Izvor: Vostok.rs, 01.Okt.2016, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 30.09.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod


Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





Primirje u Siriji - detaljnije  Klinuti ovde ili na mapu ispod




Situacija na frontu - Kliknuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 30.09.



Napredovanje sirijske vojske u provinciji HOms




 
 
 
 
Pregled političkih i drugih vesti za 30.09.



Godina dana ruske protiv-terorističke operacije u Siriji -  Upravo pre godinu dana Moskva je pokrenula operaciju u Siriji na zahtev Damaska. Ubijajući hiljade terorista, Rusija je pretrpela vojne gubitke, ali je postala jedan od pokretača pokušaja za nacionalno pomirenje.

30. septembra, 2015. godine ruski avioni pokrenuli su svoje prve udare na mete terorista u Siriji, na pozicije kod gradova Homs i Hama.



Do tada je koalicija pod vođstvom SAD već bila aktivna u Siriji više od godinu dana. Ipak, Rusija je postala jedina država koja je dobila zvaničan zahtev od sirijskog predsednika Bašara Asada da sprovede vazdušne udare u zemlji. Ruski avioni deluju iz vazduhoplovne baze Hmeimim koja se nalazi u oblasti Latakija u Siriji.

Oslobođenje Palmire

Tokom svoje misije, Ruske vazdušne snage pomogle su sirijsku vojsku u oslobađanju jednog od ključnih gradova u zemlji i gradom svetske baštine pod zaštitom UNESK-a - Palmire. Drevni grad je bio pod kontrolom terorista od maja 2015. godine, pre nego što je ponovo oslobođen od strane sirijske vojske uz podršku ruskih vazdušnih snaga u martu ove godine.



Teroristi su uništili brojne istorijske znamenitosti tokom okupacije, ostavljajući puteve, kuće i spomenike za sobom minirane. Ruski i sirijski demineri uklonili su hiljade mina zaostalih od strane terorista nakon njihovog povlačenja. Nakon oslobođenja uništenog grada, svetski poznati ruski dirigent Valerij Georgiev održao je koncert u Palmiri kako bi podržao obnovu i odao počast žrtvama rata.

Obaranje ruskog aviona SU-24

Ruska vojna operacija u Siriji bila je poremećena tragičnim događajem prošle godine nakon što su turski borbeni avioni oborili ruski bombarder Su-24 u blizini sirijsko-turske granice. Jedan pilot je poginuo, dok je drugi spašen. Ankara je saopštila da je ruski avion ušao u vazdušni prostor Turske, a Moskva je saopštila da je avion napadnut preko sirijske granice. Tokom operacije spasavanja ruske snage su izgubile helikopter, koji je napadnut sa zemlje od strane militanata.



Reagujući na obaranje aviona predsednik Putin nazvao je incident "nožem u leđa", sa uvođenjem sankcija Turskoj. Rusija je suspendovala i direktne avio veze sa Turskom. U junu se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izvinio za napad u pisanoj izjavi, što je dovelo do normalizacije bilateralnih odnosa.



Ruske snage su u Siriji izgubile još tri helikoptera. Jedan od helikoptera je oboren u provinciji Idlib u julu nakon dostavljanja humanitarne pomoći civilima u Alepu.

Smanjenje vojnog prisustva

15. marta predsednik Putin je naredio povlačenje većine ruskih aviona i osoblja iz Sirije, najavljujući da je najveći deo operacije u Siriji gotov.

"Verujem da su ciljevi koje je Ministarstvo odbrane odredilo uglavnom postignuti. Stoga, počevši od sutra naređujem povlačenje glavnog dela naše vojske iz Sirijske Arapske Republike, "rekao je Putin.



Tada su zvaničnici izjavili da su ruski avioni izveli više od 7.000 letova uništavajući brojne baze i skloništa, ostavljajući za sobom skoro 13.000 mrtvih terorista. Preostale jedinice ruskog vazduhoplovstva su nastavile da pomažu sirijske trupe u borbi protiv terorista širom zemlje.

Humanitarna pomoć

Tokom sirijske misije Rusija je uspostavila Centar za pomirenje u zemlji. Zadatak centra je da pomaže i da prati prestanak neprijateljstava, kao i da implementira međunarodne mirovne predloge na terenu.

Dana 28. jula ove godine Centar za pomirenje i sirijska vlada uveli su tri "sigurnosna koridora" za civile koji žele da napuste Alepo. Plan je uključivao i četvrti prolaz za militante koji su želeli da se predaju. Koridori su uglavnom korišćeni za isporuku humanitarne pomoći, uključujući medicinska sredstva, hranu i vodu stanovništvu.



Prema rečima predstavnika, Moskva je isporučila desetine tona pomoći Alepu iz Hmeimim baze. Nakon uvođenja koridora, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izrazio je nezadovoljstvo prema militanatima koji granatiraju sela i napadaju položaje sirijskih trupa u blizini koridora, kao i unutar Alepa. UN su procenile da su za oko 250.000 stanovnika grada preko potrebna osnovna životna sredstva.

Mirovni proces

Dok se bori protiv terorista iz vazduha, Rusija je zajedno sa SAD ključni igrač u pregovorima za političko rešenje sirijskog sukoba. Posle maratonskih pregovora u Ženevi u februaru, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i njegov američki kolega Džon Keri sklopili su sporazum o prestanku neprijateljstava u Siriji.

Sporazum, koji je stupio na snagu 27. februara, uključuje obustavu borbenih dejstava pobunjenika i sirijske vojske. Terorističke grupe, kao što je "Džabat al Nusra" i ostale, isključene su iz sporazuma. Po uspostavljanju Centra za pomirenje u vazduhoplovnoj bazi Hmeimim, Moskva je predala kontakt podatke Vašingtonu.

Međutim, u narednim nedeljama, rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je primećeno sistematsko kršenje sporazuma od strane "opozicije". Ministarstvo je takođe pozvalo Vašington da se drži obećanja i da razgraniči pobunjenike i teroriste kao i teritorije na kojima se nalaze. SAD su sa svoje saopštile da Damask pokušava da ugrozi prestanak neprijateljstava, dodajući da Moskva nije iskoristila svoj uticaj na predsednika Asada.

Pogoršanje nasilja širom Sirije primoralo je SAD i Rusiju da ponovo pregovaraju o obustavi neprijateljstava. Nova runda pregovora rezultirala je novim sporazumom o prekidu neprijateljstava 9. septembra u Ženevi. Sporazum su potpisali Lavrov i Keri. Sporazum je deo većeg mirovnog plana, koji takođe uključuje isporuku humanitarne pomoći, posebno u Alepo. Dogovor, kojim su opet isključene terorističke grupe stupio je na snagu 12. septembra, ali je u međuvremenu poremećen brojnim kršenjima. Samo tri dana kasnije portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov, je saopštio da pobunjenici koje podržavaju SAD intenzivno granatiraju stambena područja u Alepu.

Moskva takođe zahteva od Vašingtona da ikoristi svoj uticaj da ubedi pobunjenike da se jasno odvoje od terorista u Siriji kako bi se izbeglo da se vazdušni udari vrše po njima. Džon Keri je zauzvrat rekao da predsednik Asad nije bio voljan da se pridržava mirovnog sporazuma.

Govoreći za RT savetnik predsednika Asada Boutaina Šaban je rekao da se Rusija zaista bori protiv terorizma, a da unutrašnja neslaganja u SAD ometaju napore u prekidu neprijateljstava.

Novi spor između Moskve i Vašingtona je došao u sredu kada je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi upozorio Rusiju da će "sve više ruskih života biti izgubljeno i da će vojnici dolaziti kući u vrećama" i "da bi ruski interesi mogli biti napadnuti i u gradovima Rusije".

Kao odgovor, portparol ruskog ministarstva Igor Konašenkov je rekao da je Moskva "u potpunosti spremna da nastavi dijalog sa SAD, kao i da nastavi sa zajedničkim akcijama u borbi protiv terorista u Siriji", ali "da su američke pretnje njenoj vojci i građanima neprihvatljive".

Zaharova: Poklon teroristima biće odbijanje SAD da sarađuje sa Rusijom -  Zvanična predstavnica MIP-a Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je reči predstavnice SAD pri UN Samante Pauer da se zajednička operacija Moskve i Damaska u Siriji može smatrati „poklonom teroristima“.

„Najveći od njih (poklona) biće odbijanje Vašingtona da sarađuje sa Rusijom u sirijskom rešavanju krize“, napisala je na svojoj stranici na Fejsbuku zvanična predstavnica MSP-a Rusije Marija Zaharova.

„I ako se pretnje koje dolaze od Vašingtona o prekidu saradnje pretvore u zvaničnu odluku, više neće biti sumnje — Bela kuća je stavila militante pod svoje okrilje i na terorističkoj ulici je veliki praznik“, dodala je ona

SAD: Akcije sirijskih snaga i Rusije su poklon za teroriste -  Akcije sirijskih snaga i Rusije su poklon za terorističke grupe regiona, izjavila je stalna predstavnica SAD pri UN Samanta Pauer.

„To što oni rade je poklon DAEŠ-u i Nusra frontu — grupama koje oni, kako izjavljuju, žele da zaustave“, izjavila je ona novinarima u UN. Rusija je više puta saopštavala da prilikom izbora ciljeva za bombardovanje u Siriji pažljivo proverava obaveštajne informacije i tek nakon toga preduzima odluke o vazdušnim napadima. Optužbe da Rusija bombarduje civilne objekte u Siriji nikad nisu dokazane.

„Oni ne podržavaju režim — ta je borba na strani režima, bombardovanje na strani režima, prevazilazi po surovosti to što smo videli od režima za vreme tog rata“, rekla je Pauer.

Kirbi: SAD i Rusija nastavljaju aktivne pregovore o Siriji -  SAD i Rusija nastavljaju aktivne pregovore po pitanjima rešavanja situacije u Siriji, saopštio je na brifingu zvanični predstavnik Stejt departmenta Džon Kirbi.

„Mi, u najmanju ruku od pre dva sata aktivno razgovaramo sa Rusijom o tom pitanju“, naveo je Džon Kirbi. U isto vreme, on  je potvrdio reči državnog sekretara Džona Kerija da se Vašington „nalazi na granici da obustavi“ kontakte sa Moskvom.

„Mi smo još uvek spremni da obustavimo saradnju. Mi vodimo konsultacije unutar svoje Vlade… Mi smo u potpunosti spremni da ih obustavimo, ako do toga dođe“, rekao je on i naglasio da to nije „obična pretnja“.

Ranije je Džon Keri izjavio da se u ovom trenutku Vašington nalazi na granici da prekine dijalog sa Moskvom. Lavrov i Keri o krhkom miru u Alepu Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov i državni sekretar SAD Džon Keri razgovarali su o situaciji u sirijskom Alepu, saopštio je zvanični predstavnik Stejt departmenta Džon Keri.

„Državni sekretar je razgovarao sa ministrom Lavrovim ovog jutra. Oni su nastavili jučerašnji razgovor o situaciji u Alepu i povodom krhkog sporazuma koji smo izradili ranije ovog meseca u Ženevi“, izjavio je Kirbi.

Sirija: SAD i Izrael podržavaju teroriste -  Avioni Izraela i koalicije na čelu sa SAD pokrivaju ofanzivu terorističkih organizacija Nusra fronta i DAEŠ-a na pozicije sirijske vojske, izjavio je ambasador Sirije u Moskvi Rijad Hadad.

„Američki napad na pozicije sirijske vojske u Dejr el zoru poklopio se sa napredovanjem Nusra fronta na pozicije vojske u pravcu sela Hadr i drugih sela nad kojima ona nije mogla da uspostavi kontrolu“, rekao je Rijad Hadad. Po rečima sirijskog ambasadora, Damask je uputio u SB UN pismo u kojem se govori „o grubom mešanju“. 

„Amerikanci su prvo izjavili da je to greška. Uvereni smo da to nije greška jer su sirijske snage bile na tom mestu već više od dve godine. Postoje karte operacije i svi znaju da se u tom području nalazi sirijska vojska“, naglasio je ambasador.

Keri: SAD na granici obustavljanja dijaloga sa Rusijom o Siriji -  SAD se nalaze na granici obustavljanja dijaloga sa Rusijom o Siriji, u zemlji postoji „ogromno nepoverenje“, izjavio je državni sekretar SAD Džon Keri.

„Nalazimo se na pragu prekida dijaloga, jer je on iracionalan u kontekstu sadašnjih bombardovanja“, rekao je Keri. Međutim, izvori saopštavaju da će SAD, kako se očekuje, objaviti danas Rusiji obustavljanje diplomatske saradnje o Siriji.

SAD su saopštile da nameravaju da obustave sporazum sa Rusijom o Siriji. U MIP-u Rusije su to shvatili kao ucenu. On je dodao da SAD nemaju nameru da ratuju sa Sirijom, ali nameravaju da nastave operaciju protiv DAEŠ-a. „Lako je kritikovati diplomatske napore, ali kakava je alternativa? SAD će ratovati sa Sirijom? Ne mislima da će se to desiti. Mi ratujemo sa DAEŠ-om i pobedićemo u tom ratu“, rekao je Keri na forumu „Vašington ajdijas“.  

UN pozvale Rusiju i SAD da sarađuju u Siriji -  Ujedinjene nacije ponovo pozivaju Rusiju i Sjedinjene Američke Države da sarađuju u uspostavljanju režima prekida vatre u Siriji, izjavio je zamenik specijalnog izaslanika UN za Siriju Ramzi Ezeldin Ramzi na konferenciji za medije u Ženevi.

„Ponovo pozivamo kopredsedavajuće Međunarodne grupe za podršku Siriji da sarađuju, da bi ustanovili režim prekida nasilja“, rekao je on komentarišući izjavu SAD o mogućnosti prekida saradnje sa Rusijom o Siriji. Ramzi je naglasio da je ovo stav UN. On je dodao da će obnova sporazuma između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o Siriji biti „najbolji korak napred“.

Zaharova: SAD su na granici histerije -  „U principu, taktika ekstremista ostaje nepromenjena: napadi se dešavaju pod plaštom ljudskog štita — govorimo o civilima. Aktivno su uključeni snajperisti, oni pucaju ne samo na vojnike sirijske vojske, već i na civile“, reklao je Zaharova.

Prema navodima nemačkih medija, teroristi su potvrdili da dobijaju podršku iz inostranstva.

„Ponovo naglašavamo potrebu za razdvajanjem terorista od opozicije“, izjavila je Marija Zaharova tokom konferencije. Tvrdnje da ruske vazduhoplovne snage izvode vazdušne napade na bolnice u Siriji nisu tačne. Većina meta koje je napala ruska avijacija su poljske bolnice terorista.

„Dobili smo izjave Vašingtona i nadali smo se da će ove izjave naići na osudu“, rekla je Zaharova. „Ali, nažalost, oni to nisu uradili“.

Portparol američkog Stejt departmenta Džon Kirbi izjavio je juče da bi trenutni sukob u Siriji mogao „bez pogovora“ da pređe u „napad protiv ruskih interesa, možda čak i ruskih gradova, a Rusija će nastaviti da svoje vojnike šalje kući u vrećama“. Moskva je šokirana ovim ciničnim izjavama. U stvari, Vašington krivi Rusiju zbog nedavnih tenzija u zemlji.

"Ono što čujemo iz Stejt departmenta je na granici histerije. Očigledno je da je to reakcija na američku politiku na Bliskom istoku, istakla je Zaharova. Štaviše, zvaničnici u Beloj kući govore da bi Rusija mogla da se suoči sa problemima nacionalne bezbednosti zbog svoje politike. Ali SAD bi trebalo da razmišljaju o svojoj nacionalnoj bezbednosti. Bilo bi manje problema u svetu kada bi se svaka zemlja bavila svojim problemima."

Ona je pozvala američke vlasti da ne skrivaju informacije o terorističkim napadima koji bi se mogli dogoditi na teritoriji Rusije.

„Želim da pozovem Vašington da, u slučaju da ima neke informacije o planiranim terorističkim napadima, o mogućim napadima na neke ruske gradove o kojima je govorio Kirbi, njih odmah predaju Moskvi“, rekla je Zaharova.

Ona smatra da se, ako SAD imaju podatke o planiranim napadima, ali ih ne dostavljaju, onda to mora nazvati skrivanjem informacija. Moskva bi mogla da smatra izjavu SAD o mogućim terorističkim napadima u Rusiji pozivom ekstremistima na akciju, smatra Zaharova.

„Mi smatramo da je ova izjava upućena upravo tim ekstremistima“. Ranije je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi rekao da bi teroristi mogli da izvrše terorističke napade u ruskim gradovima, ako se u Siriji ne prekine građanski rat.

Turska spremna da sarađuje sa Rusijom o primirju u Siriji -  Turska je spremna da sarađuje sa Rusijom o primirju u Siriji i isporuci humanitarne pomoći, izjavio je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

„Juče sam se sastao sa ministrom spoljnih poslova Irana Džavadom Zarifom sa kojim sam diskutovao o obezbeđivanju primirja i isporuci humanitarne pomoći Siriji“, rekao je Čavušoglu na konferenciji za novinare u Ankari. „Nakon normalizacije odnosa sa Rusijom, nadamo se da ćemo i sa njom razgovarati o ovim pitanjima. Ako Rusija zaista želi da sarađuje u vezi sa primirjem i humanitarnom pomoći, mi smo spremni za to“, dodao je Čavušoglu.   Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izjavilo da postoji tendencija da saradnja Rusije i Turske koja se tiče Sirije bude konstruktivna.

SAD razmatraju isporuku oružja militantima u Siriji -  U Beloj kući razmatraju mogućnost dodatnih isporuka oružja sirijskoj opoziciji, da bi zaustavili „ofanzivu režimskih snaga u Alepu“, navodi list „Volstrit džurnal“ pozivajući se na izvore zvaničnika američke administracije.

U članku se navodi da je centralna tema debate oko američkog „plana B“ u Siriji uloga CIA i njenih regionalnih partnera. Raspravlja se ima li svrhe da se pobunjeničkim grupama odobri granatiranje artiljerijskih položaja vladinih trupa. Bela kuća se snažno protivi snabdevanju opozicionih snaga prenosnih raketnih protivvazdušnih sistema, međutim zvaničnici administracije kažu da se u aktuelnoj debati govori o isporuci „manje mobilnih“ sistema sa „manjim rizikom“ da će oružje pasti u ruke terorista.Čitajte više

Erdogan: Turska je odlučna da uništi „koridor terorizma“ na svojoj granici -  Turska je odlučna da uništi „koridor terorizma“ na svojoj granici sa Sirijom, rekao je turski predsednik Tajip Redžep Erdogan podržavši ujedno produženje vanrednog stanja u toj zemlji.

Erdogan je rekao da svet počinje da uviđa da snage sirijskih Kurda, džihadisti Islamske države i borci lojalni sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu „svi hrane jedni druge“, prenosi Rojters.

On je u razgovoru sa nekoliko lidera turskih provincija rekao da će produženje vanrednog stanja uvedenog posle pokušaja puča 15. jula, biti korisno za Tursku, budući da joj treba još vremena da iskoreni pretnje terorističkih grupa. Vanredno stanje možda i duže od 12 meseci Erdogan je nagovestio da će možda biti neophodno da se vanredno stanje, uvedeno u njegovoj zemlji nakon pokušaja vojnog puča sredinom jula, produži na najmanje godinu dana. Erdogan je to izjavio dan nakon što je juče predsedavao sednicom najvišeg turskog tela za nacionalnu bezbednost, koje je predložilo da se aktuelno vanredno stanje produži nakon što istekne u oktobru, prenela je agencija AFP.

Konašenkov: Amričke pretnje našoj vojsci i građanima neprihvatljive -  Rusija je u potpunosti spremna da nastavi dijalog sa SAD o zajedničkim akcijama u borbi protiv terorista u Siriji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. Naglašeno je, međutim, da je to moguće samo ako se Vašington uzdrži od bilo kakvih pretnji ruskoj vojsci i njenim građanima.

Saopštenje dolazi kao odgovor na komentare koje je dao portparol Stejt departmenta Džon Kirbi na brifingu za novinare. Kirbi je rekao da ako se rat u Siriji nastavi da će, "sve više ruskih života biti izgubljeno i da će dolaziti kući u vrećama, da će sve više ruskih aviona biti oborano", a da će "ekstremističke grupe nastaviti da eksploatišu vakuum koji postoji u Siriji i da će proširiti svoje delovanje, što bi mogli biti i napadi protiv ruskih interesa, možda čak i ruskim gradovima. "

Predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov je rekao: "Još jednom izjavljujemo da smo potpuno spremni za nastavak dijaloga sa američkom stranom i da nastavimo sa zajedničkim borbom protiv terorista u Siriji."

"Međutim, čak i najmanji nagoveštaji pretnji našim vojnicima i ruskim građanima moraju biti isključeni iz tog dijaloga. Pitanje bezbednosti ruskih građana, gde god oni bili, nije za pregovaranje. To je naš glavni bezuslovni prioritet", naglasio je Konašenkov.



Vašington, koji podržava takozvanu "umerenu opoziciiju" u Siriji, prethodno je obećao da će ih razdvojiti od terorističke organizacije "Al-Nusra Front", ali još nije ispunio te obaveze.

Što se tiče Kirbijevih pretnji potencijalnih ruskih gubitaka u Rusiju u Siriji, Konašenkov je istakao da je Moskva svesna gde se nalaze američki eksperti koji su uključeni u operativno planiranje i nadzor akcija militanata.

Kirbijevi komantari nisu prošli nezapaženo ni od strane ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Portparol ministarstva, Marija Zaharova, uzvratila je na Kirbijevu izjavu na svojoj fejsbuk stranici.

„1. Da li će se ovim terorističkim napadima baviti ’grupe umerene sirijske opozicije‘? Iste one koje šest meseci Vašington ne može da razdvoji od Nusra fronta? 2. Teroristički napadi u Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama, odsecanje glava ljudi svih nacionalnosti koje DAEŠ izvodi u Siriji — da li je to neka drugačija paradigma? Možda je to još jedna ’paralelna stvarnost‘? 3. Zar ne mislite da tvrdnje o ’leševima u vrećama‘, ’terorističkim akcijama u ruskim gradovima‘ i ’gubitku aviona‘ više liči na komandu psima ’Napad!‘ nego na komentar jednog diplomate?“, napisala je Zaharova.
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.