Posle vazdušnih udara, pomoć iračkim Jazidima

Izvor: VOA, 12.Avg.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle vazdušnih udara, pomoć iračkim Jazidima

Hiljade manjinskih Jazida od prošle nedelje su “zarobljene” pod žestokim suncem na vrhu planine, bez hrane i vode. Američki i irački vazdušni udari otvorili su neke puteve kojima izbeglice mogu da pobegnu, a zvaničnici su počeli da isporučuju hitnu humanitarnu pomoć. Mnoge porodice su se slučajno razdvojile u užurbanom i haotičnom bekstvu od ekstremista.

Pošto je isporučio pomoć izbeglim Jazidima u planinama Sindžar, ovaj helikopter je prevezao neku od izgubljene >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << dece u bezbedni deo iračkog Kurdistana. Stotine raseljenih Jazida koje su prebegle u Siriju sada prelaze reku Tigar, vraćajući se u Irak uz pomoć kurdskih pobunjenika u Siriji.

"Kurdska radnička partija nam je pomogla da dodjemo ovde. To je bilo veoma plemenito od njih i zahvalni smo im što su nas doveli ovde… Putovali smo do granice 11 sati”, kaže izbeglica  Džalal Šamo Kasim.

Pobegao sam sa planine peške. Hodao sam od planine Sindžar do Sirije. Imali smo samo flašu vode, i ponekad bismo popili gutljaj vode, ništa više nismo imali. Ne samo ja, hiljade drugih ljudi...",priča Nazar Rašor.

Prelazeći pontonski most koji ih vodi u Irak, mnogi Jazidi kažu da su, u bekstvu, izgubili članove porodice.

"Stavila sam dva sina u vozilo koje je poslato da nas pokupi. Onda sam zgrabila trećeg sina i vratila se u auto ali oni su već otišli. Zato sam morala da pešačim pola puta, sama. Drugi auto me je pokupio usput i konačno smo stigli. Imam troje dece, ovo dete je sa mnom ali sam izgubila ostale. Od onda nisam videla druga dva sina, niti muža”, ispričala je izbeglica Bajran Haidr.

Sledbenici drevne religije povezane sa zoroastrijanizmom, Jazidi žive u miru sa iračkim Kurdima. Oni kažu da su im ekstremisti Islamske države rekli da biraju izmedju prelaska u islam – i smrti.

Delegacija američkih Jazida u Vašingtonu se u ponedeljak sastala sa zvaničnicima Stejt Departmenta, tražeći veću američku podršku u borbi protiv ekstremista.

"Ovo je ogroman problem jer, čak i da prime islam, ekstremistima se to neće dopasti, neće ih ostaviti na miru. Tražiće da muškarci podju sa njima, da budu džihadisti. Žene se odvode na pijace za roblje. Američka vlada i Stejt Department to znaju. Dobili smo obećanja od ljudi sa kojima smo razgovarali da će dati sve od sebe da, zajedno sa drugim vladinim agencijama, izdejstvuju hitnu akciju u skladu sa našim zahtevima”, navodi Dakil Šamo Elijas, predstavnik jazidske delegacije.

SAD pozivaju Irak da formira vladu koja će da uključi sve verske zajednice. Predsednik Obama je izrazio nadu da će nova iračka vlada sprovesti neophodne promene. Hajder al-Abadi, koji je imenovan da zameni Nurija al-Malikija na položaju premijera, pozvao je sve iračke grupe da se ujedine.

"Imam poverenja da ćemo, uz pomoć gradjana i političkih blokova, uspeti da savladamo ovaj varvarski, divljački napad na irački narod, i da Iračanima pružimo bezbedno okruženje.”

Abadi ima rok od 30 dana da formira novu vladu, iako Nuri al-Maliki i dalje odbija da podnese ostavku.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.