Pentagon: Sirija priprema novi hemijski napad

Izvor: Radio 021, 27.Jun.2017, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pentagon: Sirija priprema novi hemijski napad

Američka vojska saopštila je danas da je otkrila "aktivne pripreme" sirijske vojske za novi hemijski napad i tako podržala raniju izjavu Bele kuće da će sirijska vlada "skupo platiti" ako izvede takav napad.

Portparol Pentagona Džef Dejvis je rekao da su SAD primetile "aktivnost" u bazi Šajrat koja "predstavlja pripreme za upotrebu hemijskog oružja".

Iz te baze su u aprilu poleteli avioni za koje SAD >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i druge zemlje tvrde da su koristile hemijsko oružje za ubijanje civila, što je Sirija odbacila.

Vlada predsednika Bašara al-Asada i Rusija su odbacili navode Bele kuće da Damask priprema novi napad hemijskim oružjem.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da su "takve pretnje legitimnoj sirijskoj vlasti neprihvatljive".

Rusija je glavni saveznik Asada i podržala ga je kad je odbio odgovornost za napad 4. aprila u provinciji Idlib u kome su ubijene desetine ljudi.

SAD su tada kao odgovor gađale bazu Šajrat sa preko 50 krstarećih raketa.

Portparol Bele kuće Šon Spajser je juče rekao da su SAD "identifikovale potencijalne pripreme za novi hemijski napad Asadovog režima koji bi verovatno izazvao masovno ubijanje civila i nevine dece".

Spajser je rekao da su te aktivnosti slične onima preduzetim pre aprilskog napada ali nije izneo dokaze, niti objašnjenja.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.