Rohani: Rijad će žnjeti mržnju posejanu u Jemenu

Izvor: RTS, 19.Apr.2015, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rohani: Rijad će žnjeti mržnju posejanu u Jemenu

Iranski predsednik Hasan Rohani oštro je kritikovao Saudijsku Arabiju za davanje finansijske pomoći i oružja teroristima u Siriji, Libanu i Iraku i upozorio kraljevsku porodicu u Rijadu da će "žnjeti mržnju koju su posejali u Jemenu".
Hasan Rohani je kraljevskoj porodici poručio da su zasadili seme mržnje na tim prostorima i da će videti odgovor pre ili kasnije, javlja Tanjug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Zašto bombardovati nevine, jemenski narod, koje ciljeve sledite, hoće li vam ubijanje dece doneti moć? Ne bombardujte decu, starce i žene u Jemenu, napadi na potlačene doneće sramotu za agresora", poručuje Rohani.
U obraćanju na vojnoj paradi u Teheranu, koje je prenosila iranska državna televizija, Rohani je rekao da ubijanje civila u Jemenu u vazdušnim udarima koalicije pod kontrolom Rijada neće doneti moć niti ponos Saudijskoj Arabiji, prenela je agencija AP.
Rohani je takođe optužio Saudijsku Arabiju da obezbeđuje oružje i finansijska sredstva za terorističke grupa na Bliskom istoku.
"Šta znači pružanje finansijske pomoći i oružja teroristima u Siriji, Libanu i Iraku?", upitao je Rohani.
Iran podržava sirijskog predsednika Bašara el Asada i iračku vladu u borbi protiv sunitskih ekstremista, uključujući džihadiste Islamske države, ali i pobunjene Hute u Jemenu, mada negiraju da im daju vojnu pomoć.
Istovremeno, Teheran tvrdi da Saudijska Arabija i nekoliko drugih bliskoistočnih vlada podržavaju IS.
U međuvremenu, kineski predsednik Sji Đinping je, u telefonskom razgovoru sa saudijskim kraljem Salamanom, napomenuo da treba ubrzati napore u traženju političkog rešenje za Jemen.
"Situacija u Jemenu se tiče sigurnosti i stabilnosti na Bliskom istoku, posebno oblasti Persijskog zaliva i treba ubrzati napore na političkom procesu rešenja pitanja Jemena", rekao je Sji, prenosi Rojters.
Dodao je da je Kina spremna da ostane u bliskom kontaktu i da koordinara sa svim stranama, kako bi zajednički "izvršile pritisak za donošenje odgovarajuće rezolucije u najranijoj fazi jemenske krize".
Kako navodi kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, kralj Salman je kineskom predsedniku poručio da je Saudijska Arabija spremna da uloži napore da se u Jemen što pre vrati mir i stabilnost.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.