Izvor: Vostok.rs, 12.Feb.2016, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 11.02.

  
Interaktivna mapa situacije na frontu u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod


Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji za 11.02
.



SAD bombardovale Alep, a optužile Rusiju - 
Američki avioni su juče bombardovali Alep, za šta su kasnije optužili Rusiju, izjavio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

„Juče u 11.55 sa teritorije Turske najkraćim putem do Alepa na sirijsko nebo su ušla dva američka bombardera A-10 i u punoj meri izveli bombardovanje grada“, rekao je Konašenkov.

Po njegovim rečima, u sredu je zvanični predstavnik Pentagona Stiven Voren izjavio da su ruski avioni navodno tokom dana bombardovali u Alepu dve bolnice.



„Tom prilikom, po njegovim rečima, navodno je oko 50.000 Sirijaca ostalo bez usluga od životne važnosti“, rekao je Konašenkov.

On je naveo da „američka strana nije precizirala ni vreme, niti koordinate ovih bolnica niti izvor ove informacije“.

Predstavnik Ministarstva odbrane Rusije naveo je da „ruski avioni u rejonu grada Alep juče nisu bili aktivni".

„Najbliži cilj je bio više od 20 km od grada, dok su nad samim gradom letela samo avijacija tzv. antiterorističke koalicije: avioni i dronovi“, rekao je Konašenkov.

Konašenkov je primetio da zapadne televizije prikazuju snimke razrušenog Alepa kao posledicu ruske operacije.

„Stvar je došla do toga da snimke grada porušenog mnogo pre početka ruske operacije u Siriji Alepa voditelji američkih i evropskih kanala predstavljaju kao, navodne, posledice ruskog bombardovanja. Kako se kaže, oseća se ruka iskusnog dirigenta“, rekao je Konašenkov.

Kako je naveo ruski general, Ministarstvo odbrane „opet čuje stare pesme“ optužbama da ruska avijacija navodno ne gađa mete terorističke grupe DAEŠ.

„Specijalno za prefinjene zapadne eksperte želim da saopštim da svi teroristi u Siriji ne nose uvek velike crne zastave i velike natpise na leđima o tome kojoj terorističkoj grupi pripadaju“, dodao je on.

Avioni ruske avijacije uništili skoro 1.900 terorističkih objekata - Ruska avijacija je izvela udare po pozicijama militanata u Alepu. Tom prilikom likvidirana su dvojica komandanata terorističkih formacija.



Avioni ruske avijacije uništili su od 4. do 11. februara u Siriji skoro 1.900 terorističkih objekata tokom 510 borbenih naleta, saopštio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije.

„Protekle nedelje, od 4. do 11. februara, avioni ruske avijacije u Siriji izveli su 510 borbenih letova, tokom kojih je pogođeno 1.888 terorističkih objekata u provincijama Alep, Latakija, Hama, Dejr el zor, Dera, Homs, Haseke i Raka“, rekao je Konašenkov novinarima.   



Teroristi teraju prema turskoj granici civile iz Alepa, pokušavajući da dezertiraju, dok zapadne televizije to predstavljaju kao posledicu, navodno, varvarskog ruskog bombardovanja, rekao je ruski general

„U bandama koje su aktivne u rejonu Alepa u punom jeku je dezerterstvo militanata. Teroristi zastrašuju lokalno stanovništvo i teraju ljude prema turskoj granici. Bacivši oružje, militanti pokušavaju da se utope u ove kolone, znajući da ruska avijacija i sirijske vladine snage nikada ne izvode udare na civile“, rekao je Konašenkov novinarima.


Ruska avijacija je likvidirala u sirijskoj provinciji Alep dva uticajna teroristička komandanta, saopštio je novinarima predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

„Tokom izvođenja vazdušnih udara avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije naneli su značajne gubitke teroristima. U provinciji Alep su ubijena dva uticajna komandanta“, rekao je Konašenkov, ne navodeći datum izvođenja udara.   

Ruski avioni su uništili devet kamiona sa municijom i dve jedinice oklopne tehnike u sirijskoj Latakiji. Tom prilikom ubijeno je više od 40 terorista, obavestio je Konašenkov novinare.



Ruski bombarder Su-34 uništio je uporište DAEŠ-a u sirijskoj provinciji Dera.

„U okolini grada Garije el Garbija, provincije Dera, bombarder Su-34 je izveo udar na uporište militanata terorističke grupe DAEŠ. Direktnim pogotkom navođene bombe u potpunosti je uništeno uporište. Prema podacima radara uništene su dve jedinice oklopne tehnike terorista“, rekao je general Konašenkov.

Rusija dostavila humanitarnu pomoć

Sirijska opozicija traži od Britanije PVO sisteme - Predstavnici sirijske opozicije zatražili su od Velike Britanije da im isporuči protivvazdušne sisteme za borbu protiv ruske avijacije, saopštila je televizija „Skaj njuz Arabija“.

Sirijska opozicija smatra da će se, ako joj saveznici isporuče protivvazdušne rakete, „rešiti problemi zemlje“, izjavio je u Londonu zvanični predstavnik sirijske opozicije koju podržava Rijad Salem el Muslad.

„Ako (sistemi PVO) budu kod nas, to će rešiti probleme Sirije“, naglasio je on.

Izveštaj sa ratišta


Sirijska vojska izbila na granicu sa Turskom - Sirijska vojska niže uspehe i ne zaustavlja se.

Danas je oslobodila od terorista rejon Al-Saraf i uspostavila kontrolu nad većim delom granice sa Turskom u provinciji Latakija.

Dužina sirijsko-turske granice u ovoj provinciji iznosi 21 kilometar, a vladine snage od danas kontrolišu – 14 kilometara.

Ovaj uspeh utoliko je veći što se sada pod kontrolom sirijske regularne armije nalazi 90 odsto ove strateški važne provincije na zapadu Sirije.

Da bi oslobodila i preostalih sedam kilometara granice, sirijska armija  će morati da izbaci teroriste i iz pograničnog rejona Al-Junisija kroz koji prolazi direktan put u grad Džisr aš-Šugur koji se smatra jednim od glavnih preostalih uporišta sirijske Al Kaide (Džebhat an-Nusra).

Taj grad se formalno nalazi u susednoj sirijskoj provinciji Idlib.

Zvanični Damask više ne krije da mu je prioritetni cilj da povrati kontrolu nad celom granicom sa Turskom: da bi teroriste lišila pomoći koju dobijaju i od Ankare i od zapadnih zemalja koje se kriju iza leđa Turske.

Za ostvarenje ovog cilja, moraće da preuzme kontrolu nad preostalih oko sto kilometara granice.

Prvi – i ne mali – korak već je, evo, napravila.

Sirijske snage su napredovale i u susednoj provinciji Alepo. Upravo jurišaju na grad Kaferna koji se nalazi 20 kilometara od granice sa Turskom.

Objavljen datum invazije Saudijske Arabije na Siriju? - Saudijska Arabija je spremna da angažuje svoje specijalne snage u Siriji u slučaju da međunarodna koalicija preduzme odluku o izvođenju tamo kopnene operacije, izjavio je šef diplomatije Saudijske Arabije Adel el Džubejr.

Kraljevina Saudijska Arabija planira da u martu izvrši invaziju na Siriju, objavio je američki televizijski kanal Si-En-En, pozivajući se na svoje izvore.

O spremnosti da pošalje vojsku u Siriju govorio je prošle nedelje brigadni general Saudijske Arabije Ahmat Asiri. Zvanični Rijad je 5. februara saopštio da je došlo do formiranja antiterorističke islamske koalicije i objavio spremnost da otpočne kopnenu operaciju u Siriji.

Pretpostavlja se da će tamo biti poslat kontingent od 150.000 vojnika iz Egipta, Sudana, Jordana, Maroka, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i Turske. Pridružiće im se i vojnici iz Malezije, Indonezije i Bruneja. Postoje podaci da će vojnici islamske koalicije ući u Siriju sa strane Turske.




Pregled političkih i drugih vesti za 11.02.



Rusija neće menjati strategiju vojne operacije u Siriji - Ministarstvo odbrane Rusije nema nameru da menja strategiju vojne operacije u Siriji, bez obzira na mnogobrojne „savete“ i „preporuke“ zapadnih kolega, izjavio je zvanični predstavnik resora Igor Konašenkov.

„Poslednje vreme iz Pentagona slušamo savete da treba da menjamo našu strategiju u Siriji kako bi ’pomogli‘ SAD da promene tamo političku vlast. Specijalno za ove savetnike podsetimo da je cilj operacije u Siriji — uništavanje terorizma, direktne i otvorene pretnje bezbednosti naše zemlje i sveta“, rekao je Konašenkov.

Pritom, po njegovim rečima, sva politička pitanja treba da rešavaju sami Sirijci uz međunarodno posredništvo, „ne u rovovima, već za pregovaračkim stolom“.

„Poslednjih pet godina jasno vidimo do kojih rezultata na Bliskom istoku i u blizini ruske granice su dovele vašingtonske strategije ’političke tranzicije‘“.

„Umesto pobede demokratije — svuda su ruševine, krv, izbeglice. Da li su zato sada prekookeanski stratezi progovorili o potrebi da se izvedu u Siriji i Libiji kopnene operacije?“, pita se Konašenkov.

Rusija spremna za razgovore o prekidu vatre u Siriji - Zamenik ministra inostranih poslova Rusije izjavio je da je sirijska Vlada spremna da nastavi pregovore u Ženevi.

Rusija spremna da na sastanku u Minhenu razgovara o prekidu vatre u Siriji, izjavio je novinarima zamenik ministra inostranih poslova Rusije Genadij Gatilov.

„Mi smo spremni da razgovaramo o načinima prekida vatre. O tome će biti reči u Minhenu“, rekao je on.

On je ukazao da je sirijska vlada spremna da nastavi razgovore u Ženevi, dodavši da to zavisi od opozicije — „Rijadse grupe“.

„Ko je odgovoran za neuspeh prve runde pregovora? Opozicija iz Rijada. Njima i treba postaviti pitanje da li će se nastaviti pregovori 25. februara. Vlada (Sirije), koliko znam, spremna je za to“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje koliko je realna obnova međusirijskih pregovora 25. februara, Gatilov je naveo da ako je taj datum naznačen, znači da za to postoje osnove.

„Može i ranije“, dodao je on.

Čurkin: Rusija ne treba da opravdava svoje akcije u Siriji - Rusija i SAD razgovaraju o jednom broju pitanja, uključujući humanitarna pitanja i mogućnost primirja u Siriji, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin izjavio je da Rusija nije obavezna da opravdava svoje akcije u Siriji.

„Mi ne nameravamo da se pravdamo zbog onoga što radimo. Mi radimo veoma transparentno. Naše Ministarstvo odbrane svakodnevno održava brifinge. Naše prisustvo tamo je zakonito — na poziv Vlade Sirije“, izjavio je Čurkin.

Čurkin je dodao da se Rusija nada da će na pregovorima o Siriji delegacija opozicije imati više predstavnika.

„Pošto se pripremamo za nastavak pregovora, nadam se da će do 25. februara biti odrađen dodatni posao kako bi opozicija bila bolje predstavljena, ne samo ljudima iz El Rijada, koji nije predstavio punu delegaciju na pregovorima“, dodao je stalni predstavnik Rusije pri UN.

Osim toga, on je naveo da su u toku razgovori Rusije i SAD o predlozima za primirje u Siriji.

Čurkin je ranije optužbe na račun Rusije za neuspeh pregovora o Siriji nazvao neukusnim.

„To je neukusno. Sada nije vreme za uzajamne optužbe. Potrebno je intenzivirati zajedničke političke napore“, rekao je Čurkin.

On je pozvao da se za slične akcije optuže oni koji podržavaju teroriste.

Pentagon: Nema podataka o ruskoj kopnenoj operaciji u Siriji - Amerika nema dokaze o navodnom prisustvu ruskih kopnenih snaga u Siriji, priznao je zvanični predstavnik Pentagona.

Pentagon je priznao da ne poseduje podatke o navodnom prisustvu ruskih kopnenih snaga u Siriji. Resor ne poseduje ni tačne podatke o navodnim vazdušnim udarima Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u rejonu Alepa.

Na pitanje novinara da prokomentariše saopštenje o navodnim vazdušnim udarima u rejonu sirijskog grada Alepa, predstavnik Pentagona Stiven Voren izjavio je da ne raspolaže tačnim podacima.

„Ne posedujem tačne podatke. Znam da je više od 200 jedinica municije bačeno tokom mirovnih pregovora u Ženevi, u samom njihovom početku“, izjavio je Voren.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin izjavio je novinarima da Rusija ne namerava da opravdava svoje akcije u Siriji, jer sve radi u skladu sa međunarodnim pravom.

Čurkin je dodao i da Rusija i SAD razgovaraju o mogućnostima uspostavljanja mira u Siriji.

„U toku su diskusije sa SAD, između ostalog i o mogućnostima primirja u Siriji i drugim međunarodnim pitanjima“, rekao je Čurkin. 

Poslanici Državne Dume traže da Moskva poništi sporazum o prijateljstvu i bratstvu sa Turskom iz 1921. - 
U Državnoj Dumi Rusije pojavila se inicijativa da Kremlj denonsira Moskovski sporazum o prijateljstvu i bratstvu sa Turskom da boljševička vlast sa Ankarom potpisala 16. marta 1921. godine.

Što je takođe indikativno, portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije, Marija Zaharova, je već saopštila da diplomatski vrh Rusije proučava tu inicijativu (zahtev) poslanika donjeg doma ruskog parlamenta.

Zaharova je ovo rekla, odgovarajući na pitanje jednog novinara iz Azerbejdžana. A njega je interesovalo: hoće li zaista doći do poništavanja tog međudržavnog sporazuma koji zadire i u interese današnjeg Azerbejdžana. Čitajte više

Lavrov i Keri razgovarali o predstojećim pregovorima - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri razgovarali su telefonom o predstojećim mirovnim pregovorima o Siriji i složili se da je potrebno uspostaviti primirje i omogućiti dostavljanje humanitarne pomoći blokiranim područjima, navelo je Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi.

Lavrov planira sastanak sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem i visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini u okviru sutrašnje konferencije o bezbednosti u Minhenu, saopštila je portparolka ruskog Ministarstva Marija Zaharova.
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
 
 
 
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.