SAD izrazile žaljenje zbog bombardovanja civila u Siriji

Izvor: Vostok.rs, 29.Jul.2016, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD izrazile žaljenje zbog bombardovanja civila u Siriji

Centralna komanda SAD traži nove dokaze da su u vazdušnim napadima SAD nedavno ubijeni civili u gradu Manbij. Damask je potvrdio da je više od 120 civila poginulo. 

Najnovije saopštenje Centralne komande navodi da vojska SAD istražuje izveštaje da su civili ubijeni u vazdušnom napadu u Manbiju.

Saopštenje dolazi dan nakon formalne istrage kada su 19. jula SAD sa koalicionim partnerima bombardovale područje u kojem je na desetine civila nestalo. Pentagon je konačno otvorio istragu nakon što je odlučio "da je informacija bila dovoljno kredibilna da bi opravdala formalnu istragu."

.@CENTCOM now sends word that it may be behind *another* civilian casualty incident in Manbij, Syria. pic.twitter.com/UmB8IKH9BP
— Spencer Ackerman (@attackerman) July 28, 2016
Ranije je Centralna komanda objavila podatak da je procenjeno postojanje nekoliko civilnih žrtava u šest odvojenih američkih vazdušnih napada u Iraku i Siriji.

Podaci pokrivaju period od 28. jula 2015. do 29. aprila 2016. godine i ne uključuju procenu žrtava u Manbiju.

Američka vojska je saopštila da je ukupno 14 civila ubijeno.

"Duboko žalimo za nenamernim gubitkom života i povreda nastalih od strane naših vazdušnih udara i izražavamo saosećanje prema onima koji su povređeni i poginuli", navodi se u saopštenju.

Međutim, prema podacima sirijske vlade, više od 120 civila, uključujući najmanje 44-oro dece, ubijeno je u prošlonedeljnom napadu SAD i koalicije u bombardovanjau samo grada Manbija.

Procene od strane nekoliko grupa za ljudska prava varirale su između 74 i 203 civilne žrtve. U međuvremenu, portparol vojske SAD, pukovnik Kristofer Garver rekao da je video brojke koje ukazuju na oko 10 do 15 civilnih žrtava.

Dan posle vazdušnih napada, Sirija je poslala zahtev UN-u da preduzme korake zbog zabrinjavajućih civilnih gubitaka u blizini tursko-sirijske granice.

Koalicija koju predvode SAD pruža podršku iz vazduha "Sirijskoj Arapskoj koaliciji", koja je uključena u borbe sa islamistima oko grada Manbij, a koji je trenutno pod kontrolom "Islamske države".

Američki sekretar odbrane Ešton Karter je rekao da će koalicija ispitati tvrdnje da su civili ubijeni u vazdušnim napadima u blizini Manbija.

U međuvremenu, ruski ambasador u UN, Vitalij Čurkin kritikovao je SAD u ponedeljak zbog ćutanja o smrtonosnom bombardovanju Mandbija.

Govoreći na sastanku Saveta bezbednosti UN, Čurkin je rekao da, iako je Moskva "veoma zabrinuta" o izveštajima o civilnim žrtvama u severnoj Siriji, delegacije iz zapadnih zemalja "neverovatno ... nisu rekle ni reč" u vezi ovog pitanja na sastanku.

U intervjuu za En-bi-si prošle sedmice, sirijski predsednik Bašar Asad rekao je da SAD nisu zainteresovane za poraz terorista u Siriji, jer zaista žele "da ih kontrolišu i da ih koristite."

RT, Vostok

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.