Ruske snage u Siriji pucale na izraelske avione?

Izvor: B92, 22.Apr.2016, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruske snage u Siriji pucale na izraelske avione?

Jerusalim -- Ruske snage u Siriji otvorile su vatru najmanje dva puta na izraelske avione, javlja najtiražniji izraelski list “Jediot ahronot”.

Osim toga, oni ističu da je to navelo izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da zatraži bolju operativnu saradnju sa Moskvom.

U tekstu se ne pominju ni izvori, ni datumi, a ni lokacije tih incidenata, prenose svetske agencije i podsećaju da je Rusija započela vojnu intervenciju u Siriji u septembru na strani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sirijskog predsednika Bašara Asada.

Izraelski TV Kanal 10 je odvojeno javio da je ruski avion prišao izraelskom ratnom avionu iznad Mediterana prošle nedelje ali da nije bilo kontakta među njima.

Portparol izraelske vojske odbio je da komentariše ove izveštaje.

Ni Netanijahuov kabinet, a ni ruska ambasada u Izraelu nisu odmah reagovali na molbu da odgovore, prenose izraelski mediji.

Izrael je više puta bombardovao konvoje oružja iz Sirije, za koje veruje da je bilo namenjeno libanskom Hezbolahu, o čemu su najpre izveštavali strani mediji, a Netanijahu nedavno sam potvrdio.

Zato je njegova zemlja htela da uspostavi operativnu saradnju sa Moskvom kako bi se izbegla slučajna razmena vatre sa ruskim snagama.

“Jediot ahronot” navodi da je otvaranje vatre na izraelske avione prvi pomenuo izraelski predsednik Ruven Rivlin koji je posetio Moskvu 15. marta. Putin je tada rekao da prvi put čuje za te incidente.

List navodi i da se drugi incident desio pre nekoliko dana, odnosno da je ruski avion hteo da presretne izraelski iz nepoznatog razloga i da je posle izraelska letelica nastavila svojim putem.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.