Ponovo bombardovana bolnica u Alepu

Izvor: N1 televizija, 01.Okt.2016, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo bombardovana bolnica u Alepu

Najveća bolnica u pobunjeničkom delu grada Alepa je bombardovana po drugi put ove nedelje, dok sirijski režim i njegov ruski saveznik nastavljaju vojnu ofanzivu da zauzmu čitav grad, drugi po veličini u Siriji.

Od početka 22. septembra ta vojna kampanja je režimu omogućila da smanji oblast pod kontrolom pobunjenika u centralnom i severnom delu Alepa, uz bombardovanje i granatiranje u kojem je poginulo više desetina >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << civila, i uz masovno uništavanje.

Podeljen još od 2012. godine na zapadni sektor pod kontrolom vlasti i ostale četvrti u rukama pobunjenika, Alepo je postao glavni front sirijskog rata, u kojem je poginulo više od 300.000 ljudi za pet godina.

Oko 250.000 ljudi, od čega 100.000 dece, živi u istočnim delovima grada pod opsadom režima, i doživljava, po UN, "najgoru humanitarnu katastrofu koju je Sirija videla ikada do sada".

Diplomatski napori da se ponovo uspostavi prekid vatre u Siriji izgleda da su potpuno zaglavili, uz rastuću napetost između Sjedinjenih Država koje podržavaju pobunjenike, i Rusije, saveznice Damaska.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saoopštilo je da je došlo do noćnog telefonskog razgovora šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i njegovog američkog kolege Džona Kerija.

Lavrov je "istakao neprihvatljivost pokušaja protivnika, pod kontrolom Zapada, da prihvate Al-Nosru i njenu blokadu pregovora o političkom rešenju krize" - odnosno s frontom Fateh al-Šam, bivšom Al-Nosrom koja se odrekla veza sa Al Kaidom.

Dok je medicinska situacija već katastrofalna u pobunjeničkim četvrtima Alepa, dva bureta sa eksplozivom su bačena iz vazduha na najveću bolnicu pobunjeničkog dela grada u subotu ujutro, saopštilo je Sirijsko-američko lekarsko društvo (SAMS).

"Postoje i podaci o upotrebi jedne kasetne bombe", rekao je Adham Sahlul, funkcioner te nevladine organizacije sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, koje upravlja tom bolnicom.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (OSDH) je prijavila jednu smrt u tom napadu.

Dopisnik AFP je na licu mesta video krv na krevetima, razbacanu medicinsku opremu i razbijene prozore.

Jedan lekar u toj bolnici javio je da je popodne bačeno još jedno bure s eksplozivom zbog čega je medicinsko osoblje sve pacijente premestilo u drugu zgradu.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je osudio "gnusni napad na bolnicu u Alepu" i rekao da je to "ratni zločin".

Samo šest bolničkih zgrada i dalje radi u pobunjeničkim četvrtima Alepa, saopštila je SAMS.

Prema rečima jednog zvaničnika, veći deo grada je danas popodne ostao bez vode zbog oštećenja elektromreže i nemogućnosti tehničara da je poprave zbog bombardovanja.

OSDH je potvrdio da od petka traju intenzivne borbe pobunjenika i režimskih snaga, uz podršku ruskog bombardovanja železničke stanice u blizini linije razdvajanja.

Od početka vojne ofanzive na Alepo, u bombardovanju sirijske vlasti i njenog ruskog saveznika poginulo je najmanje 220 ljudi, kaže OSDH.

Organizacija Lekari bez granica (MSF) pozvala je Damask i Moskvu da zaustave "krvoproliće". Zapad je optužio Rusiju i sirijski režim da civilno područje napadaju antibunkerskim, zapaljivim i kasetnim bombama, obično namenjenim za vojne ciljeve.

Moskva je odbacila optužbe za "ratne zločine" i potvrdila da će nastaviti kampanju podrške režimu, koju je počela pre godinu dana.

Francuski ministar inostranih poslova Žan-Mark Ero rekao je da je današnji napad na bolnicu "samo potvrda apsolutne hitnosti prestanka neprijateljstava u Alepu i uspostavljanja pristupa za humanitarnu pomoć civilnom stanovništvu". "Francuska upravo radi u Savetu bezbednosti (UN) da se zaustavi ova neprihvatljiva drama", rekao je on o nacrtu rezolucije o Alepu o kojoj od petka raspravljaju ambasadori pet stalnih članica.

U tom tekstu je poziv za obnovu prekida vatre započetog u septembru na osnovu sporazuma SAD-Rusija, koji je trajao samo nedelju dana, a Francuska se nada da će ga zvanično podneti u ponedeljak Savetu bezbednosti.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Glavna bolnica u Alepu ponovo bombardovana

Izvor: Beta, 01.Okt.2016

Najveća bolnica u pobunjeničkom delu grada Alepa je danas bombardovana po drugi put ove nedelje, dok sirijski režim i njegov ruski saveznik nastavljaju vojnu ofanzivu da zauzmu čitav grad, drugi po veličini u Siriji.Od početka 22. septembra ta vojna kampanja je režimu omogućila da smanji oblast...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.