Povratnici sa sirijskog ratišta pretnja za bezbednost BiH?

Izvor: RTS, 01.Sep.2015, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratnici sa sirijskog ratišta pretnja za bezbednost BiH?

Islamska država u svojim redovima ima 200 državljana BiH. Pedeset ih se vratilo u BiH, a 43 su poginula. Među njima je i sin Rifeta Šabića. Šabić je na suđenju optužio Bilala Bosnića da je kriv za smrt njegovog sina, pripadnika Islamske države.
U Sudu BiH u Sarajevu u sredu će biti nastavljeno suđenje Huseinu Bilalu Bosniću, optuženom za podsticanje na terorističke aktivnosti. Tereti se i za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vrbovanje mladića iz BiH na odlazak u redove Islamske države.

Islamska država u svojim redovima ima 200 državljana BiH. Pedeset ih se vratilo u BiH, a 43 su poginula. Među njima je i sin Rifeta Šabića. Šabić je na suđenju optužio Bilala Bosnića da je kriv za smrt njegovog sina, pripadnika Islamske države.
Na pitanje ko je kriv što mu je sin otišao u Siriju, Rifat Šabić je odgovorio da je kriv Bilal Bosnić. "On je njega podsticao i sve te momke koji su otišli, mislim da je on uništio svu tu mladost dole", rekao je Rifat Šabić.
Drugi borac Islamske države iz BiH, zaštićeni svedok, braneći Bilala Bosnića na suđenju je rekao da su Bosnić i Nusret Imamović i sada u Siriji autoriteti i da su od njih dobijali preporuke za odlazak na sirijska ratišta. Taj svedok kaže da je i dalje veran Islamskoj državi i da je po povratku u BiH gledao Bosnićeva predavanja o Islamskoj državi. Ti video-snimci i dalje su na društvenim mrežama.
"Istina i Islamska država ostaju, ovo su rekli oni koji su je utemeljili, koji su svoje kosti dali i život, samo je jedna smrt pa nek ta smrt bude na Alahovom putu", kaže Husein Bosnić.
Problem sa radikalnim islamom BiH ima od rata. Slike koje danas gledamo iz dela Sirije koji kontroliše Islamska država gledali smo u BiH još pre 20 godina. Odred El mudžahedin predvodio je Abu Hamza. Nakon rata ostao je u Bočinji kao vođa vehabijske zajednice.
Nedaleko je i selo Ošve, gde se u maju zavijorila zastava terorističke organizacije Islamska država.
Zastava Islamske države osvanula je i u Gornjoj Maoči kod Brčkog. Mesto pamtimo po jednoj od najvećih policijskih akcija – 600 policajaca i sve bezbednosne službe u BiH privodili su pripadnike radikalnog islama.
"Bojim se da je u odnosu na 2010. godinu broj onih koji podržavaju aktivnosti određenih pokreta u BiH i u regionu u stalnom usponu", rekao je Mijo Krešić, pomoćnik ministra bezbednosti.
Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić kaže da je kao zadnja i najveća opasnost to što sa velikim brojem migranata na ove prostore mogu stići i teroristi koji su bili uključeni u ratne operacije na prostoru Sirije i Iraka.
Podsetimo, pod uticajem radikalnog islama u terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku Nerdin Ibrić ubio je policajca Dragana Đurića. U Bugojnu je ubijen policajac Tarik Ljubuškić. Pripadnik vehabijskog pokreta Mevlid Jašerević u centru Sarajeva pucao je na američku ambasadu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Suđenje Bosniću:Muftija Ljevaković protiv citiranja Kurana u sudnici

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Sep.2015, 16:09

SARAJEVO - Pred Sudom BiH u nastavku suđenja Huseinu Bosniću, optuženom za javno podsticanje na terorističke aktivnosti, danas je svjedočio sarajevski muftija Enes Ljevaković koji se suprotstavio citiranju svetih tekstova iz Kurana i njihovom "vađenju iz konteksta za potrebe suđenja"...Ljevaković,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.