Izvor: Vostok.rs, 21.Jun.2017, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 20.06.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 20.06.



Sirijske snage ponovo preuzele kontrolu nad crpnom stanicom - Sirijske inženjerske trupe počele su sa razminiranjem crpne stanice T-3 jugoistočno od grada Palmire.

Ranije danas sirijske snage koje podržava ruska avijacija i vazduhoplovne snage Sirije, ponovo su preuzele kontrolu nad crpnom stanicom koju su kontrolisali teroristi DAEŠ-a.

„Terenski inženjeri stigli su na lokaciju i počeli da rade. Militanti su uspeli da miniraju deo teritorije prilikom povlačenja“, rekao je izvor.

Prema novinarskoj agenciji SANA, u protekla 24 sata sirijske vladine snage i njeni saveznici uspele su da oslobode od terorista 112 kvadratnih kilometara.

Sirijska vojska ponovo je preuzela kontrolu nad Palmirom 2. marta. Međutim, teroristi su oštetili ili uništili neke od dragocenih artefakata i ostataka grada.

Avioni SAD oborili iranski dron u Siriji - Američki borbeni avion F-15  u južnoj Siriji u blizini At Tanfe, oborio je iranski dron, saopštila je američka koalicija. Ovo je peti put u poslednjem mesecu da su SAD napale snage u savezu sa Sirijom u toj oblasti.

"Naoružani dron Šahid-129 pokazao je neprijateljsku nameru i napredovao prema koalicionim snagama u 12:30 po lokalnom vremenu u utorak", saopštiila je koalicija. Dron je primećen u istom području gde je 8. juna takođe oboren još jedan dron.

.@CJTFOIR statement on the shooting down of an armed pro-regime drone in southern Syria pic.twitter.com/PbwKIOmmnt
— Fergus Kelly (@ferguskelly) June 20, 2017
Tanf je grad na sirijskoj granici sa Jordanom, gde američke trupe obučavaju sirijske pobunjenike, zvanično opisane kao "partnerske kopnene snage".

"Koalicija ne želi da se bori protiv sirijskog režima, ruskih ili prorežimskih snaga koje su im partneri, ali neće oklevati da brani Koaliciju ili partnerske snage od bilo kakve pretnje", navodi se u saopštenju.

U nedelju je američki avion oborio sirijski avion koji je bombardovao teroriste južno od Rake u istočnoj Siriji.

Kao odgovor, Rusija je saopštila da će njene snage pratiti sve koalicione vazduhoplove zapadno od Eufrata kao ciljeve, te da suspenduje Sporazum o bezbednom letu iznad Sirije sa SAD. Moskva je optužila SAD da nisu koristile telekomunikacione veze kako bi sprečile incident kod Rake.

Dok su SAD i dalje bile na vezi putem telekomunikacionih kanala saopšteno je da "Koalicija neće dozvolititi da prorežimski avioni prete ili pristupaju u neposrednu blizinu Koalicije i partnerskih snaga".

"Neprijateljstvo prema koalicionim i partnerskim snagama koje sprovode legitimne operacije protiv ISIS-a neće se tolerisati", saopštila je Koalicija. Međutim, ne postoji teritorija pod kontrolom terorista koja je u kontaktu sa snagama pod nadzorom SAD u Tanfi.

Reagujući na upozorenje Rusije, Kraljevske australijske vazdušne snage suspendovale su letove iznad Sirije.



Pregled političkih i drugih vesti za 20.06.



Peskov: Akcije koalicije koju predvode SAD u Siriji izazivaju ozbiljnu zabrinutost - Akcije koalicije koju predvode SAD u Siriji izazivaju ozbiljnu zabrinutost u Moskvi, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Odgovarajući na pitanje da li Kremlj strahuje da bi ovi postupci mogli da dovedu Rusiju i SAD do otvorenog sukoba i povećaju eskalaciju, Peskov je rekao: „To ostavljam bez komentara“.

„Situacija vezana za postupke koalicije svakako izaziva ozbiljnu zabrinutost“, dodao je on. 

On je dodao da pitanje o planu američkog državnog sekretara Reksa Tilersona o izgradnji odnosa sa Rusijom treba uputiti Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, jer u Kremlju o tome niko ništa ne zna.

„Što se tiče Tilersonovog plana, za koji su saznali mediji, a mi još uvek ne znamo, možda je najbolje da za komentar pitate naše kolege iz Ministarstva spoljnih poslova“, rekao je Peskov.

Australija obustavlja vazdušne napade u Siriji zbog napetosti između Rusije i SAD - Kraljevske australijske vazdušne snage suspendovale su vazdušne napade i letove nad Sirijom nakon što je Rusija saopštila da prekida saradnju sa SAD od 19. juna po Sporazumu o sprečavanju incidenata na sirijskom nebu, zbog obaranja sirijskog vojnog aviona od strane Koalicije SAD.

"Kao meru predostrožnosti, operacije australijskih vadušnih snaga u Siriji privremeno su prekinute", saopštilo je Ministarstvo odbrane Australije dodajući da će se operacije u Iraku nastaviti u sastavu Koalicije SAD.

"Osoblje Ministarstva odbrane pomno nadgleda vazdušnu situaciju u Siriji i odluka o nastavku vazdušnih operacija u Siriji će biti doneta u dogledno vreme", dodaje se u saopštenju.

"Zaštita australijskih snaga redovno se razmatra kao odgovor na niz potencijalnih pretnji", saopštilo je Ministarstvo odbrane Australije.

SAD žele da nastave da održavaju kanale komunikacije sa Rusijom o Siriji - SAD žele da nastave da održavaju kanale komunikacije sa Rusijom o Siriji, ali zadržavaju pravo na odbranu, saopštila je agencija „Rojters“ pozivajući se na predstavnika Bele kuće.

Prema njegovim rečima, SAD će sa Rusijom „raditi na održavanju otvorenih kanala komunikacije za sprečavanje potencijalnih problema u Siriji“.

Predstavnik Bele kuće dodao je da Sjedinjene Američke Države „ u Siriji zadržavaju pravo na samoodbranu“.

Koalicija predvođena SAD je posle mnogo incidenata odlučila da razmesti svoje avione u Siriji, saopštio je ranije predstavnik koalicije.

Avijacija koalicije koju predvodi SAD za borbu protiv DAEŠ-a oborila je sirijski avion Su-22 u provinciji Raka nakon što je on navodno bacio bombu u blizini položaja "Sirijskih demokratskih snaga".

Koalicija SAD promenila lokaciju aviona u Siriji - Koalicija koju predvode SAD nakon niza incidenata odlučila je da premesti svoje avione u Siriji, rekao je predstavnik koalicije.

„Zbog nedavnih sukoba, uključujući i one sa snagama koje podržavaju sirijski režim i ruske oružane snage, preduzeli smo razumne mere da promenimo lokaciju aviona u Siriji, da bismo nastavili da se borimo protiv DAEŠ-a obezbeđujući svoje timove“, izjavio je on.

Koalicija predvođena SAD nekoliko puta je kontaktirala sa ruskom vojskom specijalnim kanalima u nedelju, rekao je portparol koalicije.

„Koalicija je komunicirala sa Rusima nekoliko puta i uvek je na raspolaganju za akcije na sprečavanju sukoba kako bi se osigurala bezbednost letačke posade i operacija koalicije“, rekao je on.

On je dodao da je „specijalni kanal sa Rusijom već dokazao svoju efikasnost“.

Avijacija koalicije koju predvode SAD za borbu protiv DAEŠ-a oborila je sirijski avion Su-22 u provinciji Raka nakon što je on navodno bacio bombu u blizini položaja "Sirijskih demokratskih snaga", saopštili su ranije u koaliciji. Damask je izjavio da je avion sirijskih vazduhoplovnih snaga izvršavao zadatak protiv DAEŠ-a.

Nakon toga, Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo da će od sada, u regionima gde ruska avijacija bude izvodila zadatke na nebu iznad Sirije, svaki vazdušni objekat međunarodne koalicije smatrati vazdušnom metom. Rusko Ministarstvo odbrane od 19. juna takođe prekida saradnju sa SAD u okviru memoranduma o prevenciji incidenata na nebu iznad Sirije.

RT: Rusija prekida saradnju sa SAD u sprečavanju incidenata na nebu iznad Sirije - Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da prekida saradnju sa svojim američkim kolegama u okviru Memoranduma o sprečavanju incidenata na u vazdušnom prostoru Sirije nakon što je koalcija pod vođstvom SAD obarila sirijski ratni avion.

Ministarstvo zahteva temeljnu istragu vojne komande SAD o incidentu sa avionom sirijskih snaga, te da rezultate podeli sa ruskom stranom.

"U oblasti borbenih misija ruske vazdušne flote na sirijskom nebu, bilo koji objekti u vazduhu, uključujući avione i bespilotne letelice međunarodne koalicije, koje se nalaze zapadno od reke Eufrat, biće praćene od strane ruskih snaga i PVO jedinica kao vazdušni ciljevi", saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.



"Obaranje sirijskog vojnog aviona u sirijskom vazdušnom prostoru "cinično" krši suverenitet Sirijske Arapske Republike", navodi se u sopštenju. 

"Akcije američkog vazduhoplovstva, u stvari su vojna agresija protiv Sirije", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo je istaklo da su ruski avioni bili na zadatku u sirijskom vazdušnom prostoru tokom napada koalicija SAD na sirijski avion Su-22, dok koalicija nije koristila komunikacione linije da bi sprečila incident.

"Komanda koalicionih snaga nije koristila postojeći kanal komunikacije između vazdušne komande u Kataru i Hmeimim baze kako bi sprečila incident u sirijskom vazdušnom prostoru", naglašava se u saopštenju.

Ministarstvo smatra da je ovakav potez "svesni neuspeh pridržavanja obaveza iz Memoranduma o sprečavanju incidenata na nebu iznad Sirije", te da tako stupa na snagu stopiranje saradnje sa SAD u okviru memoranduma počevši od 19. juna, zaključuje se u saopštenju.

Ranije je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov osudio napad, nazivajući obaranje aviona kao akt agresije koji je ustvari pomogao teroristima.

Koalicija predvođena Sjedinjenim Drzavama u nedelju je oborila vojni avion sirijskih snaga. U trenutku napada, avion je izvodio zadatak protiv terorista nekih 40 kilometara od Rake, saopšteno je iz ruskog ministarstva odbrane.
 Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.