RUSKO-TURSKA KRIZA Erdogan: Nećemo se izviniti Rusiji, nismo znali čiji je avion

Izvor: Blic, 26.Nov.2015, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUSKO-TURSKA KRIZA Erdogan: Nećemo se izviniti Rusiji, nismo znali čiji je avion

Prašina se još nije slegla nakon obaranja ruskog bombardera u Siriji. Putin najavljuje žestok odgovor Rusije i zaoštravanje odnosa sa Zapadom. CNN je čak objavio analizu u kojoj se konstatuje da je Treći svetski rat već počeo. U novom blogu uživo pratićemo dalji razvoj situacije.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da bi Turska reagovala drugačije da je znala da je ratni avion, koji su njene snage oborile na sirijskoj granici ove sedmice, bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ruski.

"Da smo znali da je to bi ruski avion, možda bismo ga drugačije upozorili", rekao je Erdogan za televiziju "Frans 24".

Erdogan je kazao da ruski predsednik Vladimir Putin nije odgovorio na njegov poziv nakon incidenta koji je ozbiljno narušio odnose dve države, preneo je AFP.

Teroristički akti primorali su i Rusiju i Francusku da se ujedine protiv "zajedničkog neprijatelja", izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru sa francuskim kolegom Fransoa Olandom, koji se založio za formiranje "velike koalicije" u borbi protiv Islamske države.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je suspendovalo svaki vid saradnje sa turskom vojskom uključujući "crveni telefon", koji je uspostavljen za razmenu informacija o ruskim vazdušnim napadima u Siriji.

Rusija je, takođe, zapretila ekonomskom odmazdom protiv Turske, javlja TASS.

Iz Moskve je saopšteno da se još čeka razumno objašnjenje za obaranje ruskog aviona "Su-24" 24. novembra.

Rusija je danas saopštila da su njene snage "zbrisale" sirijske pobunjeničke grupe koje operišu u oblasti gde je oboren ruski avion Suhoj-24, posle čega su usledili snažni vazdušni udari.

"Čim je naš pilot bio na sigurnom, ruski bombarderi i artiljerija sirijskih vladinih snaga izveli su obimne udare u naznačenoj oblasti", izjavio je ruskim agencijama vojni zvaničnik Igor Konašenkov.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Arapski list "Mepanorama" navodi da je ruski avion oboren uz blagoslov SAD i Baraka Obame, a da je turski predsednik Erdogan predložio takvu provokaciju sa kojom se američki lider složio.

U tekstu se navodi da je Turska glavni uvoznik švercovane nafte po sniženim cenama sa teritorije koju kontrolišu teroristi.

List prenosi izvor iz administracije turskog predsednika da je Erdogan tokom susreta sa Obamom u kuloarima Samita "G20" predložio da, kao upozorenje, obore ruski avion.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova preporučilo je danas Rusima da ne putuju u Tursku, a onima koji su već tamo da se vrate u Rusiju.

- Zbog nastavka terorističke pretnje u Turskoj ponavljamo svoju preporuku da se Rusi uzdrže od posete Turskoj - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo, takođe, preporučuje Rusima koji su već u Turskoj da se vrate kućama, prenosi "Sputnjik".

Brisel je pristao da otvori novo poglavlje u pregovorima sa Turskom do sredine decembra, izjavio je danas turski ministar za pitanja Evropske unije Volkan Bozkir.

- Odluka da se otvori Poglavlje 17 do sredine decembra je doneta - rekao je Bozkir u Ankari, preneo je AFP.

Rusija ima sve osnove da veruje da SAD znaju ljude koji su "igrali" oko tela ruskog pilota aviona koji su oborile turske snage, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Opširnije pročitajte uposebnoj vesti.

Sirijski opozicioni aktivisti saopštili su da je danas bilo novih napada na severu Sirije, nadomak granice s Turskom.

Sirijska opservatorija za ljudska prava i Lokalni odbori za koordinaciju tvrde da je u novim vazdušnim napadima pogođen autoput koji povezuje pogranični sirijski grad Azaz s graničnim prelazom s Turskom Bab el Salamom.

Gasovod Turski tok i nuklearna elektrana Akuju u Turskoj nalaze se među investicionim projektima koji bi mogli biti obustavljeni u sklopu uvođenja restriktivnih mera protiv Turske, izjavio je danas ruski ministar za ekonomski razvoj, Aleksej Uljukajev.

Opširnije pročitajte ovde.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da se neće izviniti za incident sa ruskim Su-24, prenosi CNN.

Erdogan to @beckycnn: "Those who violated our airspace are the ones who need to apologize." https://t.co/8KyibsXpLB pic.twitter.com/ggL8veQJq4— CNN International (@cnni) November 26, 2015

- Mislim da, ukoliko neko treba da se izvini, da to nismo mi. Oni koji su narušili naš prostor su oni koji treba da se izvine. Naši piloti i vojska su samo obavljali svoju dužnost, koja je bila odgovor na nasilje i rušenje pravila - rekao je Erdogan.

#Turkey/#Russia right now: Putin: You apologize! Erdogan: No you apologize! Putin: No you apologize! Erdogan: No you! Putin: No you! — Gissur Simonarson CN (@GissiSim) November 26, 2015

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas da Velika Britanija neće preduzimati vojne operacije da se smeni sirijski predsednik Bašar el Asad.

Kameron je poslanicima rekao da želi da britanske vazdušne snage gađaju Islamsku državu.

- Mi nećemo, niti predlažemo vojnu akciju za promenu režima u Siriji -rekao je Kameron.

Vatrogasci i tim za dekontaminaciju proveravaju danas sumnjivi prah koji je pronađen u džamiji u Briselu, nedaleko od sedišta EU.

Guys in decontamination suits going into main Brussels mosque just now. pic.twitter.com/rxxeKA56Lh— Stephen Fidler (@StephenFidler1) November 26, 2015

Vatrogasna služba saopštila je da se strahuje da je reč o antraksu.

Opširnije pročitajte ovde.

Nemačka će rasporediti svoje izviđačke avione "tornado" u Siriji kao podršku Francuskoj u borbi protiv džihadista iz "Islamske države", rekao je danas poslanik iz "Hrišćansko-demokratske unije" (CDU) Hening Ote.

- Nemačka će davati veći doprinos nego što je do sada činila - istakao je Ote.

Novinari ruske televizije "Raša tudej" i agencije "TASS", koji su povređeni u blizini tursko-sirijske granice, stigli su rano jutros u Moskvu.

Kako su ispričali po dolasku, život su im spasili prsluci koje su nosili i sirijska vojska. Opširnije pročitajte ovde.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

TURSKA KRIJE ISTINU O RUŠENJU Erdogan: Nećemo se izviniti Rusiji, nismo znali čiji je avion

Izvor: Blic, 26.Nov.2015

Prašina se još nije slegla nakon obaranja ruskog bombardera u Siriji. Putin najavljuje žestok odgovor Rusije i zaoštravanje odnosa sa Zapadom. CNN je čak objavio analizu u kojoj se konstatuje da je Treći svetski rat već počeo. Turska ne želi da se izvini Rusiji i odbija da joj uruči bilo kakav...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.