Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Nov.2014, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pristižu strani borci u borbu protiv IS

Međunarodna vazduhoplovna akcija protiv položaja vojske ekstremističke Islamske države u Iraku i Siriji podstakla je strance da se kao borci u još većem broju priključuju džihadistima u te dvije zemlje.

Oko 15.000 boraca iz 80 zemalja uključilo se u rat od 2010. godine, što je nekoliko puta više od registrovanog broja stranih boraca u prehodnoj deceniji, upozorio je londonski list Gardijan u petak.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa <<
Broj od 15.000 stranih borava već je registrovala američka obavještajna služba CIA u septembru, ali je on porastao na iznad 16.000 jer u Siriju dolazi oko 1.000 boraca mjesečno, izjavio je neimenovani predstavnik CIA.

"Taj broj i dalje raste", izjavio je američki zvaničnik i dodao da svakodnevna bombardovanja džihadista u Siriji i Iraku uopšte nisu rastjerala strane borce, već, naprotiv, oni i dalje stižu.

Većina stranih boraca dolazi s Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike, oko 2.000 je iz Evrope, a oko 100 iz SAD.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.