SAD dostavile municiju sirijskim pobunjenicima

Izvor: Studio B, 13.Okt.2015, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD dostavile municiju sirijskim pobunjenicima

Američke snage bacile su iz vazduha municiju za malokalibarsko oružje pobunjenicima koji se bore protiv džihadista Islamske države u severnoj Siriji, saopštili su američki vojni zvaničnici.

Portparol američke centralne komande pukovnik Patrik Rajder rekao je da je municija dostavljena arapskim borcima čije su "lidere SAD proverile i koji se bore da uklone ISIL (IS) iz severne Sirije".

Neimenovani američki >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << zvaničnik rekao je za AFP da je padobranom spušteno 50 tona municije.

Predstavnik pobunjenika saopštio je da su pobunjenici iz arapskih plemena u Siriji dobili uveravanja Vašingtona da je na putu novo oružje koje će im pomoći da pokrenu zajedničku ofanzivu sa svojim kurdskim saveznicima u tom sirijskom gradu, koji drže džihadisti IS.

"Sastali smo se sa Amerikancima i ovo je odobreno i rečeno nam je da je ovo novo oružje, uključujući oružje visokog kvaliteta, na putu", rekao je Abu Muaz, portparol Fronta revolucionara Rake, grupe pobunjenika iz većinom arapskih plemena sa područja tog grada.

Arapski borci su deo novog saveza u kome su i kurdske Jedinice za narodnu odbranu (YPG), čije je formiranje objavljeno danas, pod imenom Demokratske snage Sirije, preneo je Rojters.

Kurdske snage, uz podršku arapskih pobunjenika, proterale su ranije ove godine ekstremiste IS sa većih delova teritorije severne Sirije.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

SAD dostavile municiju sirijskim pobunjenicima

Izvor: Blic, 13.Okt.2015

Američke snage bacile su iz vazduha municiju za malokalibarsko oružje pobunjenicima koji se bore protiv džihadista Islamske države u severnoj Siriji, saopštili su američki vojni zvaničnici...Portparol američke centralne komande pukovnik Patrik Rajder rekao je da je municija dostavljena arapskim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.