SAD: Nema koordinacije sa Sirijom u borbi protiv džihadista

Izvor: Blic, 27.Avg.2014, 01:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Nema koordinacije sa Sirijom u borbi protiv džihadista

SAD su u utorak poručile da nemaju nameru da usklađuju sa vladom sirijskog predsednika Bašara Asada borbu protiv džihadištičke organizacije Islamska država na sirijskoj teritoriji.

"Ne postoje planovi o koordinaciji sa Asadovim režimom kada se radi ovoj terorističkoj pretnji", izjavio je portparol Bele kuće Džoš Ernest, nakon što su sirijski zvaničnici zahtevali da Vašington traži dozvolu za svaku eventualnu operaciju na sirijskoj teritoriji.

SAD su počele >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izviđačke letove iznad Sirije i dele obaveštajne podatke o džihadističkim snagama sa Damaskom kroz iračke i ruske kanale, rekli su izvori upoznati sa ovom tematikom agenciji AFP.

"Saradnja je već počela i SAD pružaju Damasku informacije preko Bagdada i Moskve", izjavio je jedan izvor.

Sirijski ministar spoljnjih poslova Valid Mualem je juče izjavio da je Sirija spremna da sarađuje sa međunarodnom zajednicom u borbi protiv Islamske države.

Nevladina organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava je izjavila da su strane bespilotne letelice juče uočene iznad istočne provincije Deir Ezor.

"Nesirijski špijunski avioni nadgledali su položaje Islamske države u Deir Ezoru", izjavio je juče direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Sirijski ratni avioni juče su bombardovali položaje Islamske države u nekoliko oblasti Deir Ezora, naftom bogate provincije u istočnoj Siriji, čiji se veći deo nalazi u rukama džihadista.

Jedan regionalni izvor je agenciji AFP rekao da je "neka zapadna zemlja dala sirijskoj vladi spiskove meta Islamske države na sirijskoj teritoriji neposredno pre vazdušnih napada na Raku, koji su počeli sredinom avgusta".
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.