Pozornica postavljena, konačna bitka za Alep može početi

Izvor: B92, 27.Sep.2016, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pozornica postavljena, konačna bitka za Alep može početi"

Snage sirijske vlade pre nekoliko dana su uz veliku vazdušnu podršku Rusa i oštru osudu zapadnih zemalja krenule u veliku ofanzivu na Alep.

Analitičari to smatraju početkom možda i konačne bitke za taj ključni sirijski grad, piše BBC.

Alep je važan. To je jedno od retkih urbanih središta koje sirijski pobunjenici, u ovom slučaju delimično, imaju pod svojom kontrolom.

Pre rata Alep je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bio najvažnije sirijsko komercijalno mesto i kao takav je ključna strateška i psihološka nagrada sirijskog građanskog rata.

Sve dok su delovi grada pod ustaničkom kontrolom, on je “trn u vladinom oku”.

Ako vladine snage osvoje Alep, biće to važan korak do ruskog strateškog cilja - jačanja pozicije Bašara el-Asada kako ga ne bi mogli izbeći u bilo kakvim budućim mirovnim aranžmanima i njegov konačan opstanak na vlasti.

Ovakva situacija u Alepu zapravo je već viđena. Ranije ove godine sirijske snage su zajedno s raznim proiranskim snagama pokrenule veliku ofanzivu koja je rezultirala opkoljavanjem istočnog dela grada pod pobunjeničkom kontrolom.

Ali samo nekoliko nedelja posle ustanici su krenuli u protivnapad i uspeli preseći glavne komunikacije na jugozapadu Alepa, čime su efektivno okružili područje koje vladine snage drže pod svojom kontrolom.

I tako svaka strana drži teritoriju one druge pod pritiskom. Ruski i sirijski komandanti sada su, čini se, odlučili rešiti problem Alepa jednom za svagda.

U međuvremenu, u razrušenom gradu civili su zatočeni i pate na obe strane. Na području pod vladinom kontrolom, na zapadu, živi oko 1,2 miliona ljudi. Na istočnoj strani ih je oko 250.000. Vladine snage bez obzira na to napadaju civilne i medicinske ciljeve.

Činjenica da se nova ofanziva događa nakon potpune propasti ruskim i američkim posredništvom dogovorenog primirja takođe je važna. Stanka je možda poslužila vladinim snagama da se konsoliduju, pojačaju i prikupe važne obaveštajne podatke.

Vojna situacija na terenu je, međutim, složena.

U prošlosti, uprkos ruskoj vazdušnoj podršci, vladine snage nisu imale moć za završni udarac. Pobunjeničke grupe uspevale su dovući sveže snage u grad iz šire okoline i zadržati ih.

Ne zna se hoće li im to poći za rukom i ovaj put.

Alep, sada epicentar sirijske krize, privukao je i može privući mnoge spoljne 'igrače'.

Rusija je već upletena, sigurna je iz vazduha, a moglo bi se nagađati o njenom potencijalu da se uključi u vojne akcije i na tlu.

Hezbolah i drugi proiranski borci takođe već podržavaju Asadove snage, a Turska bi se mogla efektivnije uključiti na strani pobunjenika.

Propast primirja mogla bi podstaknuti pobunjenike da potraže zaštitu među ekstremnijim islamističkim skupinama poput Al- Kaide.

Dakle, piše BBC, pozornica je postavljena, bitka bi mogla biti važna prekretnica za obe strane.

Dosadašnja slabost Asadovih snaga mogla bi značiti da jednostavno nemaju mišiće za konačno zauzimanje Alepa. A tada bi, upozoravaju britanski analitičari, rezultat mogao biti status kvo s još većim stepenom razaranja i smrti. A mrtvih je u gradu već bilo 300.000. Oni koji su u njemu ostali žive u katastrofalnim uslovima.

Taj grad, koji je jedan od najstarijih naseljenih u svetu, a nekad je cvetao i poznat po svojoj staroj citadeli upisan je na Uneskov spisak zaštićene svetske baštine, danas je pustoš.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.