaja vladinih trupa. Bela kuća se snažno protivi snabdevanju opozicionih snaga prenosnih raketnih protivvazdušnih sistema, međutim zvaničnici administracije kažu da se u aktuelnoj debati govori o isporuci „manje mobilnih“ sistema sa „manjim rizikom“ da će oružje pasti u ruke terorista.

Zajedno sa inicijativama koje se tiču CIA, Vašington razmatra mogućnost snabdevanja oružjem visoke preciznosti preko svojih regionalnih partnera, na primer, preko Turske i Saudijske Arabije. „Neki zvaničnici smatraju da je vreme za usvajanje ovih mera izgubljeno, a da administracija treba da razmotri direktnu američku vojnu akciju protiv Asadovog režima“, navodi se u članku.

Istovremeno, predlog za direktnu vojnu intervenciju ima mnogo protivnika u Beloj kući koji se boje povećavanja rizika od sukoba sa Rusijom. Vojni savetnici Baraka Obame i predstavnici obaveštajnih službi su u februaru pozvali američkog predsednika da razvije alternativni plan za pomoć sirijskoj opoziciji, navodi list. Od 2013. godine zvanično je na snazi tajni program podrške sirijskim pobunjenicima u oružju. Glavni zagovornici sprovođenja vojnog scenarija su direktor CIA Džon Brenan i američki ministar odbrane Ešton Karter, dodaje „Volstrit džurnal“.

U sredu je američki Stejt department saopštio da je u telefonskom razgovoru državni sekretar Džon Keri obavestio šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da se Vašington sprema da suspenduje bilateralni dijalog o Siriji, uključujući i uspostavljanje zajedničkog centra za sprovođenje primirja, „ako Rusija ne preduzme hitne korake za zaustavljanje ofanzive u Alepu i obnovu prestanka neprijateljstava“.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.