SAD krivi sirijski režim za pokolj u Raki

Izvor: RTS, 27.Nov.2014, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD krivi sirijski režim za pokolj u Raki

Sjedinjene Američke Države su saopštile da su "užasnute" vazdušnim napadima sirijskog režima u uporištu pobunjenika u gradu Raki, u kojima je najmanje 95 ljudi stradalo. Sirijski režim nimalo ne ceni ljudski život, poručuju iz Vašingtona.

Američki Stejt department je optužio sirijsku vladu da "ne prestaje da sprovodi pokolj" i napominju da Asadov režim mora da odgovara za svoju brutalnost i zločine nad sirijskim narodom, prenosi Tanjug.

Nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << desetina pobunjenika ubijeno je u zasedi sirijske vojske u jednom predgrađu Damaska, izvestili su sirijski mediji i aktivisti.

Sirijska državna agencija SANA javlja da je ubijeno 50 terorista dok su pokušavali da pobegnu iz istočnog predgrađa Majda ka obližnoj oblasti Dumair.

Vazdušni napadi sirijske vojske na Raku pre dva dana bili su najsmrtonosniji od kad su ekstremisti Islamske države preuzeli kontrolu nad tim sirijskim gradom prošle godine i proglasili ga za svoju prestonicu.

Još nije poznato koliko je pripadnika Islamske države ubijeno, ali je sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila da su među žrtvama više od polovine bili civili.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki izjavila je da Vašington osuđuje ove napade i istakla da smatra da režim u Damasku "nimalo ne ceni ljudski život".

"Užasnuti smo izveštajima da je Asadov režim odgovoran za ubistva desetine civila i uništavanje stambenih četvrti", navela je Psaki u saopštenju.

Ona je ocenila da je sirijski predsednik izgubio pravo da vlada i da za njegove akcije treba da bude izveden na odgovornost.

Psaki je okrivila sirijsku vladu za neprestano kršenje ljudskih prava, optuživši je za ubistva, otmice, nestanke ljudi, torturu, silovanja, seksualno nasilje...

SAD su napravile koaliciju sa više od 60 država u svetu u cilju uništenja IS, ali je predsednik Barak Obama odbacio mogućnost da bi koalicija mogla da bude uspostavljena i sa Damaskom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.