Izvor: Vostok.rs, 24.Okt.2016, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 23.10.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod


Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





Primirje u Siriji - detaljnije  Klinuti ovde ili na mapu ispod




Situacija na frontu - Kliknuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 23.10.


Alepo uživo

Sirijska vojska preuzela kontrolu nad vojnom jedinicom PVO u Alepu  -  Sirijska vojska u potpunosti je oslobodila teritoriju vojne jedinice protivvazdušne odbrane na jugu Alepa, rekao je sirijski vojni izvor.

Vojna ofanziva počela je u zoru. Vojnici su uspostavili kontrolu nakon žestokih borbi sa terorističkim grupama, rekao je izvor. On je dodao da na ovom području već rade inženjerske jedinice i da je u toku proces razminiranja.

Erdogan: Proširićemo operacije na severu Sirije  -  
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kaže da će njegova zemlja proširiti operacije na severu Sirije, uključujući ulazak u gradove Bab, Manbidž i Raku.

Erdogan je rekao da Turska „nema drugog izbora“ osim da uđe u Bab, uprkos kritikama međunarodne zajednice, zato što „mora da pripremi područje koje je očišćeno od terorizma, a isto važi i za Manbidž“, prenosi AP.

Turski predsednik je dodao da bi, ukoliko bi koalicija na čelu sa SAD bila spremna na zajedničke akcije, učinila „šta god je neophodno“ protiv DAEŠ-a u Raki, ali u sadejstvu sa koalicionim snagama, a ne sa kurdskim ekstremistima iz Sirije.




 
 
 
 
Pregled političkih i drugih vesti za 23.10.



Karter: Rusija se ponaša veoma profesionalno u Siriji  - Direktor Pentagona Ešton Karter izjavio je da Rusija radi veoma profesionalno prilikom rešavanja konfliktnih situacija na nebu iznad Sirije, navodi se na sajtu Ministarstva odbrane SAD.

„Radimo veoma profesionalno, koordinišemo sporna pitanja koja se javljaju tokom naših vazdušnih operacija. I u ovoj oblasti Rusija se ponaša veoma profesionalno“, rekao je Karter na konferenciji za novinare u Bagdadu.

On je dodao da SAD „uvek drže vrata otvorena“ za širu saradnju u Siriji. Međutim, on smatra da u ovom trenutku Amerika „nije bila u mogućnosti da ta vrata zaista otvori“ u pitanjima saradnje sa Rusijom.

Ranije su u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova naglasili da je pogoršanje situacije u sirijskom Alepu rezultat neuspeha Sjedinjenih Američkih Država da ispune svoje obaveze u okviru rusko-američkih sporazuma. Vašington nije učinio nikakav napor da razdvoji umerenu opoziciju od terorista.

SAD pozivaju Rusiju i Iran da pozovu Damsk na odgovornost zbog primene hemijskog oružja  - Sjedinjene Američke Države pozivaju Rusiju i Iran da pozovu na odgovornost sirijske vlasti za borbenu primenu hlora koju one smatraju dokazanom, izjavio je predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Ned Prajs.

Prema njegovim rečima, poslednji izveštaj Ujedinjenih nacija i Organizacije za zabranu hemijskog oružja dokazuje da su sirijske vlasti primenjivale industrijski hlor kao hemijsko oružje. „Novi izveštaj osvetljava treći incident u kojem je korišćen hlor i iznosi detalje prema kojima su predstavnici režima odgovorni za sva tri poznata slučaja primene hlora“, izjavio je Prajs.

„SAD nastavljaju da rade sa svojim međunarodnim partnerima kako bi se obezbedio princip odgovornosti preko odgovarajućih diplomatskih mehanizama, uključujući Savet bezbednosti UN i Organizaciju za zabranu hemijskog oružja“, rekao je Prajs.

Prema njegovim rečima, ruska vojna i ekonomska podrška Siriji omogućava Asadovom režimu da nastavi vojnu kampanju protiv sopstvenog naroda, što on čini narušavajući međunarodno pravo. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ranije je rekao da Moskva smatra da je izveštaj Organizacije za zabranu hemijskog oružja o Siriji koristan i da je spremna da sarađuje u vezi sa tim pitanjem.

Tamo gde su SAD, međunarodna zajednica zabija glavu u pesak  - Međunarodna zajednica dužna je da osudi napad međunarodne koalicije pod vođstvom SAD na civile u iračkom gradu Dakuku, smatraju u Komitetu za odbranu Državne dume Rusije.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u subotu da je koalicija predvođena Amerikom izvela napad na grad Dakuk u Iraku, gde je umesto terorista usmrtila desetine civila, učesnika u posmrtnoj povorci.

„Smatram da ovo još jednom potvrđuje politiku dvostrukih standarda koju sprovodi Zapad. Govore o mirovnoj misiji, govore o nedopustivosti napada na civile, a sami aktivno izvode takve napade“, rekao je u subotu zamenik šefa Komiteta Jurij Švitkin i dodao da su ovi napadi ponekad namerni, a ponekad posledica greške. Poslanik je naveo da se ruska strana više puta obraćala Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom nedopustivosti i osude ovakvih činjenica, ali da pojedine članice organizacije to na određeni način sputavaju. „Smatram da ovu činjenicu ne treba da osudi samo naša zemlja, nego i druge zemlje svetske zajednice“, naveo je Švitkin.

Prvi zamenik predsednika odbrambenog komiteta Aleksandar Šerin takođe smatra da ovakva dejstva koalicije treba osuditi, ali da je stav međunarodne zajednice prema Zapadu postao jasan još tokom poslednjih olimpijskih igara. „Čini mi se da situacija sada podseća na to. Stav međunarodne zajednice može da se izgovori naglas, uključujući i Rusku Federaciju. Ako sve ostale zemlje ćute, iz poznatih razloga, niko nije rekao da je mišljenje Ruske Federacije drugostepeno. Ako skrećemo pažnju na to, ako budemo to govorili naglas, to će, takođe, mnogo značiti“, rekao je poslanik.

Šerin je naveo da je odavno vreme da se svi naviknu da mišljenje međunarodne zajednice koje bi kritikovalo SAD ili međunarodne koalicije u kojima učestvuje Amerika ne treba očekivati, čak ni ako za to postoje opravdani razlozi. „Tamo gde je Amerika, međunarodna zajednica zabija glavu u pesak“, objasnio je on.

Đentiloni: Pobeda zdravog razuma neuvođenje novih sankcija Rusiji  - Italijanski ministar spoljnih poslova ja zadovoljan odlukom da se Rusiji ne uvode dodatne sankcije zbog Sirije.

„Ovo je pobeda zdravog razuma, a Italija je tome dala odlučujući doprinos“, rekao je Đentiloni u izjavi za list Korijere dela sera“.

Prema njegovim rečima, pitanje je da li će sankcije Moskvi zbog situacije u Siriji dovesti do prestanka bombardovanja. „Sankcije ne mogu biti paravan za bežanje od problema“, rekao je ministar.

Đentiloni je istakao da sada svi dele stav da se za Siriju može naći diplomatsko rešenje za konflikt i političku tranziciju.

„To je uvek bio stav Italije. Zato mi podržavamo napore Džona Kerija i specijalnog izaslanika UN za Siriju Stefana de Misture.“

Zaharova: Hraniti i lečiti Nusra front je cinično i podlo  - Zvanična predstavnica MIP-a Rusije Marija Zaharova kritikovala je na svojoj stranici na Fejsbuku stavove nekih zemalja o situaciji u sirijskom Alepu.

„Najstrašnije je to što te same zemlje koje su histerisale o humanitarnoj situaciji u Alepu znaju (ne pretpostavljaju, već znaju) da su militanti blokirali isporuku humanitarne pomoći civilima, koju oni redovno dobijaju“, napisala je Marija Zaharova.

Ona je navela da oni to „znaju, ćute i ništa ne preduzimaju“. „Hraniti i lečiti Nusra front i pratiti kako Nusrovci sprečavaju isporuke hrane i lekova civilima, pri tome u Savetu UN za ljudska prava optuživati Rusiju za humanitarnu katastrofu u Alepu, cinično je i podlo“, navela je ona. 

UN opet optužile sirijsku vojsku za upotrebu hemijskog oružja  - UN i Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OZHO) objavili su izveštaj o upotrebi toksičnog gasa u Siriji u kojem su optužili sirijske snage za hemijski napad na svojoj teritoriji, navodi se u izveštaju organizacije.

Organizacije smatraju da su sirijske vlasti dozvolile izbacivanje iz helikoptera bombi sa gasom hlorina na severu provincije Idlib 16. marta 2015. godine. Helikopteri su poletali sa vazdušnih bazi Sirije. Sirijskoj Vladi su pripisali dva od devet hemijskih napada koji su bili istraživani. Ministarstvo inostranih poslova Rusije smatra izveštaj OZHO korisnim, dok je stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalkij Čurkin izjavio da je izveštaj UN i OZHO nedovoljan za uvođenje sankcija SB UN Siriji.

Rusija poziva sve države koje imaju uticaj na opoziciju i teroriste u Siriji da ih smire  - Rusija poziva sve države koje imaju uticaj na naoružanu sirijsku opoziciju i teroriste da urade sve za realizaciju preuzetih obaveza i smire militante, izjavila je zvanična predstavnica MIP-a Rusije Marija Zaharova.

„Mi pozivamo sve strane koje imaju uticaj na naoružanu opoziciju i teroriste da realizuju preuzete obaveze i smire opoziciju“, izjavila je predstavnica MIP Rusije. Ona je navela da militanti ometaju isporuke humanitarne pomoći i evakuaciju stanovništva iz grada.

„Rusija radi sa UN na isporuci humanitarne pomoći i evakuaciji civila iz blokiranih regiona Alepa, uključujući decu i one kojima je potrebna medicinska pomoć. To svim snagama sprečavaju militanti različitih terorističkih formacija, nastavljajući da drže civile kao taoce“, rekla je Marija Zaharova novinarima.

Peskov: Privremena baza u Siriji nije cilj, već sredstvo za postizanje cilja  - Nosač aviona „Admiral Kuznjecov“ nije poslat ka obalama Sirije da „goni“ Amerikance, jer sredstava za kontrolu bezbednosti ruske infrastrukture ima dovoljno, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov u intervjuu televiziji „Rusija 1“.

„Ne mislim da treba nekog goniti, da će neko napasti. Jer i sad ima dovoljno sredstava za kontrolu neba, kontrolu bezbednosti naše privremene infrastrukture u Siriji. Zato ne postoji takva mogućnost“, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje da li je kretanje nosača aviona „Admiral Kuznjecov“ prema obalama Sirije povezano sa naporima ruske vojske i napadima na pozicije terorista, ili za „gonjenje Amerikanaca koji mogu odlučiti da napadnu sirijske Vladine snage“.

Portparol ruskog predsednika je izjavio da je odluku o produženju humanitarnog prekida vatre doneo lično Putin i da nije bila posledica sastanka „normandijske četvorke“ u Berlinu. Peskov smatra da bi odlazak predsednika Sirije Bašara Asada doveo do pobede terorista i novog talasa izbeglica. Prema njegovim rečima, „neke zemlje pokušavaju da se igraju sa đavolom i da se, koristeći teroriste, oslobode Asada. Neki bez razmišljanja kažu da Asad treba da ode. Ako Damask padne i teroristi dođu tamo, onda neće biti političkog rešenja“. Što se tiče ruskog vojnog prisustva u Siriji — ono nije cilj Rusije, naglasio je Peskov.

„Privremena baza nije cilj, već sredstvo za postizanje cilja, dok je cilj ruski predsednik odmah odredio — to je pomoć legitimnim vlastima u borbi protiv terorizma, u borbi protiv DAEŠ-a i drugih terorističkih organizacija“, rekao je portaprol ruskog predsednika. „Teritoriju Sirije treba osloboditi i treba uraditi sve da se spreči podela zemlje. To može imati najkatastrofalnije poledice za čitav region“, naveo je on. „Nažalost, na osnovu informacija koje dobijamo, nemamo razloga za optimizam“, zaključio je on.

Rjabkov: Cilj Obamine administraci je potpuno uništenje odnosa sa Rusijom  - Sadašnjoj administraciji SAD, izjavljujući o mogućem uvođenju novih sankcija, izgleda da je cilj konačno uništenje bilateralnih odnosa sa Rusijom, izjavio je zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov.

Predstavnik Bele kuće Džoš Ernst je tokom redovnog brifinga izjavio da SAD razgovaraju sa evropskim partnerima i vladama iz regiona o suprotstavljanju ruskoj politici u Siriji. Razmatraju se i nove sankcije. „Kakvi saveznici — takvi i razgovori. Stvara se utisak da nema drugih pitanja pred administracijom SAD osim zadatka da se potpuno unište odnosi sa Rusijom, za čiju obnovu bi potom bilo potrebno više godina. Ona nema drugih ciljeva“, izjavio je Rjabkov, komentarišući izjavu Bele kuće o mogućem uvođenju novih sankcija protiv Rusije.

Prema Rjabkovljevim rečima, za rusku stranu ovakve izjave iz SAD nisu novost. „Novost je intetenzitet sa kojima se ponavljaju ova zaklinjanja o sankcijama. Ja sam već spreman da se kladim da će oni svaki dan govoriti o sankcijama. To postaje dnevni ritual, element obaveznog programa, kao u određenom vidu sporta bez kojeg jednostavno jednom broju službenika iz adminstracije neće dati bodove za taj dan“, zaključio je visoki ruski diplomata. On je dodao da će ruska strana naći način da promeni ravnotežu snaga „koje neće biti u korist SAD“ u slučaju proširenja američkog spiska sankcija. 

SAD razmatraju mogućnost novih sankcija Rusiji  - Sjedinjene Američke Države s evropskim partnerima i vladama u regionu razgovaraju o tome kako se suprotstaviti dejstvima Rusije u Siriji, a razmatra se i mogućnost novih sankcija, rekao je u predstavnik Bele kuće Džoš Ernest.

„Sjedinjene Američke Države su u intenzivnim pregovorima s evropskim partnerima, kao i zemljama u regionu, koje su pozvane da prekinu nasilje u Siriji. Za suprotstavljanje akcijama Rusije u Siriji razmatra se niz mera koje uključuju i mogućnost sankcija“, rekao je Ernest, ali nije precizirao da li je reč o individualnim sankcijama ili onima koje su usmerene protiv ruskih kompanija.

Zemlje Zapada optužuju Moskvu i Damask da bombarduju civile i položaje naoružane sirijske opozicije, dok Rusija i Sirija insistiraju na tome da bombarduju isključivo položaje terorista i optužuju SAD da su nesposobne da utiču na odrede „umerene opozicije“ da se razdvoje od ekstremista. Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.