Izvor: Vostok.rs, 22.Jul.2017, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Nelegitimna koalicija SAD mora platiti za uništavanje Sirije - Damask

Izvor: Vostok, RT

Sirija zahteva da SAD i njeni saveznici plate za uništavanje sirijske infrastrukture i da snose zakonsku odgovornost za nelegitimno bombardovanje civilnih meta, saopštio je Damask u pismu UN-u, zahtevajući da koalicija SAD obustavi bombardovanje.

"Sirijska vlada insistira na tome da se ovi napadi moraju prekinuti i da pripadnici ove nelegitimne koalicije moraju snositi političku i zakonsku odgovornost za uništavanje infrastrukture u Sirijskoj Arapskoj Republici, uključujući odgovornost za nadoknadu", saopštila je Stalna misija Sirijske Arapske Republike Ujedinjenim nacijama u pismu upućenom generalnom sekretaru UN-a i predsedniku Saveta bezbednosti UN.

Navodeći da aktuelni vazdušni napadi pod vođstvom SAD "i dalje odnose živote stotina nevinih sirijskih civila", Damask je ustvrdio da su bombardovanja dovela do "skoro potpunog uništenja" kuća, zgrada i vitalne infrastrukture, uključujući i "totalno uništavanje" naftnih i gasnih objekata.

Napadi, zajedno sa ekonomskim sankcijama prema Siriji koje su nametnule SAD i EU "ometaju održavanje tih ekonomskih objekata i ugrožavaju izglede za razvoj i rekonstrukciju", navodi se u pismu.

Da bi potkrepila svoje tvrdnje, Sirija je pomenula dva najnovija slučaja u kojima je koalicija SAD uništila naftne i gasne objekte. Damask je takođe saopštio da je bombardovanje sela Hasu Albu Avf u provinciji Hasakah 27. marta "potpuno" uništilo mnoge domove i ubilo najmanje osam civila, od kojih su većinom deca.

U petak je koalicija pod vođstvom SAD najavila rušenje niza naftnih i gasnih postrojenja u različitim delovima Sirije koje navodno pripadaju "Islamskoj državi".

Sprečavanje i uništavanje ilegalne trgovine naftom i infrastrukture terorista je osnova američke i ruske strategije u Siriji. Međutim, dok Moskva koordinira svoje udare sa sirijskom vladom, operacija pod vođstvom Vašingtona oštro je kritikovana zbog neselektivnog bombardovanja i to bez komunikacije s vladom u Damasku.

U pismu Damaska UN-u još jednom se naglašava da se američka vazdušna kampanja sprovodi u suprotnosti sa međunarodnim pravom, jer joj nedostaje bilo kakav oblik saglasnosti ili odobrenja od sirijske vlade.

Grad Raka, poznat kao uporište terorista, bila je glavni fokus američke operacije u Siriji, gde Vašington podržava takozvane Sirijske demokratske snage.

Dok je koalicija SAD ovog meseca potvrdila ukupno 603 civilne žrtve u američkoj vazdušnoj kampanji u Siriji i Iraku, "Airvars", organizacija iz Velike Britanije koja prati vazdušne udare i civilne žrtve, ove sedmice je saopštila da je registrovala "više od 700 najverovatnijih civilnih žrtava" samo u Raki - čak pre nego što je bitka za grad počela u junu.

Međutim, malo je šanse da dokument dovede do bilo kakvih reperkusija za Vašington, rekao je profesor međunarodnih odnosa Jamal Vakim za RT.

"Ne verujem da će Ujedinjene nacije preduzeti bilo kakvu akciju protiv Sjedinjenih Država, jer znamo da je tradicija UN-a da ne deluju protiv bilo kakve agresije koju su SAD učinile protiv bilo koje zemlje", rekao je Vakim.

Čak i ako UN uvaži tvrdnje Sirije, "SAD bi, kao stalni član Saveta bezbednosti UN, stavile veto na svaku rezoluciju koja bi se mogla predložiti protiv nje", dodao je Vakim.

Ipak, potez Sirije "može uticati na SAD, ne na političkom, nego na moralnom nivou", rekao je profesor.
Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Sirija od SAD traži odštetu i odgovornost za bombardovanje

Izvor: N1 televizija, 22.Jul.2017

Sirija traži da Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici plate za uništavanje infrastrukture i da snose pravnu odgovornost za nelegitimno bombardovanje civila, navodi se u pismima stalne misije Sirije u UN adresirane na generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i predsedavajućeg Saveta bezbednosti,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.