Izvor: Vostok.rs, 28.Okt.2016, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 26.10.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod


Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





Primirje u Siriji - detaljnije  Klinuti ovde ili na mapu ispod




Situacija na frontu - Kliknuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 26.10.


Karter: SAD pripremaju teren za kopneni napad na Raku - Rusija nije učesnik  -  Koalicija koju predvode SAD se kreće ka praktičnoj fazi napada na "glavni grad" terorista DAEŠ-a Raku u Siriji, koja bi mogao da počne pre nego što se dobije bitka za Mosul, reči su američkog sekretara za odbranu Eštona Kartera.

"Već smo počeli pripreme za početak izolacije Rake", rekao je šef Pentagona na konferenciji za novinare u Parizu sa francuskim kolegom Žan-Iv Le Drianom.

Prema Karteru, dvojica zvaničnika su se složili da će vojska koalicije od 13 država, čiji su se predstavnici okupili u francuskoj prestonici, nastaviti sa osećajem "hitnosti i fokusa" i potvrdili ranije izjave da će biti verovatno "preklapanje" sa napadom na Mosul, koji je počeo ranije ovog meseca.

Ranije u utorak, francuski predsednik Fransoa Oland je upozorio da se mnogi teroristi iz Mosula jednostavno mogu iskrasti među izbeglicama, osim ako ih koalicija odseče.

U Raki je pre početka borbi bilo oko 6.000 terorista, a Raku, koju je Karter opisao kao "sedište operativnog planiranja" će braniti oko 3-4,000 terorista po njegovim rečima.

Karter je naveo da će najveći deo jurišnih snaga biti sastavljen od "sposobnih i motivisanih lokalnih snaga koje odredimo".

"Trajni poraz Islamske države ne može se postići sa strane, to se može postići samo ako nam omoguće Sirijci", rekao je Karter.

Borbe za Mosul, grad od 1,5 miliona ljudi, pre nego što je ga je zauzela  "Islamska država u 2014. godini, očekuje se da će trajati nekoliko nedelja ili meseci.

"Mislim da sve ima pozitivnu tendenciju, i da bi se taj napor trebao realizovati u bliskoj budućnosti. I opet, ne možemo govoriti ni o bliskoj budućnosti, ali je realizacija neminovna ", rekao je jedan od visokih zvaničnika Pentagona.

Rusija nije pozvana da se priključi naporima koalicije koju predvode SAD, a koja je osudila učešće Moskve u Siriji, iako je Moskva zvanično pozvana od strane sirijskih vlasti i predsednika Bašara Asada.

"Rusija nije učesnik u našem planu za Raku", rekao je Karter, koji je insistirao na tome da uprkos raspadu predloženog posredovanja SAD i Rusije u prekidu vatre i optužbi za Alepo, dve strane imaju zajednički interes u pobedi nad teroristima.

"Mi radimo na kontaktima sa Rusijom kroz veoma profesionalan vojni kanal. Kanal je aktivan svaki dan,i svi se ponašaju vrlo profesionalno na obe strane", dodao je Karter.

Kurdi, još jedna velika frakcija koja je odigrala ključnu ulogu u borbi protiv islamističke pretnje u Siriji, kako se očekuje, ostaće daleko od Rake, jer je ona izvan područja koju oni smatraju svojom domovinom.

"Iskreno, Kurdi nisu zainteresovani da idu na Raku. Oni znaju da mogu da igraju ulogu u izolovanju Rake ali to nije njihova namera, da se uključe u zauzimanje grada", saopštio je Pentagon.

Sirijska administracija do sada nije reagovala na plan, iako je prethodno osudila međunarodne snage - koje su podržale ustanak protiv predsednika Asada od 2011 - za kršenje suvereniteta zemlje.

Koalicija koju predvode SAD vrši vazdušne udare na Raku od 2014. godine, uprkos tome što nema mandat UN za dejstva u Siriji. Takođe nije u poziciji da sprovede sveobuhvatni kopneni napad.

Uprkos, kako su saopštili da su "ohrabreni" napretkom kampanje protiv terorista, Karter i Oland su upozorili da koalicija može razviti svoju taktiku i preusmeriti svoje napore zbog samoubilačkih napada u Evropi.Podzemni tuneli terorista kod Mosula



Ruska avijacija dežura duž sirijsko-iračke granice  -  Vazdušno-kosmičke snage Rusije dežuraju u vazduhu duž sirijsko-iračke granice, spremne da munjevito izvedu napad na teroriste, izjavio je Rudskoj.



On je naglasio da Rusija pažljivo prati situaciju u Mosulu. Po njegovim rečima, za sada nema značajnih uspeha koalicije za oslobađanje ovog grada od terorista DAEŠ-a.    

„Vazdušno-kosmičke snage Rusije prate 24 časa situaciju u području sirijsko-iračke granice uz pomoć bespilotnih letelica i drugih izviđačkih sredstva. Ruski avioni dežuraju u vazduhu i spremni su munjevito da izvedu napade na terorista“, izjavio je ruski general Rudskoj.

Rusija produžuje obustavu udara na teroriste u Alepu  -  Obustava vazdušnih udara ruske i sirijske avijacije na položaje terorista u Alepu i oko njega će biti produžena, izjavili su u ruskom Generalštabu. Ruska vojska je saopštila da nije bombardovala od 18. oktobra.

Načelnik Glavne uprave Generalštaba Rusije Sergej Rudskoj je izjavio na brifingu da ruska avijacija neće nastaviti udare po Alepu i njegovoj okolini, bez obzira na neuspeh operacije za evakuaciju iz grada tokom „humanitarnog prekida vatre“ prošle nedelje.

„Još jednom skrećem vašu pažnju na to da su od 18. oktobra u desetokilometarskoj zoni oko Alepa u potpunosti prekinuti letovi avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Moratorijum na udare ruske i sirijske avijacije oko ovog grada će biti produžen“, izjavio je novinarima Rudskoj. Ruski general je saopštio da su militanti 52 puta granatirali zapadni deo Alepa za tri dana trajanja humanitarnog prekida vatre, poginulo je 14 osoba, dok je više od 50 civila ranjeno, izjavio je ruski general.

„Za tri dana humanitarnog prekida vatre stambene četvrti u zapadnom delu Alepa 52 puta su militanti granatirali iz minobacača i reaktivnih sistema. Od ruku terorista je poginulo 14, a ranjeno 50 civila. Na humanitarni koridor je 50 puta otvorena vatra. Tokom jednog granatiranja tri oficira ruskog Centra za mirenje su ranjena“, izjavio je Rudskoj. 

Po njegovim rečima, teroristi sve rade kako se ne bi dozvolilo građanima i militantima da izađu iz istočnog Alepa. Humanitarni koridor za civile je blokiran, kao i pre, a po svima onima koji pokušavaju da napuste Alep otvara se snajperska vatra.

Rusija je ubedila sirijsku vojsku da se ne idu na provokacije i ne odgovaraju na granatiranja militanata, saopštio je on.


 
 
 
 
Pregled političkih i drugih vesti za 26.10.


SAD nastavljaju sa ubijanjem civila u Siriji - Oko 300 civila je ubijeno u jedanaest bombardovanja koje je sprovela koalicija SAD u Siriji, navodi se u najnovijem izveštaju Amnesti internešenela. 

Amnesti naglašava da SAD moraju biti čise kada je reč o civilima u borbi protiv "Islamske države".

Amnesti takođe sumnja da američka Centralna komanda, koja usmerava koalicione vazdušne napade u Siriji, "moguće, vrši nezakonite napade" u Siriji, niti da preduzima neophodne mere da spreči ubistva civila.

"Bojimo se da koalicija pod vođstvom SAD značajno potcenjuje štetu prouzrokovanu civilima u svojim operacijama u Siriji", rekao je Lin Malouf, zamenik direktora za istraživanje u regionalnoj kancelariji Amnesti internešenela u Bejrutu.

"Krajnje je vreme da američke vlasti u punoj meri budu čiste što se tiče civilnih žrtava prouzrokovanih koalicionim napadima u Siriji. Nezavisna i nepristrasna istragu mora se izvršiti za bilo koje potencijalne povrede međunarodnog humanitarnog prava i izveštaji treba da budu javni. "

Amnesti internešenel istražuje dokaze, uključujući očevice, izveštaje organizacija za ljudska prava i medija, fotografije i video snimke, kao i satelitske snimke, koji se odnose na 11 koalicionih napada u Siriji. Prema organizaciji, procenjuje se da je u 11 bombardovanja čak 300 civila izgubilo život. Do sada nijedan od ovih smrtnih slučajeva nije potvrđen od strane američke Centralne komande.

U izveštaju koji je objavljen u sredu dodano je da ukupan broj poginulih civila od strane koalicionih snaga "može biti oko 600 ili više od 1.000" od kada su počeli napadi.

Amnesti je naglasio da neuspeh američke Centralne komande da prizna civilne žrtve u Siriji, kao i takve incidente u Avganistanu i Iraku, predstavlja ozbiljnu zabrinutost zbog situacije sa kojom se civilno stanovništvo Mosula suočava tokom vojnih operacija.

"S obzirom na povećanje vazdušnih napada od strane koalicije SAD u sklopu iračke ofanzive na osvajanje Mosula, to je još hitnije da Centralna komanda bude potpuno transparentna o uticaju njihovih vojnih akcija na civile. Veoma je važno da se oni pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava, uključujući i preduzimanje svih mogućih mera predostrožnosti kako bi se poštedeli civili i da se minimizira šteta na civilnoj infrastrukturi ", rekao je Malouf.

Pomoć za decu Alepa

Lavrov pozvao zemlje da iskoriste uticaj koji imaju na teroriste - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u telefonskom razgovoru ukazao svom nemačkom kolegi Franku Valteru Štajnmajeru na akcije terorista Nusra fronta i članova sirijske opozicije u istočnom Alepu, koja sarađuju sa njima.

„Posebna pažnja je bila posvećena humanitarnoj situaciji u Alepu u kontekstu inicijativa sirijske vlade, koju je podržala Rusija, usmerene na njeno poboljšanje. Sa ruske strane bila je naglašena nedopustivost akcija terorista iz Nusre i ekstremista koje sarađuju sa njom na blokiranju humanitarnih isporuka u istočnom Alepu i sprečavanju medicinske evakuacije otuda“, navodi se u saopštenju na sajtu MSP-a.

Naglašeno je da predstavnici humanitarnih organizacija UN treba odlučnije da traže uklanjanje ovih prepreka. Lavrov je, između ostalog, pozvao da zemlje koje imaju uticaj na teroriste to i iskoriste.

„Lavrov je naglasio da je bezuslovno potrebno da SAD ispunjavaju svoje obaveze odvajanja ’umerene‘ opozicije od terorističkih grupa koje su aktivne u istočnom delu grada. To je ključni uslov realizacije odluke SB UN i Međunarodne grupe za podršku Siriji, kao i pristup rešavanju krize o kojoj je bilo reči u Lozani 15. oktobra“, navodi se u saopštenju.

Oland pozvao SAD i saveznike da ostanu oprezni u borbi protiv terorista - Francuski predsednik Fransoa Oland pozvao je Sjedinjene Američke Države i druge saveznike u borbi protiv džihadista DAEŠ-a da ostanu oprezni i razmene obaveštajne podatke kako bi predupredili njihove eventualne pokušaje odmazde

Oland je rekao da će se „teroristi sakriti“ među izbeglice koje će u kolonama napustiti Mosul tokom bitke koju vode iračke snage uz podršku koalicije protiv DAEŠ-a.

„Moramo da budemo u stanju da ih jasno identifikujemo“, rekao je on u Parizu na sastanku ministara odbrane, koji su razgovarali o situaciji u Mosulu.

Oland je takođe upozorio da bi strani borci koji se bore u redovima DAEŠ-a mogli da požele da se vrate u svoje zemlje, rekavši da moraju da se preduzmu mere radi njihovog hapšenja i sprečavanja da izvedu napade. Sastanak u Parizu ima za cilj pripremu budućnosti Mosula, rekao je Oland i dodao da članice koalicije moraju da pomognu da se osnaže buduće vlasti ovog iračkog grada u kojima će biti sve etničke i verske zajednice kako bi se uspostavio „dugo očekivani mir“.

Pored američkog ministra odbrane Eštona Kartera, sastanku su prisustvovali ministri odbrane iz još 12 zapadnih zemalja.

Zapad nije odustao od vojnog rešenja situacije u Siriji - Jedan broj zapadnih partnera ostavlja otvorenu mogućnost vojnog rešavanja situacije u Siriji, izjavio je zamenik šefa diplomatije Rusije Mihail Bogdanov, govoreći na forumu „Valdaj“.

„Mi smo se od samog početka zalagali za to da se maksimalno brzo pronađe političko rešenje ove krize. Osim toga, na svim sastancima i sa američkim kolegama i sa kolegama iz drugih regionalnih zemalja, mi smo čak predlagali da se u dokumentima zabeleži da ne postoji vojno rešenje. Nažalost, jedan broj naših partnera odbija čak i da napiše poziv Sirijcima da prekinu krvoproliće i zabeleže naš principijalan stav da nema drugog rešenja osim političkog“, rekao je Mihail Bogdanov.

„Jedan broj (zemalja) nastavlja da govori da Asad treba da ode na ovaj ili onaj način tj. ostavljaju mogućnost vojnog rešenja problema rukovodstva Sirije”, dodao je Bogdanov.

SAD: O Siriji treba da raspravlja koalicija, a ne NATO - SAD smatraju da NATO ne treba da razmatra sa Rusijom situaciju u Siriji, jer je bolje da se ova rasprava razmatra sa koalicijom pod komandom Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je stalni predstavnik SAD u NATO Daglas Lut.

„To u celosti ne predstavlja stvar NATO-a. Bolje je da se ta rasprava vodi sa koalicijom“, rekao je Lut novinarima odgovarajući na pitanje da li na sastanku Saveta Rusija—NATO treba da se razgovara o Siriji.

Komentarišući izglede za sazivanje sastanka Lut je rekao: „Rusija je dobila otvorenu ponudu, datum nije određen“.

„Da bi se Savet sastao potrebno je da 29 zemalja usklade datum i dnevni red. Upućen je predlog Rusiji, pa ćemo videti. Nadamo se da će se oni složiti“, izjavio je Lut.

Ranije je izvor u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije saopštio da Moskva očekuje da će sledeći sastanak Saveta Rusija-NATO na nivou ministara biti u novembru.

Lavrov: Rusija će obavezno na eventualne nove američke sankcije - Rusija će obavezno odgovoriti na eventualne nove američke sankcije Rusiji, ako ih bude, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov za televiziju RBK.

U ponedeljak je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao da je Moskva pripremila „niz mera“ kao asimetrični odgovor na američke sankcije.

„On (zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov) nije tačno rekao. On je rekao da ćemo obavezno odgovoriti ako se uvedu nove sankcije. Prvo ćemo razmotriti šta će se desiti sa namerom naših američkih kolega koji prete, ali istovremeno nastavljaju da razgovaraju sa nama“, rekao je Lavrov odgovarajući na zahtev da komentariše izjavu Rjabkova o odgovoru na eventualne nove američke sankcije protiv Rusije.

„Juče je pozvao američki državni sekretar Džon Keri. On je bio veoma zainteresovan za saradnju sa nama u Siriji. Videćemo“, dodao je ruski ministar.
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 28.10.

Izvor: Vostok.rs, 29.Okt.2016, 09:47

  . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod. . . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . . . Primirje u Siriji - detaljnije  Klinuti ovde ili na mapu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.