Pobegle u džihad, sada se udaju

Izvor: B92, 20.Apr.2014, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobegle u džihad, sada se udaju

Beč -- Dve maloletne Bosanke koje su iz Beča pobegle u džihad u Siriju, najavile su preko interneta da se udaju.

Dve maloletne Bosanke iz Beča, Sabina Selimović (15) i Samra Kešinović (16), koje su pre nedelju dana pobegle iz porodičnog doma da bi otišle u džihad u Siriji, najavile su preko interneta da će se uskoro udati.

One kažu da udajom njihov položaj na frontu u "svetom ratu" dobija na značaju, prenose austrijski mediji.

Prema glasinama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje kruže, devojke, koje su se avionom preko Turske uputile u Siriju, navodno su već tamo stigle. Za njima traga Interpol.

Učenice iz Beča dobile su buduće supružnike kako bi mogle "slobodno" da se kreću u Siriji, a to je prema islamskom zakonu dozvoljeno ženama samo u korist "svetog rata".

Inače sada je gotovo sigurno da su devojke bosanskog porekla pre napuštanja Austrije redovno pohađale nastavu u radikalnoj džamiji "Altun Alem" u drugom bečkom okrugu.

Ova džamija je centar okupljanja salafista koji propagiraju ekstremističko, nasiljem prožeto, tumačenje islama.

U "Altun Alem" džamiji, u oktobru su se okupili poznati zagovornici džihada iz Nemačke i organizovali prikupljanje novca za borce u Siriji.

Među radikalnim muslimanima u Austriji ima puno onih poreklom iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka.

Tako je i raniji poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić u više navrata ukazivao da problem sa vehabijama u Bosni nije u toj zemlji, nego u Beču, odakle se vehabije regrutuju i finansiraju i da je "jabuka razdora muslimanima u Bosni" poslata iz tog grada.

U izveštajima Ustanove za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma u Austriji u više navrata je bosanska dijaspora u toj zemlji pominjana u vezi postojanja grupacija koje pripadaju "neofundamentalističkoj interpretaciji vehabizma".

Austrijske vlasti su utvrdile da se među ekstremnim muslimanima posebno ističu bosanske i sandžačke vehabije, kao i čečenske, od kojih je iz Austrije najviše otišlo u rat u Siriju.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.