Pregovori o Siriji i dalje otežani

Izvor: VOA, 01.Feb.2016, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori o Siriji i dalje otežani

Izaslanik UN za Siriju, Stafan de Mistura, nastoji da održi mirovne pregovore u Ženevi, gde su predstavnici sirijske vlade i opozicije prisutni, ali još ne učestvuju potpuno u indirektnim pregovorima.

Zvaničnici UN-a navode da su razgovori izmedju de Misture i delegacije Damaska, koji su bili zakazani za podne – odloženi.

Predstavnici glavne opozicione grupe izjavili su da je izaslanik UN za Siriju >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Stafan De Mistura „pozitivno reagovao“ na njihove zahteve da se obustave vazdušni udari i omogući prolazak humanitarne pomoći područjima pod kontrolom pobunjenika. Oni su najavili da će De Misturi predati takozvanu „mapu puta“ za primenu svojih humanitarnih zahteva. Njihov osnovni zahtev je – prestanak bombardovanja gradova kao što je Moadamija, na koju je sirijski režim, kako navode, juče bacio 52 bombe.

"To što režim u Damasku radi je uvreda za UN, za sve ove napore. Režim uništava sve medjunarodne napore da se sprovedu ozbiljni pregovori u smeru političke tranzicije. Mi ne možemo da pregovaramo pod bombama. Ne postoji Sirijac koji će da počne pregovore sa režimom koji ubija sopstveni narod, koji za manje od jednog sata baci 52 burad-bombe na jedan grad", navodi Fara Atasi, članica opoziciong Visokog komiteta za pregovore.

UN su danas saopštile da je sirijska vlada “u načelu” odobrila zahtev UN-a da se dostavi humanitarna pomoć gradovima Madaja, al-Fua i Kefraja, koji se nalaze pod opsadom.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.