Izvor: Vostok.rs, 09.Okt.2015, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putinomanija zahvatila Irak

09.10.2015. -

S obzirom na uspeh ruskih vazdušnih udara u Siriji i američki neuspeh u borbi protiv terorista, Iračani traže nove načine da unište samoproklamovanu Islamsku državu. Mnogi u pomoć pozivaju „hadži Putina“.

Pošto su ruski vazdušni udari bili veoma uspešni u borbi protiv Islamske države u Siriji, mnogi Iračani dovode u pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << američki angažman na Bliskom istoku.

„Čekao sam da se Rusija umeša u borbu protiv ID“, kaže Muhamed Karim Nihaja, slikar iz Bagdada za francusku agenciju AFP.

„Oni postižu rezultate. SAD i njeni saveznici bombarduju već godinu dana i nisu postigli ništa.“

Nihaja radi na završnim potezima portreta Vladimira Putina. On nije jedini. Putinomanija je zahvatila dobar deo stanovnika Iraka.

„Trebalo bi da Putinu dodelimo sirijsko i iračko državljanstvo, zato što nas voli više nego što nas vole naši političari“, kaže za AFP student iz Nadžafa Muhamed el Bahadli.

„Muslimani nas bombarduju zato što smo Rafidi (termin koji ID koristi za šiite)“, kaže Saaf Abdulah, vlasnik prodavnice.

„U međuvremenu Putin, pravoslavac, brani nas. Možda je on u stvari šiit, samo mi to ne znamo“, kaže Abdulah.

Ruski predsednik postao je i neka vrsta poznate ličnosti na iračkim društvenim mrežama, jer su se pronele glasine da je poreklom sa Bliskog istoka.

Glasine se odnose na to da mu je otac bio irački bakalin, specijalizovan za trgovinu smokvama, na arapskom „tin“. Zbog toga je postao Abu Tin. Abu Tin se, posle Drugog svetskog rata preselio u SSSR, gde se oženio plavokosom Ruskinjom, a sina nazvao Abdulamir. Ime Vladimira Putina je, dakle rusifikovana verzija imena Abdulamira Abu Tina.

„Hvala Putinu što me je ubedio da ostanem u Iraku“, kaže taksista Ali el Ramahi, „hadži Putin je bolji od (Baraka) Huseina Obame.“

U sredu je irački Komitet za odbranu i bezbednost nagovestio da postoji mogućnost da od Rusije zatraži podršku u borbi protiv ID, rekao je predsednik tog komiteta Hakim Zamli.

Rusija nije odgovorila na ove zahteve, s obzirom da još nije dobila zvaničan zahtev iračke Vlade.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

IRAK SLAVI PUTINA "Pravoslavac koji brani šiite"

Izvor: Blic, 09.Okt.2015

Zbog napada ruske vojske na Islamsku državu, Vladimir Putin je očima Iračana viđen kao "spasitelj Bliskog istoka"...S obzirom na uspeh ruskih udara na džihadiste i evidentnu destabilizaciju Islamske države, Iračani su počeli da sumnjaju u angažman SAD na Bliskom istoku, prenosi "Sputnjik"...-...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.