Rusija šalje u Siriju S-400

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2015, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija šalje u Siriju S-400

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da će Moskva u Siriju poslati svoj najmoderniji protivavionski raketni sistem S-400, nakon što su juče turski lovci oborili ruski vojni avion na tursko-sirijskoj granici.

"Protivavionski raketni sistem S-400 će biti raspoređen u bazi Hmeimim", rekao je Šojgu, a prenele ruske novinske agencije.

Baza Hmeimim se nalazi na području koje kontrolišu snage >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sirijske vojske, a Rusija je koristi za poletanje svojih bombardera koji idu u akciju uništenja ciljeva Islamske države u Siriji.

Sistem S-400 je uveden u upotrebu u Rusiji 2007. godine.

Turska je juče ujutro oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povredio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko Ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor.

Rusija želi alijansu protiv IS

Rusija bi bila spremna na "osnivanje zajedničke komande" za borbu protiv Islamske države, u sklopu koje bi zvanična Moskva sarađivala sa Francuskom, SAD, pa čak i Turskom, izjavio je danas ambasador Rusije u Francuskoj Aleksandar Orlov.

"Spremni smo da planiramo zajedničke napade na pozicije IS i da osnujemo zajedničku komandu sa Francuskom, Sjedinjenim Američkim Državama, svim onim zemljama koje žele da budu u toj koaliciji", rekao je Orlov u izjavi za radio "Erop 1", a prenela je agencija AFP.

"Ukoliko Turci takođe žele da budu deo te koalicije, dobrodošli su", istakao je Orlov, uprkos visokim tenzijama u odnosima između Rusije i Turske nakon jučerašnjeg obaranja ruskog vojnog aviona od strane turskih lovaca.

Orlov je takođe otkrio da je jednog od dva ruska pilota koji su se katapultirali iz aviona koji je oborila Turska pronašla sirijska vojska i sada ga vodi u rusku bazu u Siriji, dok je drugi povređen prilikom spuštanja, nakon čega su ga ubili džihadisti u toj oblasti.

293

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.