Rusija počela vojnu intervenciju u Siriji, na meti Islamska država

Izvor: Radio 021, 01.Sep.2015, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija počela vojnu intervenciju u Siriji, na meti Islamska država

Rusija je započela vojnu intervenciju u Siriji raspoređivanjem svojih borbenih aviona u bazi sirijske vojske.

Prema diplomatskim izvorima, jedan kamp već je uspostavljen u vazduhoplovnoj bazi na području Damaska. Prema prvim naznakama, očekuje se da će Rusija u narednom periodu rasporediti nekoliko hiljada pripadnika svoje vojske, uključujući savetnike, instruktore, logističare i tehničare. U ovom trenutku nema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << konkretnih podataka o sastavu kontingenta, ali je Rusija ranije pregovarala o prodaji višenamenskih "MiG 29" aviona i podzvučnih naprednih aviona za trening "Yak-130".

Ukoliko ruska vojska uđe u konflikt u Siriji, to će značajno uticati na postojeću dinamiku bliskoistočnih sukoba. Rusija nema ofanzivnih namera prema Izraelu i drugim državama, a glavni cilj raspoređivanja vojnih trupa je borba protiv Islamske države.

Pozivajući se na diplomatske izvore, izraelski list "Yedioth Ahronoth" tvrdi da su Rusija i Iran nedavno doneli stratešku odluku da će učiniti sve kako bi sprečili širenje i infiltraciju džihadista i drugih islamista na područja bivših sovjetskih republika u kojima živi veliki broj muslimana. Rusija je još sredinom avgusta sirijskoj vojsci poslala šest avion "MiG-31", koji se nalaze u Damasku i služe kao pojačanje vladinim snagama u borbi protiv Islamske države.

Američka administracija svesna je ruske namere da direktno interveniše u Siriji, ali službene reakcije još nema.

Iran i Rusija, uz znanje SAD, nameravaju da osnaže sirijsku vojsku, što posebnim obukama što direktnim učešćem u sukobima sa Islamskom državom. Rusija od početka sukoba u Siriji pruža bezrezervnu podršku predsedniku Bašaru al Asadu i sirijskoj vojsci u borbi sa džihadistima, dok SAD podržavaju borbu protiv ISIS-a, ali istovremeno finansijski i oružjem snabdevaju pobunjenike da se bore protiv džihadista i sruše Asada.

Zajednička borba protiv Islamske države ujedinila je Rusiju i SAD, ali se u senci težnje za eliminacijom džihadista krije međusobni "tihi sukob" oko predsednika Bašara al Asada, u kojem dve sile imaju potpuno suprotne aspiracije.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.