Rusija baca kasetne bombe na civile u Siriji

Izvor: B92, 08.Feb.2016, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rusija baca kasetne bombe na civile u Siriji"

Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč navodi da su u rusko-sirijskim vojnim operacijama u Siriji korišćene međunarodno zabranjene kasetne bombe.

HRV dodaje da su kasetne bombe korišćene u najmanje 18 napada u pet provincija u Siriji od 26. januara do danas.

U tim napadima stradalo je najmanje 37 civila, uključujući šest žena i devetoro dece, navodi se u izveštaju HRV koji poziva Rusiju i Siriju da prestanu da koriste kasetne bombe. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Kako se navodi, jedan od napada je izveden nad montažnom bolnicom u gradu Anadanu 27. januara.

U izveštaju se navodi "da se nagli porast upotrebe kasetne municije uočio s pojačanim ruskim i sirijskim vojnim akcijama da se uspostavi kontrola nad ključnim strateškim teritorijama u oblastima Alepa, Damaska, Idliba i Homsa".

Nedavna ofanziva u blizini Alepa navela je na desetine hiljada ljudi da beže prema turskoj granici.

Rusija je negirala upotrebu zabranjenog oružja u svojim vazdušnim napadima u Siriji.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je ranije danas u Ankari da je užasnuta zbog patnji koje su izazvale ruske vazdušne operacije u Siriji. Opširnije u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

HRV: Rusija baca kasetne bombe na civile u Siriji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Feb.2016

Hjuman rajts voč, organizacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava, iznela je tvrdnje da su u rusko-sirijskim vojnim operacijama u Siriji korišćene, međunarodno zabranjene, kasetne bombe...Ta organizacija navodi da su kasetne bombe korišćenje u najmanje 18 napada u pet provincija u Siriji u poslednjih...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.