Pucanje na pilote koji su se katapultirali – ratni zločin

Izvor: RTS, 25.Nov.2015, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pucanje na pilote koji su se katapultirali – ratni zločin

Sirijski pobunjenici šokirali su svet napadom na dva ruska pilota koja su se katapultirala pošto je turska avijacija pogodila njihov avion. Ženevskim konvencijama zabranjen je napad na pilote ratnih aviona koji se spuštaju padobranom, nakon što je njihov avion onesposobljen.
Grupa sirijskih pobunjenika pucala je na dva ruska pilota dok su se padobranima spuštali na teritoriju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sirije.

Jednog pilota je spasila sirijska vojska, dok je drugi, kako je potvrdila Moskva, povređen prilikom spuštanja, nakon čega su ga ubili džihadisti.
Piloti su leteli u ruskom bombarderu Su-24 u blizini sirijsko-turske granice, kada ga je oborila turska lovačka avijacija, zbog toga što je navodno povredio turski vazdušni prostor.
Na video-snimku, koji su snimili sami pobunjenici, vidi se nekoliko boraca koji otvaraju vatru na ruske pilote koji se u tom trenutku spuštaju padobranima.
Članom 42 Dodatnog protokola Ženevskih konvencija, usvojenim 1977. godine, zabranjen je napad na osobe koje se spuštaju padobranom nakon iskakanja iz onesposobljenog aviona.
Isti član predviđa da se licu koje se spustilo na zemlju, na teritoriju pod kontrolom neprijatelja, mora dati prilika da se preda pre nego što postane objekat napada, osim u slučaju da preduzima neprijateljske akcije.
Navedene odredbe zaštite se, prema ovom članu, ne odnose na desantne snage ni dok su u vazduhu.
Obaranje ruskog aviona izazvalo je oštre reakcije Moskve.
Ruski premijer Dmitrij Medvedev optužio je Tursku da je počinila zločinačku akciju obaranjem ruskog aviona Su-24.
I vojni propisi bivše Jugoslavije zabranjivali su napad na pilote koji se spuštaju padobranom, sem u slučaju desantnog napada, čak i slučaju kada avion nije dospeo u oblast u kojoj se nalazi cilj napada.
Međutim, na početku građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji zabeležen je slučaj obaranja ratnog aviona JNA iznad Paškog mosta u Hrvatskoj, kada se pilot katapultirao pošto je njegov avion pogođen.

Na snimku koji su napravili hrvatski vojnici zabeležen je poziv jednog od boraca da ubiju pilota.
"Ajmo ubiti onoga, ajmo padobran ubiti", čuju se na snimku reči pripadnika hrvatskih oružanih snaga.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.