Izvor: Vostok.rs, 30.Apr.2016, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 29.04.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod


Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





Primirje u Siriji - detaljnije  Klinuti ovde ili na mapu ispod




  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 29.04.



Nusra front napao Konzulat Rusije u Alepu - Zgradu Konzulata Rusije u sirijskom gradu Alepu napali su teroristi Nusra fronta, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Za sada nema izveštaja o žrtvama.

Prema saopštenju Ministarstva zgradu Generalnog konzulata Rusije u Alepu granatirao je minobacač. Jedna mina pala je na teritoriju konzulata, a tri su eksplodirale ispred ograde zdanja. Nema poginulih i povređenih.

„Napad na Generalni konzulat bio je nameran i izveli su ga pripadnici Nusra fronta koji su u poslednje vreme povećali svoje aktivnosti u provinciji Alep“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U januaru 2013. deo osoblja konzulata bio je evakuisan, a neke diplomate su prebačene u Damask.

Rusija i SAD su se danas dogovorile da od 30 aprila.uvedu režim primirja neprijateljskih dejstava u severnoj provinciji Latakija i predgrađu Damaska.

Režim prekida vatre u Siriji na snazi je od 27. februara, ali nisu sve terorističke grupe njime obuhvaćene.

Još 52 oružane grupe se pridružile režimu primirja - 
Više od 50 oružanih grupa koje čini 6.500 ljudi pridružilo se režimu primirja u Siriji, saopštio je novinarima načelnik ruskog Centra za primirje sukobljenih strana na teritoriji Sirije general-pukovnik Sergej Kuraljenko.

„Tokom rada ruskog Centra za primirje režimu prekida ratnih dejstava pridružilo se 52 oružanih grupa koju čini ukupno 6.500 ljudi, a koje su delovale u provincijama Es Suveida, El Kuneitra, Hama, Homs, Damask, Darja i Alep“, dodao je Kuraljenko.

Teroristi Nusra fronta pokušavaju da osujete pokušaje mirnog rešenja u Siriji, izjavio je Kuraljenko.

Postoje oružane strane, a prvenstveno teroristička organizacija Nusra front i njeni pokrovitelji, koje nisu zainteresovane za stabilizaciju stanja u Siriji i ulažu napore da ometaju proces mirnog rešenja u zemlji.

Kuraljenko je dodao da pripadnici Nusra fronta produžavaju provokacije usmerene na eskaliranje napetosti u severnim oblastima provincije Latakije i u Alepu. On je dodao da je osim toga razvijena čitava kampanja sa ciljem diskreditacije mirnog rešenja.

Borodavkin: Sirijska vojska planira ofanzivu - 
Sirijska vojska planira ofanzivu na gradove Deir el Zor i Raku uz podršku ruskih vazdušnih snaga, javila je danas novinska agencija RIA pozivajući se na ruskog ambasadora u UN u Ženevi Alekseja Borodavkina.

Borodavkin je istakao i da se grupe Džaiš el islam i Ahrar el šam nisu zvanično pridružile sirijskom primirju i istakao da te grupe pozivaju džihadiste da ujedine napore u borbi protiv vladinih vojnika.

„Čujemo izjave tih grupa da su se navodno priključili prekidu neprijateljstava. Međutim, nemamo zvaničnu potvrdu toga“, rekao je Borodavkin.

Ruski diplomata tvrdi da, istovremeno, lideri tih grupa s vremena na vreme javno priznaju da se bore „rame uz rame“ sa grupom Nusra front, kao i da su nedavno poručivali da je režim prekida neprijateljstava „mrtav“ i da svi džihadisti moraju da udruže snage u borbi protiv vladinih vojnika.

„Ukoliko su te grupe ozbiljne u potrazi za mogućnostima političkog rešenja sukoba u Siriji, one moraju radikalno da promene svoje pozicije“, poručio je Borodavkin.

Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin nedavno je rekao da je Rusija tražila od Odseka za borbu protiv terorizma Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da stavi na crnu listu glavnu sirijsku pobunjeničku grupu Džaiš el islam, koja igra ključnu ulogu u mirovnim pregovorima o Siriji.

On je dodao da je Rusija, koja podržava režim sirijskog predsednika Bašara el Asada, tražila da se na crnu listu, na kojoj se nalaze Islamska država i Al Kaida, stavi i islamska pobunjenička grupa Ahrar el šam.

Ratna reportaža iz Alepa

Situacija u Alepu

Sirijska avijacija uništila komandni punkt terorista u Alepu - U poslednja 24 časa hospitalizovano je oko 40 civila, saopštio je izvor iz sirijske vojske. Prema njegovim podacima, granatiranje su izvodili Nusra front i njegovi saveznici.

Pripadnici terorističke organizacije Nusra front i njenih savezničkih formacija granatirali su civilne kvartove sirijskog grada Alepa. Za 24 časa je poginulo 12 osoba i dvoje snajperista, saopštio je vojni izvor u Alepu.

„Teroristi Nusra fronta i njihovi saveznici ponovo su narušili režim prekida vatre. Granatiranju je podvrgnut region Miridijan, gde su poginuli muškarac i njegova supruga kada je krov pao na njih… Još u nekim kvartovima od minobacačkog gađanja poginulo je 10 osoba. Za 24 časa je u bolnice primljeno 40 ranjenih civila“, naveo je izvor.

On je saopštio da su avioni ruske avijacije uništili komandni punkt i raketne sisteme terorista u blizini bolnice Zahi el Azrak u sirijskom Alepu, kada je likvidirano oko 20 ekstremista.

„Sirijski avion gađao je komandni punkt terorista u blizini bolnice Zahi el Azrak, a ne bolnicu. Prema našim podacima, uništeno je nekoliko lansirnih sistema za rakete kućne izrade i ubijeno oko 20 terorista, uključujući doktora Muhameda Vasima el Maza. Doktor nije samo lečio borce terorističkih organizacija, već je i sam učestvovao u borbenim akcijama“, izjavio je jedan od sirijskih pobunjenika.




Pregled političkih i drugih vesti za 29.04.





Dolazak američkih vojnika je narušavanje suvereniteta Sirije - Ministarstvo spoljnih poslova Sirije zabrinuto je zbog dolaska 150 vojnika SAD i taj postupak smatra napadom i narušavanjem suvereniteta zemlje, javila je državna agencija SANA.

„Sa zabrinutošću smo primili vest o dolasku 150 američkih vojnika u rejon Rumejlana u Siriji. Sirijska Arapska Republika osuđuje ovu agresiju koja predstavlja opasan napad i narušavanje sirijskog suvereniteta“, navodi se u saopštenju Ministarstva koje je prenela agencija.

Ranije je kurdski izvor u Siriji izjavio za agenciju Sputnjik da je u grad Rumejlan koji kontrolišu Kurdi stiglo 150 američkih vojnika. Prema navodima izvora, među njima se nalaze instruktori i saradnici specijalnih službi. On je naveo da se američki vojnici nalaze pod zaštitom kurdskih snaga.

Iran: Slanje američkih vojnika u Siriju - akt agresije - 
Ministar odbrane Irana brigadni general Husein Dehgan u intervjuu za RT govorio je o kupovini sistema S-300 od Rusije i o planovima resora za njihovo korišćenje.

Prema rečima ministra odbrane Irana Huseina Dehgana, Teheran ne razmatra mogućnost prekida primirja u Siriji i nastaviće da se bori protiv terorizma. „Plan B“ za Iran tu ne postoji, rekao je on.

„Imamo određenu ideju i određene ciljeve. Radimo na tome da u Siriji zavlada mir. Mi se borimo protiv radikalnih pokreta koji su aktivni na teritoriji Sirije, koji izazivaju ozbiljnu zabrinutost i faktor su destabilizacije i pretnje međunarodnoj bezbednosti. To radimo kako bi narod Sirije mogao da u mirnoj situaciji, bez mešanja stranih država pokaže svoju volju i odredi svoju sopstvenu sudbinu“, objasnio je on.

Pritom, ministar odbrane Irana je ubeđen da se borba protiv terorista ne može zaustaviti ni na koji način.

„Ni za vreme prekida vatre, vojne akcije protiv terorističkih grupa ne treba da budu zaustavljene — u suprotnom će teroristi dobiti veliku finansijsku korist i oružje od sponzora i pokrovitelja koji ih podržavaju“, izjavio je on.

Šef Ministarstva odbrane Irana je potvrdio da Teheran savetuje Damask i pomaže u obuci sirijskih vojnika.

„Naše prisustvo u Siriji se ogleda u tome što mi savetujemo sirijske vojsku, pomažemo joj da izradi planove određenih operacija, obučavamo one koji tamo ratuju — narod Sirije, sirijsku vojsku“, objasnio je Dehgan.

Pritom, on je naglasio da je Teheran spreman da pruži „svaku pomoć za koju se zvanični Damask obrati“.

Prema rečima šefa vojnog resora Irana, odluka Vašingtona da pošalje 250 vojnika u Siriju predstavlja akt agresije.

„Smatramo da je to mešanje u unutrašnje stvari zemlje i agresija, odnosno u suprotnosti je sa zakonima međunarodnog prava. Ko je tamo zvao Amerikance? Zašto oni odlaze tamo?“, pita Dehgan.

Husein Dehgan je potvrdio da je Teheran kupio od Rusije sistem S-300 za čuvanje granica, ali ne namerava da ih koristi protiv drugih država.

„Sistem C-300 je bio kupljen u okviru ugovora koji smo zaključili sa ruskom stranom. Njihova isporuka je planirana da bude izvedena postepeno. Deo ovih sistema je već isporučen Iranu. Kupili smo ih kako bismo osigurali bezbednost naše zemlje pred mogućim pretnjama. Naši vojnici nemaju nameru da ih upotrebljavaju protiv drugih država“, objasnio je ministar odbrane Irana.

„Ne planiramo da kupujemo S-400. Tokom ove posete razgovarali smo isključivo o pitanjima koja su bila teme današnje konferencije“, izjavio je on na petoj Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti.

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.